• 瀏覽: 34,793
  • 回覆: 4
+3
引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 01:23 發表
英女皇只是英國王室血統幾乎不參與政治,同而家日本皇室差唔多類似民族象徵,但政府最高負責人係英國首相,係由議院選出,而且英國首相是可以被罷免。相反在某個國家不能可能做到罷免,真係會俾人捉晒

時也命也如沒有英國,香港以前絕對冇可能成為國際都會,雖然是一個小香港,但英國規劃,用料質量都是上乘,各個部門醫療消防警察等等都是接受英式訓練,的確領先很多,享受過算係咁
去了解老毛欽點的接班人“華國鋒”點落台,趙紫陽點上台(鄧小平沒做過國家主席)

人民代表大會系有權罷免領導人的

你以為民革時候。國家主席劉少奇是怎樣給人斗下台的(按你講法,區就唔應該比人罷免到,獨裁嘛,邊個可以趕到區落台)?

你不了解,就不要說沒

點解大家對10月份的20大甘關注,就是關注習近平能不能連任,如果按你講法,連任硬的,習做到死都得,大家關心咩?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:06 發表
英國皇權名存實亡,倫敦,我記得,最大嘅地主,唔係英國皇室。

呢啲咁嘅體制,中國歷史好少見,最接近嘅,應該係東晉時期,各家族,把持朝政。
好唔好,真係好難講,但係當時嘅東晉,相當繁榮,北府兵亦都相當好打。
相反,劉宋 軍事奪權之後,就開始走下波。

唐朝,最繁榮嘅時間,一樣都係貴族皇帝,貴族背景嘅大臣。

好多人有種錯覺,平民出身嘅皇帝,一定愛民如子,事實上不是,朱元璋,對佢啲人民唔係咁好。

毛 ...
毛澤東解放初期果幾十年,當然比國民黨時期好,我媽就是果時候的農民,最有發言權

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-18 19:05 發表
有時,人真係要識得反省!!

點解滿清入關之後,無數漢人為清朝,貢獻一生。
點解英國人管香港人,管到香港人,唔想做清朝人。

點解大連人,會懷念日本?
點解上海人會懷念租界?
點解香港仲有人,懷疑英女王?

香港冇地理優勢,人哋冇着數點會嚟啊,問題係人哋嚟咗之後,純粹嘅剝削,定係帶給當地人,好日子先?
大連人懷念日本??

上海人懷念租界??

你講咩9?

首先問“是不是”

再問為什么??

你甘樣扭曲事實,還問人點解??

我阿爺三兄弟20-40年代就在廣州省城和香港阜行船,運貨,果時個個叫回省城,落香港仔,有錢佬都系以住系廣州為主要,有幾多真心羨慕所謂“英國佬”管治??九龍城亂過7國,海皮,上環全部鐵皮屋。點紅粉阿姑從旺角排到去九龍城裡面

真系唔知道原來60年前,有人想落香港,你知道香港幾時封關嗎??因為咩封關??

你講尼點??

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-18 19:47 發表
“在革命老區黑龍江省方正縣,蘇軍烈士墓沒有任何保護設施,周邊雜草叢生,與村民家的柴草垛緊連,墓碑周圍的鐵鏈已經破壞。而為當年侵略者修建的中日友好園林和墓碑,卻得到當地政府的高度重視。園林內松柏錯落有致,“開拓團”墓碑有工人維護,所有建築均保持乾淨整潔的面貌。地方官員不僅忘掉了慘痛的國恥,而且為日本侵略者招魂,再次點燃了沸騰的民族情緒。”

我當年係根據黑龍江省,呢篇新聞,喺網上胡亂搜索,得到一些資 ...
我球隊就有兩個黑龍江人,一個家住哈爾濱,稱讚日本鬼子的侵略,在那邊會給罵死的,別傻

東北人的重工業有名共和國之子。不是吹的,很多老一輩還以這個為新中國做建設為榮,你是很難明白那份情懷,當初東北抗日聯隊,可是當地老百姓自發組織,從和他們言談,看不出一點對日本稱讚,除了足球,因為中國足球太爛,哈哈

其實看那個人談日本的態度,不用聽什么,就一個詞“日本鬼子”,廣東話就“日本仔”

把這詞掛嘴邊的,基本對日本沒咩好印象,大陸講日本,好多老一輩都是左一句“日本鬼子”,右一句日本鬼子,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]