• 瀏覽: 34,799
  • 回覆: 20
+3
引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 23:15 發表

我只知不論1960年和1924年, 香港早已不是漁港。
嗎即係英國統治香港頭80年,仍然是漁港o羅!!!

英國統治一千平方公里土地80年,仍然是漁港。
中共統治九百六十萬平方公里70年,已經~~~~~~~
高下立見!!!!!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 23:28 發表

其實香港被英國佔領後,已經成為轉口港。
哦。
又推前到1842年呀,
你想話1842年,香港已經是國際城市呀?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-18 23:39 發表

1842年, 香港因免稅已做左轉口港。
仲有, 在1845年, 上海已經有租界。
第一個就係英租界。
係o羅,已經有香港,做乜仲要租上海呢???

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-19 08:15 發表

可見上海當年咁國際化,都有英國的功勞
吓!!!
係上海已經國際化,英國才租上海,唔係英國租左上海,上海才國際化播。

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-19 16:04 發表

本身唔係想租界,因為美國出聲話唔可以永遠佔領,所以先設殖民時間,否則土地一早冇了,你們還欠美國一句多謝,擊敗日本迫他們只有自衞隊,否則國家更危險
吓,
美國184X 年有冇咁把砲,叫英國做野呀???

又黎美國原子彈救中國理論??日本連美國都打,所以美國先出手,唔係為正義為救中國呀!!!
迫日本只可以有自衛隊,道理一樣。

中國安唔安全,唔係靠美國幫,係靠自己有幾多大殺傷力武力,真理在導彈射程範圍內。

如果不是韓戰打到西人國們過唔到38線,而係俾佢地全取朝鮮半島,中國的歷史已經改寫,可能已經被西人國們瓜分。

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-19 17:13 發表

美國當年警告日本停止全面繼續侵略亞洲認為太過火否則停運資源日本。但日本答覆卻是攻擊珍珠港,美國才正式參戰,否則一早滅亡了
嗎係o羅,
如果是日本繼續侵略亞州,唔理美國,但又唔攪美國,美國還會參戰嗎?
嗎坐收漁人之利居多。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]