• 瀏覽: 19,036
  • 回覆: 235
2022-09-10 12:10·參考消息

據法新社9日援引俄羅斯新聞機構報道,俄羅斯正在向哈爾科夫地區重新部署軍隊。烏軍一直在那裡展開大規模反攻。
報道注意到,塔斯社和俄羅斯新聞社分享了俄羅斯國防部的視頻,顯示有軍事車輛在道路上行進,有些插着俄羅斯國旗,噴塗字母“Z”,即俄羅斯軍事行動的符號。
據報道,基輔方面聲稱在烏克蘭南部和東部的反攻行動中取得了進展,並稱他們已經“深入”俄羅斯戰線。

https://www.toutiao.com/article/7141598838862643719

烏軍最近真係好慘,每日死傷係之前既十倍以上
用大量人命換來的進展,恐怕好快又會被打回去,深入既部隊仲可能被包圍全殲
正因為傷亡太慘,美國都要派布林肯去基輔督戰,推烏人鳩衝

對俄羅斯來講,係時候引蛇出洞打殲滅戰。
反而一時之間佔領幾多土地,冇咁重要。

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-10 17:02 發表

據法新社9日援引俄羅斯新聞機構報道,俄羅斯正在向哈爾科夫地區重新部署軍隊。烏軍一直在那裡展開大規模反攻。
報道注意到,塔斯社和俄羅斯新聞社分享了俄羅斯國防部的視頻,顯示有軍事車輛在道路上行進,有些插着俄羅斯國旗,噴塗字母“Z”,即俄羅斯軍事行動的符號。
據報道,基輔方面聲稱在烏克蘭南部和東部的反攻行動中取得了進展,並稱他們已經“深入”俄羅斯戰線 ...
戲子好戲之人,有俄羅斯配合天依無逢。這次烏軍真正很快取得了很多地方,可能系送老美的武器入烏東。戲子又收錢。

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-10 17:02 發表

據報道,基輔方面聲稱在烏克蘭南部和東部的反攻行動中取得了進展,並稱他們已經“深入”俄羅斯戰線 ...
俄軍發了個公告,大概意思是增援是要掩護撤退。 https://www.toutiao.com/w/1743599179790336/

沒打算把烏軍打回去了嗎? 退到哪才算完呢?

就住就住打,俄軍點搞,好心落重點藥

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2022-9-11 08:23 發表
就住就住打,俄軍點搞,好心落重點藥
無辦法。俄佬黔驢技窮咗。要打贏應該只剩核武了。其實核武器都唔一定打得贏。最後都要派地面部隊進行佔領。以俄羅斯依家嘅人力資源,只要烏克蘭一日唔屈服,俄羅斯都唔會真係打得贏。

打敗侵略者倒數中

俄羅斯佬根本係拖住黎打搞死歐盟

引用:

烏克蘭現在用人海戰術堆戰績。。。😑

如果烏克蘭頂唔過依一波,睇怕好快玩完。

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-9-11 09:31 發表

無辦法。俄佬黔驢技窮咗。要打贏應該只剩核武了。其實核武器都唔一定打得贏。最後都要派地面部隊進行佔領。以俄羅斯依家嘅人力資源,只要烏克蘭一日唔屈服,俄羅斯都唔會真係打得贏。
俄在哈爾科夫吃了一虧,無可否認
但咁就話俄已經技窮就太超過了,俄唔會用核武打烏,亦未盡全力
另外,什麼時候結束戰爭,關鍵唔係烏屈唔屈服,而係美國輸唔輸血
我猜最快都要等到美國11月選舉後才會緩和

俄羅斯最大的弱點就是兵員不足, 這是先天的缺憾, 唯有用火力來彌補.

烏克蘭就相反, 軍隊質素差, 但勝在人多, 在自己土地上打, 而且在資訊上擁有絕對優勢.

正所謂以己之長, 攻敵之短, 烏克蘭要打, 就要堆人頭, 用人頭來抵銷對方火力上的優勢.

今次烏軍反攻第一階段算是部份成功, 但俄軍能成功撤退, 也不算真敗.

一天老美不認輸, 這場戰爭也會繼續打下去.

中俄唇亡齒寒, 所以俄是不會大敗的.

這場仗, 除了是老美用來消耗俄羅斯, 也會是中國用來消耗老美.

當然, 苦的還是烏克蘭人民.

引用:
原帖由 derek2020 於 2022-9-11 23:57 發表
俄羅斯最大的弱點就是兵員不足, 這是先天的缺憾, 唯有用火力來彌補.

烏克蘭就相反, 軍隊質素差, 但勝在人多, 在自己土地上打, 而且在資訊上擁有絕對優勢.

正所謂以己之長, 攻敵之短, 烏克蘭要打, 就要堆人頭, 用人頭來抵銷對方火力上的優勢.

今次烏軍反攻第一階段算是部份成功, 但俄軍能成功撤退, 也不算真敗.

一天老美不認輸, 這場戰爭也會繼續打下去.

中俄唇 ...
俄佬的確今次係兵力嚴重不足。

不過烏克蘭戰術真系今次打得唔錯。
遠超想象。 經典教科書式閃電戰。
裝甲突擊,步兵圍城。快上快落。個配合真系脫胎換骨。
唔係咩先進武器。
就係部隊指揮能力,一下升級到納粹德軍咁款。

個新任指揮官咩回事? 咁勁抽?

祝願早日核平歐洲滅佢北約十國!
納粹西已經呃左我地唔少天真垃圾架啦!
似免敵人日後東擴又侵略我地!
烏仔烏仔你唔引爆下個核電厰威脅全個歐洲,納粹歐豬係唔會理係架!
所以點解俄軍力阻你阿烏引爆核電厰就係咁解嗱!
爆唔倒核電厰,威脅唔倒歐豬出兵,結果就只會滅亡!
黃毛睇清楚啦!
個世界唔係人多話事架,事實個世界係核武話事呢,醒下啦!

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-11 17:21 發表

俄在哈爾科夫吃了一虧,無可否認
但咁就話俄已經技窮就太超過了,俄唔會用核武打烏,亦未盡全力
另外,什麼時候結束戰爭,關鍵唔係烏屈唔屈服,而係美國輸唔輸血
我猜最快都要等到美國11月選舉後才會緩和
呵!

射核彈啦,冇L得打

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]