• 瀏覽: 13,490
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
而家俄烏處於戰爭狀態,作為國家領導,當然希望全民抗敵,點可能俾人公投入俄與本國為敵
呢個唔係民唔民主嘅層面
作為一國人民,國家被入侵,正常當然要為國抗敵,你要投敵就要預左俾本國人殺死

但偏偏呢度有D白痴竟然話烏克蘭政府反民主
但點解香港公投親英美係犯國安法要坐監
加泰獨立公投個領袖又俾西班牙判左幾碌
既然分裂國家係重罪,點解有人話烏克蘭要俾人公投入俄咁雙重標準

仲有,按照某D人對烏克蘭禁入俄公投嘅睇法,香港35+初選同港獨公投 (如有) 都唔犯法😁

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-10 13:27 發表
而家俄烏處於戰爭狀態,作為國家領導,當然希望全民抗敵,點可能俾人公投入俄與本國為敵
呢個唔係民唔民主嘅層面
作為一國人民,國家被入侵,正常當然要為國抗敵,你要投敵就要預左俾本國人殺死

既然分裂國家係重罪,點解有人話烏克蘭要俾人公投入俄咁雙重標準
呢度係咁

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-10 13:27 發表
呢個唔係民唔民主嘅層面

哦?
有啲咁嘅事?post個帖睇下?

引用:
原帖由 良心打白條 於 2022-9-10 13:55 發表

哦?
有啲咁嘅事?post個帖睇下?
https://m.discuss.com.hk/amp_vie ... 064&&page=5
自己望下入面留言

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-10 13:47 發表

呢度係咁
對國不對事😰

佢地喺(果)度講喎,你點會喺(呢)度問呢?
你有冇入錯房呀?

引用:
呢個唔係民唔民主嘅層面

所以我一早都話英國俾蘇格蘭攪獨立公投係因為知道個議案唔會過。如果真是過左,英國不會承認,一定出兵。加拿大一樣,魁北克如果公投獨立係過到,加拿大一定出兵。

車, 英國咪又係可以公投脫歐,但冇公投蘇格蘭脫英囉

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2022-9-10 13:32 發表
仲有,按照某D人對烏克蘭禁入俄公投嘅睇法,香港35+初選同港獨公投 (如有) 都唔犯法😁
好似應該掉返轉講播,
黃屍既然認為香港毒辣係冇問題,同樣應該認為脫烏入俄係冇問題。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-10 21:56 發表

好似應該掉返轉講播,
黃屍既然認為香港毒辣係冇問題,同樣應該認為脫烏入俄係冇問題。
其實又真係冇問題
港獨公投會俾國安拉
而脫烏入俄就要預烏克蘭可以殺左你

證明國安法全世界都需要,問題係西方雙重標準,烏克蘭可以嚴厲對付國民投靠敵國,香港國安法防止港獨、恐怖份子危害國家就要反對,事件好比美國示威者闖入國會,跟香港暴徒衝入立法會評價不一樣,西方虛偽無恥,只有黃畜才認同

我地鄙視民主制度,採納實用主義,一切以國家利益優先,反對外國勢力搞局。當然反對任何獨立公投,任何分裂國家的手段。梗係同意樓上標題。

宜家係屌緊你班民主教徒賣假藥,一邊叫對家尊重人民意願,一邊用國家安全反對自己友分裂。

加泰隆尼亞公投通過獨立,成個過程夠晒和平,西班牙唔撚尊重加泰人民意願,又拉又鎖,又坐十碌以上。

科索沃脫離塞爾維亞獨立時,聯合國決議話地方獨立唔使宗主國同意。

宜家頓巴斯地區、赫爾松地區脫烏入俄時呢樣唔得、果樣唔得,阿之阿左摩洛哥,多多藉口唔認數。屌緊你班民主教徒背棄信仰前後矛盾、雙重標準,無資格講反對分裂阿⋯⋯

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-9-10 18:29 發表

所以我一早都話英國俾蘇格蘭攪獨立公投係因為知道個議案唔會過。如果真是過左,英國不會承認,一定出兵。加拿大一樣,魁北克如果公投獨立係過到,加拿大一定出兵。
獨立公投等於揾條女勾引男人出軌一樣。一次男人忍得住又點啫,只要撩多幾次,總有一次條仔把持唔住。

識得在其它地方搞到話係美麗的風景線的人,
到自己地方發生同樣事情,就話係暴徒的暴動,意圖分烈國家。

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]