• 瀏覽: 20,665
  • 回覆: 93
引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-13 07:51 發表

自己的言論已經係納粹言論,仲好意思黑白顛倒話美西納粹!

普丁想保住自己政權應該馬上投降,賠錢,裁軍!
陰公囉!
自己比納粹閪黑白騙倒都仲蒙然不知!
明知自己咩野料,就唔好睇咁多荷里活納粹宣傳片被納粹豬毒上腦啦!
睇唔明就去歐美加澳喲納粹亂葬崗道問下米啦!
祝願納粹歐美今晚就比地球人核平,早日死光十億隻納粹豬,為受騙既黃毛兄弟報復一騙之仇!

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-9-13 10:22 發表

拿破崙和希特拉都係敗在冬天,冇話鳥克蘭啦。
戰爭始於二月, 離冬天足有大半年, 有時間做準備!!!

如果呢場仗真系美軍咁打法就好啦
仲兩個年代喔。
美軍出兵伊拉克個陣,好先進啦呵。
美軍動用左45萬軍隊啊。 一個納西裏耶攻勢就4萬幾人撲過去。
先進戰術?
先進都要有人手架。
今次呢場仗。
哈爾科夫,烏克蘭就1.5萬人進攻
俄佬後來知道啦。空城計喔 得4000守軍守咁大個平原。

咩q野唔同年代,兩個細路玩煮飯仔
得個幾丁人係8000幾平方公里上邊打喔。
一個唔該,連面都撞唔到。

咁大個地區,真系要玩年代差距。
起碼都要十幾萬人打。先顯示到。
而且烏克蘭1.5萬起手打4000。4倍都來咯。
咪又係人多打人少

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-13 11:11 發表
仲兩個年代喔。
美軍動用左45萬軍隊啊。 一個納西裏耶攻勢就4萬幾人撲過去。
先進戰術?
先進都要有人手架。
今次呢場仗。

一 ...
好酸!我淨係聞到一陣酸味!

俄羅斯用坦克洪流、多答火炮鳩炸,打咗兩、三個月先打下一個大城果陣又唔見你咁講!

係情報啊!天上、陸地都有啊!知你俄軍調兵去烏南救火,先突擊你烏東,伊久姆係戰略重鎮,有重兵鎮守,都打成咁,係士氣同補給出現大問題!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-13 11:23 發表

好酸!我淨係聞到一陣酸味!

俄羅斯用坦克洪流、多答火炮鳩炸,打咗兩、三個月先打下一個大城果陣又唔見你咁講!

係情報啊!天上、陸地都有啊!知你俄軍調兵去烏南救火,先突擊你烏東,伊久姆係戰略重鎮,有重兵鎮守,都打成咁,係士氣同補給出現大問題!
唔係酸啊。係離奇。你話知俄佬調兵去烏南,先突擊烏東。咁點解烏軍有足夠兵力係烏南頂住,又可以打烏東? 烏軍總兵力20幾萬,預備隊又十幾萬。而俄佬突然呢幾個月,無曬人。 就算南邊增兵。加埋係烏克蘭境內,都只有唔夠十萬。咁點玩啊。開戰有二十萬都好唔夠。
咩坦克洪流喔。美軍打細國都要40萬地面部隊啦。何況個烏克蘭成3個伊拉克咁款喔。
按經驗,坦克洪流打烏克蘭。當年蘇聯成150萬人先夠。

咁今日得個幾萬人系度,其他兵去曬邊啊? 去參加軍演反而有5萬人。真係邊樣重要都分唔清。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-13 12:58 發表

唔係酸啊。係離奇。你話知俄佬調兵去烏南,先突擊烏東。咁點解烏軍有足夠兵力係烏南頂住,又可以打烏東? 烏軍總兵力20幾萬,預備隊又十幾萬。而俄佬突然呢幾個月,無曬人。 就算南邊增兵。加埋係烏克蘭境內,都只有唔夠十萬。咁點玩啊。開戰有二十萬都好唔夠。
咩坦克洪流喔。美軍打細國都要40萬地面部隊啦。何況個烏克蘭成3個伊拉克咁款喔。

咁今日得個幾萬 ...
你問我?我點知俄兵去咗邊?你去問吓美軍,或者問吓普丁囉!

普丁宜家好唔得閒,國內一片反對聲音,不過都唔敢直接講反戰,而係問責普丁點解軍演?點解伊久姆打敗仗?點解俄軍打得咁狼狽?制裁令國家嚴重衰退?經濟一啲起息都無?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-13 11:11 發表
仲兩個年代喔。
先進戰術?
先進都要有人手架。
今次呢場仗。

一 ...
以美國現在科起打伊拉克
可能不需要四萬人

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-13 12:58 發表

咁今日得個幾萬 ...
有大量俄軍逃亡

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4056101
根據《路透》報導,這名美國軍事高層表示,美方觀察到有關俄軍放棄裝備大舉撤退的相關報導,表明俄軍指揮鏈及組織已出現一定程度的混亂,在哈爾科夫附近,俄軍持續往北及往東撤退,其中有許多部隊已經越過邊境,返回俄羅斯。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-13 13:25 發表

有大量俄軍逃亡

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4056101
根據《路透》報導,這名美國軍事高層表示,美方觀察到有關俄軍放棄裝備大舉撤退的相關報導,表明俄軍指揮鏈及組織已出現一定程度的混亂,在哈爾科夫附近,俄軍持續往北及往東撤退,其中有許多部隊已經越過邊境,返回俄羅斯。
美國一衰,再衰,慢慢衰,火箭落後中國技術50年!

不論俄羅斯最初戰略預算如何, 目前的環境他們是應該很清楚的.  俄羅斯目前陷入城市戰白刃戰當中, 兵源是關鍵, 卻是俄羅斯的弱點.  所以看來有點吃力.

但要擊敗俄羅斯可以說不大可能, 俄羅斯重型武器未大規模使用.  還有, 當一個城鎮不斷易手, 那麼這個城鎮也成了廢墟, 升級的戰鬥會使重型武器加大投入戰場, 戰爭的勢態改變會使步兵失去作戰能力.  怎麼樣去改變戰爭的勢態呢 ?

向西烏重撃將會出現大規模的人員流動和經濟受傷, 電廠, 工廠, 道路運輸系統, 倉庫, 水庫受破壞致使大量人員流失, 大量難民再加上食物食水短缺, 作戰方的負擔自然非常困難, 要知道消耗戰不只烏克蘭會打的.  

引用:
原帖由 封無可封 於 2022-9-12 15:12 發表

烏克蘭有北約幫手,唔係一早就被俄佬打沉2
都要你打得

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-13 16:10 發表

都要你打得
都係㗎!除咗打得,仲要真係博老命打先有用,俄軍喎!號稱世界第二軍事強國喎!

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-13 16:30 發表

都係㗎!除咗打得,仲要真係博老命打先有用,俄軍喎!號稱世界第二軍事強國喎!
士氣唔同,出師無名對保家衛國配合上帝之眼勝利在望

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-13 13:25 發表

有大量俄軍逃亡

https://youtu.be/GOEHdSH2L-k

美國軍備得啖笑,睇吓中國先

引用:
原帖由 輪皇 於 2022-9-13 00:13 發表

冬天將至,睇吓北約仲可以支援鳥克蘭幾耐?
你真係覺得歐洲過唔到依個冬天?
將戰勝的希望寄望於天氣令對烏克蘭的支持減少(但歐洲正盡力準備中的。)有點痴人說夢吧。
仲有,烏克蘭主要兩大軍援,美國和俄羅斯。
兩國會受氣候影響嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]