• 瀏覽: 34,813
  • 回覆: 11
+3
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-11 10:14 發表

真係唔參與政治?咁點解首相要女王任命

有任命權即是女王係整個政治體制一部分

香港只係食到改革開放條水,成為中外門戶先撈得起,並非英國人功勞。英國人咁叻,點解其他屬地冇個好似香港咁撈得起

警察訓練領先,肯定你未試過俾皇家警察响街查身份證。質料上乘虧你都講得出,肯定你無聽過鹹水樓問題公屋,係回歸後先拆得七七八八。好肯定你97年都未出世
首相要女王任命, 女王不能不任命。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-18 15:23 發表

咁咪即係女王係成個政治體制一部分

講女王不參與政治呢樣野根本不成立
女王沒有政治上的決定權, 也沒有公開表態權。
女王每周會和首相會面, 但只能作為顧問角色。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-18 15:29 發表

咁女王即係政治體制一部份

如果女王响體制外,點解仲需要女王任命呢?
都話女王有沒有不任命權。
雖要女王任命只係程序上。
其實好多國家有都虛位元首, 如德國, 意大利總統。
女王當然是政治體制一部份, 但不能說他有政治的決定權。
他的政治權力甚至少於一般英國人, 因他不能投票。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 18:56 發表

1842年香港是漁村,到1960年,香港還是漁村。點解呢???
1960 年香港已是全球的輕工業重鎮

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 18:46 發表

ok
當係
俾夠1942年啦
即係發展左香港一百年才成為工業重鎮啦
1924 年香港已經係轉口貿易的重鎮。

1923 年國父在香港大學的演講如下, 香港的發展己明顯高於中山。
略云:此次返香港,如返自已家鄉一式,因為從前在香港大學讀書,其教育是在本港得來。今日乘此時機,答覆各位一句。此句云何?即從前人人問我,你在何處及如何得到革命思想,吾今直言答之:革命思想,從香港得來。回憶三十年前,在香港讀書,功課完後,每出外遊行,見本港衛生與風俗,無一不好,比諸我敝邑香山,大不相同。吾於每年放年假,必返鄉二次,每次約數禮拜。覺得在鄉間在本港,確大不相懸別。因在鄉間要做警察及看更人方可,因斯二者有槍械在手,晚上無時不要預備槍械,以為防備之用。由此可想到香港地方與內地之比較,因為香港地方開埠不過七八十年,而內地已數千年,何以香港歸英國掌管,即佈置如許妥當因是返香山與父老斟酌,各父老莫不謂然。吾有一次返鄉,遂主張由我個人發起親自灑掃街道,為清道夫。(鬨堂及鼓掌)。在村內有多數少年,贊成如此做法,極有進步。後面見香山知事,解明來意,欲仿效香港,整頓地方。知懸亦喜,且云:極願幫忙。不幸放假完滿,再要返港。迨第二次返鄉,欲再求縣官幫助,始悉縣官已離任多時,其缺己為繼任者用五萬圓購買之。此等腐敗情形,激起我革命之思想。又見香港之腐敗事尚少,而中國內地之腐敗,竟習以為常,牢不可破。始初以為我敝邑香山一縣如是,及後再到省城,其腐敗更加一等

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 22:54 發表

OK
OK
唔坳啦
就1924年
即係英國統治後第82年啦

就以1924年計,香港同上海GDP又各多少呢?
你有冇GDP 數字?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:08 發表

不過,諗到諗到一定係上海高得多
仲以為你有數據, 原來9 估。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:13 發表

叫合理推算
冇問題,
你都可以斷9估,
話1924年,香港已經繁榮過上海。
我只知不論1960年和1924年, 香港早已不是漁港。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:17 發表

嗎即係英國統治香港頭80年,仍然是漁港o羅!!!

英國統治一千平方公里土地80年,仍然是漁港。
中共統治九百六十萬平方公里70年,已經~~~~~~~
高下立見!!!!!
其實香港被英國佔領後,已經成為轉口港。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:30 發表

哦。
又推前到1842年呀,
你想話1842年,香港已經是國際城市呀?
1842年, 香港因免稅已做左轉口港。
仲有, 在1845年, 上海已經有租界。
第一個就係英租界。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:41 發表

係o羅,已經有香港,做乜仲要租上海呢???
可見上海當年咁國際化,都有英國的功勞

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-19 09:00 發表

吓!!!
係上海已經國際化,英國才租上海,唔係英國租左上海,上海才國際化播。
在落實五口通商之前,廣州是唯一準許對貿易的地方,上海又點國際化?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]