• 瀏覽: 34,779
  • 回覆: 17
+3
引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-18 19:09 發表

大連人懷念日本??

上海人懷念租界??

你講咩9?

首先問“是不是”

再問為什么??

你甘樣扭曲事實,還問人點解??

我阿爺三兄弟20-40年代就在廣州省城和香港阜行船,運貨,果時個個叫回省城,落香港仔,有錢佬都系以住系廣州為主要,有幾多真心羨慕所謂“英國佬”管治??九龍城亂過7國,海皮,上環全部鐵皮屋。點紅粉阿姑從旺角排到去九龍城裡面

真系唔知道原來60年前,有人想落香港,你 ...
你自己上網搵吓,東北嘅老人,係點樣評價日本嘅!!

上海人懷緬租界,係我自己返鄉下,嗰啲人同我講嘢。
我祖上係上海人。應該係45 49年之間,落嚟香港。再之前嘅嘢,其實都唔係太了解,都係睇書講。

喺上海未發展成魔都之前,返到去,嗰啲老人家,成日同我講,租界當年嘅輝煌!!

廣州我唔熟!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-18 19:32 發表
你講尼點??

唔係,係一篇文章,不過太多年前,唔知搵唔搵得返,唔信就算!!

“在革命老區黑龍江省方正縣,蘇軍烈士墓沒有任何保護設施,周邊雜草叢生,與村民家的柴草垛緊連,墓碑周圍的鐵鏈已經破壞。而為當年侵略者修建的中日友好園林和墓碑,卻得到當地政府的高度重視。園林內松柏錯落有致,“開拓團”墓碑有工人維護,所有建築均保持乾淨整潔的面貌。地方官員不僅忘掉了慘痛的國恥,而且為日本侵略者招魂,再次點燃了沸騰的民族情緒。”

我當年係根據黑龍江省,呢篇新聞,喺網上胡亂搜索,得到一些資料,原來當年,東北好多人覺得日本好!!

也許我,自己回上海,成日聽租界嘅嘢,我信了!!

不過網上嘅嘢,只能作為參考,真實情況,你自己判斷,如有雷同,實屬巧合。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]