• 瀏覽: 4,409
  • 回覆: 29
+2
烏克蘭官員9月9日宣布,烏克蘭軍隊已收復烏東北部部份重要領土;這可能是俄烏戰爭2月24日開始以來,烏軍在反擊方面取得的最重大成就之一.......

全文︰https://www.hk01.com/即時國際/813522 ... utm_medium=referral

烏克蘭小勝一仗,有幾分出乎我意料,至於烏軍能否乘勝追擊,藉此而扳回大局,我則不太看好。

烏軍反攻成功但要守住俄軍反應過來會再反攻

其實我感覺,這個有請君入甕的味道。
p.s.
新聞區那同一個帖把大部份人都禁言,特意留一個只有他們自己人發言的空間,
明顯都是因自卑而不敢面對現實叫好的手段。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-9-10 23:17 發表
p.s.
新聞區那同一個帖把大部份人都禁言,特意留一個只有他們自己人發言的空間,

佢要自己有言論自由

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-9-10 23:17 發表
p.s.

你的圖要更新了
2天伊久姆的俄軍就總崩; 紹依古真是一戰封神了w

附件

FcS9Eo7XoAA-0jO.jpg(251.98 KB)

引用:
原帖由 erkc 於 2022-9-10 23:52 發表

你的圖要更新了
我都失算,估唔到俄軍會打到咁個款……
一日,就唔見左半個州……
可以形容為兵敗如山倒
都唔知道點指揮,可以指揮成咁個款。
唔係有意個戰略後退。 簡直係崩潰式逃亡。
無前,無後。亂曬龍。

烏克蘭今次抵贊。係呢次進攻當中,完全係教科書式個德國閃電戰。
裝甲部隊直插,後邊步兵炮兵攻擊城鎮。真系估唔到幾日前仲亂龍個烏軍,居然可以打出納粹黨衛軍咁個戰術陣容。
簡直曼斯泰因再世。新上任個烏克蘭司令,有料到!
呢場仗,佢可以寫入軍事教科書。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-11 01:59 發表

可以形容為兵敗如山倒
無前,無後。亂曬龍。

烏克蘭今次抵贊。係呢次進攻當中,完全係教科書式個德國閃電戰。
裝甲部隊直插,後邊步兵炮兵攻擊城鎮。真系估唔到幾日前仲亂龍個烏軍,居然可以打出納粹黨衛軍咁個戰術陣容。
簡直曼斯泰因再世。新上任 ...
本身整體上俄軍就投入兵力不足,戰線很大程度上是靠裝備水平差劣的LPR和DPR兩個傀儡國的民兵部隊去補數
然後戰略預備隊又被科松那邊吸走了,結果就是俄軍在烏東沒有預備隊對應付突發狀況結果沒辦法阻止崩盤

另外這次其實俄軍的戰力在烏軍發動進攻前就因為被烏軍砲兵拔後勤已經解瓦得差不多了,所以烏軍一衝俄軍就立即散掉;而針對後勤進行打擊其實是跟美軍學的
再者這次烏軍推進之順利完全出於他們自己的意料之外,所以能看到他們對伊久姆的進攻南北線發起時間並無協調

順帶一提,二戰時德國的閃擊戰不是由黨衛軍實行的;基本近40個黨衛軍師中其實過半都是沒有戰力的廢物(沒戰力就算了,有幾個還專出戰犯)

引用:
原帖由 1223456 於 2022-9-10 23:28 發表

佢要自己有言論自由
嗯,他們其實很假的

引用:
原帖由 erkc 於 2022-9-10 23:52 發表

你的圖要更新了
哦,突圍包圍不了

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-9-10 18:38 發表
烏克蘭官員9月9日宣布,烏克蘭軍隊已收復烏東北部部份重要領土;這可能是俄烏戰爭2月24日開始以來,烏軍在反擊方面取得的最重大成就之一.......

全文︰https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/813522/%E6%BE%A4%E9%80%A3%E6%96%AF%E5%9F%BA%E7%A8%B1%E5%A5%AA%E5%9B%9E%E5%93%88%E7%88%BE%E7%A7%91%E5%A4%AB30%E5%A4%9A%E5%80%8B%E5%AE%9A%E5%B1%85%E9%BB%9E-%E4%BF%84%E6%89%BF%E8%AA%8D%E6%9C%89%E5%A4%B1%E5%AE%88?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
Confirm 後徹了,烏軍只要迫退俄軍到聶伯河之後,烏軍會推前Himars同PzH2000,長程精準炮擊,慢流尾袋,目標覆蓋整個克里米亞,有我打你,冇你打我,慢慢等俄軍推啲補給上嚟先打,衞星一路4K監察,玩半年啦。加上Nato提供的軍火到位同戰場上沒收的蘇式武器,再截停克里米亞上流淡水供應,克里米亞之戰應該不遠了。最後目標打斷克里米亞大橋,玩斷水斷糧,迫降。俄羅斯唔玩核,無得贏。

打仗為遠打士氣,出師冇名,死路一條

俄佬拖住黎打搞死歐盟

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-9-11 01:59 發表

可以形容為兵敗如山倒
無前,無後。亂曬龍。

簡直曼斯泰因再世。新上任 ...
其實我始終覺得,
走得咁快,有啲古怪。。。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-9-11 16:16 發表

其實我始終覺得,
走得咁快,有啲古怪。。。
係有呢種感覺。但連重要補給點都放棄。伊久姆一失。成個東部戰線,補給就會斷。證明俄佬係哈爾科夫附近係無預備兵力。
前線人非常少。
本來俄佬20萬唔夠就打烏克蘭就唔現實。
今次仲打成咁,戰鬥力都無埋個話。
呢場仗就危險啦。
因為如果俄佬有充足兵力。咁烏克蘭咁做就係自殺。全軍撲向東邊。
自己出發地,哈爾科夫市就係俄羅斯邊境附近。如果俄佬係玩戰術。
應該已經直接係北邊邊境直落哈爾科夫市。
無, 俄佬真系唔夠兵喔。
其實打仗有d野係不變。 就係兵力。
美軍咁高科技打伊拉克都佈置45萬大軍。
伊拉克比烏克蘭細一半喔。
打烏克蘭,再犀利,都需要60萬大軍。

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]