• 瀏覽: 20,680
  • 回覆: 93
差距當然巨大啦打固定目標就叻,一打要計算目標就露J了。成敗又係半導體

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-14 16:54 發表

都一早講咗烏克蘭宜家全部用美軍/北約打法,攻擊前嘅準備功夫可能會比較耐,先打爆防空,再打斷補給、退路!但一旦發動攻勢,速度可以非常之快,同埋一次過收復好大地方!

你咪再等多幾日,赫松州會係咩發展!赫松失守,克里米亞,危!

到時可能烏克蘭又玩聲南擊東呢!
我等左俄軍食完果三日糧都等左三個月,反正我來食花生,打多幾多個月對我無影響,反正烏克蘭就算勝過俄軍,日後都唔方有好日子過

引用:
原帖由 ivan00000 於 2022-9-14 21:17 發表

我等左俄軍食完果三日糧都等左三個月,反正我來食花生,打多幾多個月對我無影響,反正烏克蘭就算勝過俄軍,日後都唔方有好日子過
你講得出三日糧,都知你唔係行過唔過喇!

我唔知三日糧嘅典故及出處,但估計都係指俄軍預算三日搞掂基輔,所以有人就講成俄軍只準備了三日糧,你哋就好似執到寶咁成日提俄軍只有三日糧!

事實頭兩日俄軍攻基輔真係用盡洪荒之力,都無辧法搞掂基輔,又暗殺唔到澤連斯基,所以先會有基輔外圍幾十公里車隊,因為閃電戰失敗咗,俄軍根本唔知點做!

我唔擔心烏克蘭戰後嘅事,又入歐盟,隨時入埋北約,經濟前途一片光明!反而俄羅斯成為三流國家,窮到只剩下核武!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-14 11:07 發表

首先,你已經錯咗,係侵略返嚟,並非佔領,意義大不同!

仲有,第一階段打基輔、哈爾科夫都係失敗咗,俄羅斯就自己宣布第一階段特別軍事行動成功了,咁第二、第三、第四、第五階段都係冇意思,唔會成功,失敗收場!
咪自欺欺人啦!
根本一直輸緊,只係你自我安慰

俄方係有退守之意,所以佈防偏弱,大概係烏方收到情報,向俄方退守嘅地方突擊進攻,
加上媒體渲染,就變成失守假象。

俄羅斯正面對壘未驚過。

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-15 11:11 發表

你講得出三日糧,都知你唔係行過唔過喇!

我唔知三日糧嘅典故及出處,但估計都係指俄軍預算三日搞掂基輔,所以有人就講成俄軍只準備了三日糧,你哋就好似執到寶咁成日提俄軍只有三日糧!

事實頭兩日俄軍攻基輔真係用盡洪荒之力,都無辧法搞掂基輔,又暗殺唔到澤連斯基,所以先會有基輔外圍幾十公里車隊,因為閃電戰失敗咗,俄軍根本唔知點做!

我唔擔心烏克蘭戰後嘅事,又入歐盟,隨時入埋北約,經濟前途 ...
唔使估喇,你問下呢條友係咪講大話先啦
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30487197&extra=&page=1

引用:
原帖由 Amingo328 於 2022-9-18 13:04 發表

唔使估喇,你問下呢條友係咪講大話先啦
https://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30487197&extra=&page=1
其實都唔係咩講大話!大致意思其實係相近,都係俄羅斯只係預備打閃電戰,只不過佢講到太實在,有啲唔貼地啫!但特別軍事行動就點都唔會預打大半年,甚至一年、一年半啊!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-19 17:24 發表

其實都唔係咩講大話!大致意思其實係相近,都係俄羅斯只係預備打閃電戰,只不過佢講到太實在,有啲唔貼地啫!但特別軍事行動就點都唔會預打大半年,甚至一年、一年半啊!
大話就係大話,你點兜都係大話
你假設嘅情況同佢講嘅根本就係兩回事

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-9-18 10:32 發表

咪自欺欺人啦!

俄方係有退守之意,所以佈防偏弱,大概係烏方收到情報,向俄方退守嘅地方突擊進攻,

俄羅斯正面對壘未驚過。
揾到敵方弱點去攻擊,本來就係軍事常見。

引用:
原帖由 ivan00000 於 2022-9-14 21:17 發表

等3日打到基輔一樣同一情境

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-9-18 10:32 發表

咪自欺欺人啦!

俄羅斯正面對壘未驚過。
俄羅斯電子戰訊息戰無人機落後北約20年以上,
烏克蘭完全不需要跟俄羅斯打正面常規戰

引用:
原帖由 Amingo328 於 2022-9-19 18:07 發表

大話就係大話,你點兜都係大話
你假設嘅情況同佢講嘅根本就係兩回事
俄羅斯兵敗如山倒
不要再逃避現實了

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-20 14:02 發表

俄羅斯兵敗如山倒
不要再逃避現實了
現實係俄羅斯而家退軍重整
場仗仲未打完,俄軍根本冇認輸
烏軍都冇認輸,最後鹿死誰手仲係未知之數
大鑊得過曹操赤璧之戰?最後咪又係魏國戰勝吳蜀

引用:
原帖由 Amingo328 於 2022-9-20 14:16 發表

現實係俄羅斯而家退軍重整
場仗仲未打完,俄軍根本冇認輸
烏軍都冇認輸,最後鹿死誰手仲係未知之數
大鑊得過曹操赤璧之戰?最後咪又係魏國戰勝吳蜀
俄羅斯的軍備及戰術已被看穿,除了核武及化武,根本沒有任何反敗為勝的武裝力量,
而且你搞錯了一點,
真正富強的大魏是美國
最窮最弱那個是俄羅斯,
烏克蘭有源源不斷軍援
打消耗戰的話
俄羅斯等著大飢荒吧

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-20 14:39 發表

俄羅斯的軍備及戰術已被看穿,除了核武及化武,根本沒有任何反敗為勝的武裝力量,
而且你搞錯了一點,
真正富強的大魏是美國
最窮最弱那個是俄羅斯,
烏克蘭有源源不斷軍援
打消耗戰的話
俄羅斯等著大飢荒吧
戰爭名稱叫俄烏戰爭,實際係俄羅斯獨戰歐美軍備
你一口咬定話俄羅斯冇料到,仲邊有討論環境
我知美國強大,係咪深不可測呢?
等睇結果啦

引用:
原帖由 Amingo328 於 2022-9-20 15:22 發表

戰爭名稱叫俄烏戰爭,實際係俄羅斯獨戰歐美軍備
你一口咬定話俄羅斯冇料到,仲邊有討論環境
我知美國強大,係咪深不可測呢?
等睇結果啦
正確名稱係俄羅斯侵略烏克蘭!

係一個主權國家出兵侵略另一個主權國家,明白未?

如果烏克蘭同一時期出兵(即今年二月開始)攻打俄羅斯領土,咁先叫俄烏戰爭,明白未?

即係你同泰臣打,我唔會稱為拳賽!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]