• 瀏覽: 34,824
  • 回覆: 126
+3
引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-19 08:15 發表

可見上海當年咁國際化,都有英國的功勞
吓!!!
係上海已經國際化,英國才租上海,唔係英國租左上海,上海才國際化播。

某人終身委任有實權
某人終身冇權有民望

套用某國外言 符合國情 外人不得說三道四

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 13:50 發表

黃人只有一種思維 : 唔跟西方做法,就是獨裁。
等如歐洲議會「議決」匈牙利不是「完全」民主國家一樣

你唔聽大佬話,「民主」國家就唔預你一份

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-19 09:00 發表

吓!!!
係上海已經國際化,英國才租上海,唔係英國租左上海,上海才國際化播。
在落實五口通商之前,廣州是唯一準許對貿易的地方,上海又點國際化?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-18 23:41 發表

係o羅,已經有香港,做乜仲要租上海呢???
本身唔係想租界,因為美國出聲話唔可以永遠佔領,所以先設殖民時間,否則土地一早冇了,你們還欠美國一句多謝,擊敗日本迫他們只有自衞隊,否則國家更危險

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-19 16:04 發表

本身唔係想租界,因為美國出聲話唔可以永遠佔領,所以先設殖民時間,否則土地一早冇了,你們還欠美國一句多謝,擊敗日本迫他們只有自衞隊,否則國家更危險
吓,
美國184X 年有冇咁把砲,叫英國做野呀???

又黎美國原子彈救中國理論??日本連美國都打,所以美國先出手,唔係為正義為救中國呀!!!
迫日本只可以有自衛隊,道理一樣。

中國安唔安全,唔係靠美國幫,係靠自己有幾多大殺傷力武力,真理在導彈射程範圍內。

如果不是韓戰打到西人國們過唔到38線,而係俾佢地全取朝鮮半島,中國的歷史已經改寫,可能已經被西人國們瓜分。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-19 16:33 發表

吓,
美國184X 年有冇咁把砲,叫英國做野呀???

又黎美國原子彈救中國理論??日本連美國都打,所以美國先出手,唔係為正義為救中國呀!!!
迫日本只可以有自衛隊,道理一樣。

中國安唔安全,唔係靠美國幫,係靠自己有幾多大殺傷力武力,真理在導彈射程範圍內。

如果不是韓戰打到西人國們過唔到38線,而係俾佢地全取朝鮮半島,中國的歷史已經改寫,可能已經被西人國們瓜分。
美國當年警告日本停止全面繼續侵略亞洲認為太過火否則停運資源日本。但日本答覆卻是攻擊珍珠港,美國才正式參戰,否則一早滅亡了

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-19 17:13 發表

美國當年警告日本停止全面繼續侵略亞洲認為太過火否則停運資源日本。但日本答覆卻是攻擊珍珠港,美國才正式參戰,否則一早滅亡了
嗎係o羅,
如果是日本繼續侵略亞州,唔理美國,但又唔攪美國,美國還會參戰嗎?
嗎坐收漁人之利居多。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-19 17:18 發表

嗎係o羅,
如果是日本繼續侵略亞州,唔理美國,但又唔攪美國,美國還會參戰嗎?
嗎坐收漁人之利居多。
咩呀
日本係蘇日戰爭俾蘇聯收左皮啦
點樣繼續侵略

如果美國唔插手,你覺得佢會霸到關島同沖繩建立第二島鏈?

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-10 10:16 發表
英女王代表帝制,是封建到不得了既制度
反而黨領導人,由全國十分一精英推選出來,是比全民直選更進步既制度

有班人口裏天天說民主自由,摸拜既卻係封建帝制。除左虛偽,冇其他可以形容了
英女王無實權架

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-19 17:18 發表

嗎係o羅,
嗎坐收漁人之利居多。
美國已經唔係第一次戰爭從中賺錢唔好成日扮發現新大陸咁拉,但見日本佔華太盡引起英美不滿,如果美國真係唔理,就唔會禁止提供資源給日本,美國以前已經扮演世界角色,又唔見你屌老美干預日本侵略

日本先想重創珍珠港美軍艦隊可以爭取時間 可惜沒有重創 最後英美正式參戰,就算當時冇打美國,日後都料到美國一樣會出聲/制裁,打仗也避免不了,自知不及美國,所以最後才想偷襲美軍,先發制人

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-11 13:33 發表

去了解老毛欽點的接班人“華國鋒”點落台,趙紫陽點上台(鄧小平沒做過國家主席)

人民代表大會系有權罷免領導人的

你以為民革時候。國家主席劉少奇是怎樣給人斗下台的(按你講法,區就唔應該比人罷免到,獨裁嘛,邊個可以趕到區落台)?

你不了解,就不要說沒

點解大家對10月份的20大甘關注,就是關注習近平能不能連任,如果按你講法,連任硬的,習做到死都得,大家關心咩?
吾會連任,會換大佬~

引用:
原帖由 ooxx13 於 2022-9-20 12:34 發表

吾會連任,會換大佬~
Are you joking

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:06 發表
英國皇權名存實亡,倫敦,我記得,最大嘅地主,唔係英國皇室。

呢啲咁嘅體制,中國歷史好少見,最接近嘅,應該係東晉時期,各家族,把持朝政。
好唔好,真係好難講,但係當時嘅東晉,相當繁榮,北府兵亦都相當好打。
相反,劉宋 軍事奪權之後,就開始走下波。

唐朝,最繁榮嘅時間,一樣都係貴族皇帝,貴族背景嘅大臣。

好多人有種錯覺,平民出身嘅皇帝,一定愛民如子,事實上不是,朱元璋,對佢啲人民唔係咁好。

毛 ...
中共建國時中國內外戰爭打左幾十年,窮到仆街仲要俾國民黨運走晒D錢
依家烏克籣先打左幾個月,個國家經濟己經收晒皮
當時既中國俾邊個上都無可能即時能令國家溫飽
你地俾外國既即食文化影響得太深遠
總覺得換個人上任幾年時間就能改天換命
誰不知外國既經濟繁榮係建基於數百年對外略奪既成果

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-20 19:56 發表

Are you joking
風水佬呃你十年八年,我講嘅十月份就知~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]