• 瀏覽: 20,664
  • 回覆: 93
一早講過,烏克蘭自2014被俄羅斯吞併克里米亞後,已開始接受北約訓練!自年初俄羅斯再次入侵,本身烏克蘭裝備清得七七八八,歐美各國不斷援助武器,烏克蘭除了戰略北約化,連武器都開始北約化,當然有部份係原蘇聯時代遺留下來再升級!當然俄羅斯也有新型武器及戰機,但制裁下馬上令新型武器維修及生產上即時出現大問題,再加上仍然維持二戰思維,坦克洪流,最大鑊一開始唔敢宣戰大舉徵兵,以閃電戰為特別軍事行動作目標,無論第一、第二、第三階段都係失敗收場!

再講大反攻,大家又用當年閃電戰嚟形容!其實根本又係北約/美軍打法,先用精準火炮打擊補給線,用一、兩星期時間只打擊橋樑、鐵路、公路、彈藥庫、指揮所,就係路會大量地面進攻,打到咩都斷晒,無糧食、無軍火,自然無士氣,俄軍打條毛咩!所以先會有兵敗如山倒嘅情況,幾日內出現!

我唔會特別開心,因為打仗嘅地方都係烏克蘭,收苦嘅都係烏克蘭老百姓!只係希望早一點將俄軍趕出烏克蘭領土,一切回復正常!

提示: 違規內容已被屏蔽
烏克蘭國土面積有六十萬平方公里,俄羅斯會閃電戰攻陷,講果個都冇腦嘅!

得精準得天下

引用:
原帖由 封無可封 於 2022-9-12 14:46 發表
烏克蘭國土面積有六十萬平方公里,俄羅斯會閃電戰攻陷,講果個都冇腦嘅!
俄羅斯一開始當烏克蘭軍係阿富汗政府軍, 只要一閃電戰取下基輔, 烏克蘭就會潰敗。
布拉格之春, 蘇聯用左1日就搞掂捷克斯伐特克。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-12 15:11 發表

俄羅斯一開始當烏克蘭軍係阿富汗政府軍, 只要一閃電戰取下基輔, 烏克蘭就會潰敗。
烏克蘭有北約幫手,唔係一早就被俄佬打沉2

引用:
原帖由 封無可封 於 2022-9-12 15:12 發表

烏克蘭有北約幫手,唔係一早就被俄佬打沉2
這個不是借口, 俄羅斯應一開始就要有所預計。
烏克蘭軍在2014年就已開始接受北約的訓練,北約點唔軍援?
但是北約的軍援係由少慢慢變多, 由輕武器變重武器的。
一開始北約的軍援主要是唔駛點訓練就能上手的單兵武器和單兵反坦克武器。俄制防空系統, 戰機, 坦克係中期先俾。
自走炮, 海馬斯火箭系統等更係近期先開始俾。如果在戰爭早期就擊敗烏軍, 中期和近期軍援就不存在了。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-12 15:32 發表

這個不是借口, 俄羅斯應一開始就要有所預計。
烏克蘭軍在2014年就已開始接受北約的訓練,北約點唔軍援?
但是北約的軍援係由少慢慢變多, 由輕武器變重武器的。
一開始北約的軍援主要是唔駛點訓練就能上手的單兵武器和單兵反坦克武器。俄制防空系統, 戰機, 坦克係中期先俾。
自走炮, 海馬斯火箭系統等更係近期先開始俾。如果在戰爭早期就擊敗烏軍, 中期和近期軍援就不存在了。
北約供應嘅武器只可以係烏克蘭戰場使用,永遠都冇可能打贏俄羅斯,俄軍依家拖住黎打搞死歐盟先

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-12 15:11 發表

一開始烏克蘭擺重兵係基輔, 強攻只會招重傷, 依家熄燈停電, 將第一大核電廠核心停運, 睇下情況如何.

引用:
原帖由 封無可封 於 2022-9-12 15:35 發表

北約供應嘅武器只可以係烏克蘭戰場使用,永遠都冇可能打贏俄羅斯,俄軍依家拖住黎打搞死歐盟先
俄國用俄軍性命來拖?
天然氣武器只會越來越弱, 今年冬歐洲係難過,但也不是過不了,  明年冬歐洲唔會更難過。

引用:
原帖由 心很想 於 2022-9-12 15:37 發表

一開始烏克蘭擺重兵係基輔, 強攻只會招重傷, 依家熄燈停電, 將第一大核電廠核心停運, 睇下情況如何.
一開始俄佬已經強攻啦, 班空降機場的空降部隊全都係俄軍精銳中的精銳, 不過全部折損。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-12 15:38 發表

俄國用俄軍性命來拖?
天然氣武器只會越來越弱, 今年冬歐洲係難過,但也不是過不了,  明年冬歐洲唔會更難過。
依家歐洲好多國家都有示威罷交燃料費,黎緊個冬天都搞唔掂,好快會有暴動出現,仲講出年咁長遠

引用:
原帖由 封無可封 於 2022-9-12 15:42 發表

依家歐洲好多國家都有示威罷交燃料費,黎緊個冬天都搞唔掂,好快會有暴動出現,仲講出年咁長遠
歐洲日日都示威。
歐洲機場仲咁多人, 歐洲人仲有閒錢去旅行就知歐洲人所謂的水深火熱唔係幾熱, 至少無香港班劏房居民咁水深火熱。
話說, 消息指俄國的別爾哥羅德都停電。
烏克蘭不能用美援打俄國, 但不等於不可用俄援但俄國。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-12 15:40 發表

一開始俄佬已經強攻啦, 班空降機場的空降部隊全都係俄軍精銳中的精銳, 不過全部折損。
最慘是軍中有人做二五提供情報, 加上老尾一早預告俄佬走勢, 有唒準備就失利

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-12 15:46 發表

歐洲日日都示威。
歐洲機場仲咁多人, 歐洲人仲有閒錢去旅行就知歐洲人所謂的水深火熱唔係幾熱, 至少無香港班劏房居民咁水深火熱。
話說, 消息指俄國的別爾哥羅德都停電。
烏克蘭不能用美援打俄國, 但不等於不可用俄援但俄國。
呢個世界窮人多,連電費都冇錢交仲可以去旅行,你真係天真過天真嬌

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]