• 瀏覽: 34,815
  • 回覆: 11
+3
英女王代表帝制,是封建到不得了既制度
反而黨領導人,由全國十分一精英推選出來,是比全民直選更進步既制度

有班人口裏天天說民主自由,摸拜既卻係封建帝制。除左虛偽,冇其他可以形容了

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:52 發表
英國人將香港,從魚村變成一個,資產階級,中產階級為核心的社會。

九七年之後,香港回歸大政府思維,資本喺香港影響力越嚟越細。
隨着越來越多基層群眾湧入香港,香港民意越嚟越偏向更多福利,更高嘅人工。但係又冇辦法發揮出應有的生產力。
福利開支,高人工,變成無效投資,蝕本生意。

隨着資產階級變成邪惡的一方,香港金融中心,從趨勢嚟睇,唔做得好耐。

//————————————
金融中心做唔做,其實都 ...
你錯了。
當年東印度公司解體
接手既四大洋行希慎,怡和,太古,加道理,沙宣家族總需要在中國大陸有落戶之地。

當時英屬既香港幾乎係唯一既選擇。
除非大陰蒂國放棄中國呢塊肥肉。

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:12 發表

無英國點樣改革開放啊
又錯
改革開放係78由鄧小平提出既
關陰國閪事

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:27 發表

我錯在邊度啊?

英國選擇了香港,達到佢自身嘅目的,同時亦都令到香港從一個漁村發展成東方之珠。

這是不是香港的福份呢?
佢啲人同錢
唔擺香港可以擺係邊?
根本冇得佢揀
咁駛唔駛多謝埋佢迫大陸簽南京條約夾硬搶走香港呀

你咁講,同人地選左你老母嚟奸,奸完仲要問佢有冇高潮有什麼分別,係唔係咁都叫福份

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:58 發表

你唔夠人打冇辦法㗎喎!

如果你要計數嘅話,清朝都唔係漢人嚟㗎喎?咁你係咪,做清朝隻走狗覺得光榮吖?

我發覺你都幾自私喎,人哋喺香港梗係有着數,先至嚟㗎啦,咁人哋有冇嘢益你先。
好似有啲新移民咁,對香港毫無貢獻,一嚟就話要住公屋,幫佢養細路,睇醫生,唔使俾錢,如果出去打工,仲要人工高。

你唔好講咁多啦,係咪英國將香港從漁村發展成為,東方之珠?
咩咩東方之珠真係得啖笑
當年十大藍籌,有邊間唔係英資呀
全部搵緊香港人同大陸人錢!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:07 發表
一個道德問題的思考!!

有錢佬強姦咗一個女人,然之後娶咗嗰個女人做老婆,有樓有車有工人,仲接埋佢老竇,老母,細佬,一齊住。

10 20年之後,嗰個女人,會點樣睇呢個有錢佬呢?
係老婆定工人呀
似係後者多喎

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:21 發表

0K
咁由1842年至1930年啦,英國在香港人做過乜,90年來,香港發展左幾多呢?
咪就係用嚟運鴉片賣去中國囉

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 20:04 發表

當時,不是他在搞經濟!佢見經濟搞得有板有眼,自己沖出嚟攞返經濟發展主導權,結果就⋯⋯
毛澤東係戰略家,思想家
佢搞文革根本唔係為左搞經濟,而係為中共往後一百年打好基礎。
唔係佢,中國好可能已經步左蘇聯後塵!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 20:14 發表

唔係佢,中國早就一黨專政,親西方路線上,超英趕美。

蔣介石,就係堅持一黨專政,親西方路線!!

毛澤東利用,戰後經濟混亂,承認蘇聯為大哥,搞無產階級革命,雖然得到政權,但係發展就一塌糊塗!!

革命未成功之前,就同人講結束一黨專政,民主,革命成功之後,就叫人 欣賞 秦始皇。

改革開放之後,其實,走返蔣介石嗰條路,堅持黨的領導,全面向西方開放!只不過國民黨變咗共產黨姐。
有樣嘢非常奇怪,承繼左 ...
你又錯了
全面親西方同滔光養晦式親西方本質上完全是兩回事

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-19 17:18 發表

嗎係o羅,
如果是日本繼續侵略亞州,唔理美國,但又唔攪美國,美國還會參戰嗎?
嗎坐收漁人之利居多。
咩呀
日本係蘇日戰爭俾蘇聯收左皮啦
點樣繼續侵略

如果美國唔插手,你覺得佢會霸到關島同沖繩建立第二島鏈?

引用:
原帖由 ooxx13 於 2022-9-20 12:34 發表

吾會連任,會換大佬~
Are you joking

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-21 21:05 發表

此制度換人,你地就應該要更加驚,若是不好人選,嘿,將無力回天,大家齊齊閉口做個自私人民。
你真係戇鳩唔係扮

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]