• 瀏覽: 20,763
  • 回覆: 126
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:58 發表

你唔夠人打冇辦法㗎喎!

如果你要計數嘅話,清朝都唔係漢人嚟㗎喎?咁你係咪,做清朝隻走狗覺得光榮吖?

我發覺你都幾自私喎,人哋喺香港梗係有着數,先至嚟㗎啦,咁人哋有冇嘢益你先。
好似有啲新移民咁,對香港毫無貢獻,一嚟就話要住公屋,幫佢養細路,睇醫生,唔使俾錢,如果出去打工,仲要人工高。

你唔好講咁多啦,係咪英國將香港從漁村發展成為,東方之珠?
咩咩東方之珠真係得啖笑
當年十大藍籌,有邊間唔係英資呀
全部搵緊香港人同大陸人錢!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:04 發表

ok
咁一定未起飛,未成為東方之珠。
60年代,如果你同亞洲其他地方比,香港一定係起飛的!!

你知唔知,當時祖國發生緊啲乜嘢?
日本唔好講,因為佢好早之前已經喺工業強國。

所謂嘅亞洲四小龍,可以同香港比?
而家,四小龍你估香港排第幾㗎喇!

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 19:08 發表

咩咩東方之珠真係得啖笑
當年十大藍籌,有邊間唔係英資呀
全部搵緊香港人同大陸人錢!
當年,幾時啊?邊間交易所啊?
華資仲未成熟,冇辦法㗎喎!!

改革開放前,祖國有錢搵?
香港大部份係做緊輕工業啊,新移民!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:07 發表
一個道德問題的思考!!

有錢佬強姦咗一個女人,然之後娶咗嗰個女人做老婆,有樓有車有工人,仲接埋佢老竇,老母,細佬,一齊住。

10 20年之後,嗰個女人,會點樣睇呢個有錢佬呢?
係老婆定工人呀
似係後者多喎

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:08 發表

60年代,如果你同亞洲其他地方比,香港一定係起飛的!!

你知唔知,當時祖國發生緊啲乜嘢?
日本唔好講,因為佢好早之前已經喺工業強國。

所謂嘅亞洲四小龍,可以同香港比?
而家,四小龍你估香港排第幾㗎喇!
0K
咁1940年啦,香港一定末成為東方之珠啦
至於祖國,依家仲有大把人講文革,點可能唔知呢!

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:15 發表

0K
咁1940年啦,香港一定末成為東方之珠啦
40年代係好有意思嘅年代,係唯一,香港人向國內遷移的,因為當時日本佔領香港,香港糧食不足,有部份人走返去廣東。

香港好多戰前樓,搵唔到業主,就係因為日治時代。

除咗40年代之外,香港係英國人管治下都比較穩定,大量嘅人口,資金都喺香港發展。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:19 發表

40年代係好有意思嘅年代,係唯一,香港人向國內遷移的,因為當時日本佔領香港,香港糧食不足,有部份人走返去廣東。

香港好多戰前樓,搵唔到業主,就係因為日治時代。

除咗40年代之外,香港係英國人管治下都比較穩定,大量嘅人口,資金都喺香港發展。
0K
咁由1842年至1930年啦,英國在香港人做過乜,90年來,香港發展左幾多呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:21 發表

0K
咁由1842年至1930年啦,英國在香港人做過乜,90年來,香港發展左幾多呢?
咪就係用嚟運鴉片賣去中國囉

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 19:21 發表

0K
英國資本走入香港,喺香港大興土木,香港開始從漁村,慢慢慢慢變化。

當然,嗰陣時冇咩福利好講,但係英國管治,香港開始走出漁港,開始發展,好多中國人喺香港搵到夢想。
香港已經開始有華資,支持革命,推翻滿清!!

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 19:22 發表

咪就係用嚟運鴉片賣去中國囉
講件事俾你知吖,後期,清朝,種鴉片,都唔少㗎,唔使靠英國佬!!

成件事就唔係好記得,你唔信嘅,自己去查吓歷史囉!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:24 發表

英國資本走入香港,喺香港大興土木,香港開始從漁村,慢慢慢慢變化。

當然,嗰陣時冇咩福利好講,但係英國管治,香港開始走出漁港,開始發展,好多中國人喺香港搵到夢想。
香港已經開始有華資,支持革命,推翻滿清!!
咁點解由1942至大約1930年呢90年,都冇/唔多英國資金入香港,冇大興土木呢?
答案嗎係只係風雲際遇,撞正中國文革,多人黎香港,再加埋八十年代,中國改革開放,香港先有咁發達o羅。

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-10 10:16 發表
英女王代表帝制,是封建到不得了既制度
反而黨領導人,由全國十分一精英推選出來,是比全民直選更進步既制度

有班人口裏天天說民主自由,摸拜既卻係封建帝制。除左虛偽,冇其他可以形容了
唔系虛偽,虛偽意思指「明知故扮懵」。
佢地系真實的無知、因為被洗腦而變成懵閉閉那體。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:06 發表
英國皇權名存實亡,倫敦,我記得,最大嘅地主,唔係英國皇室。

呢啲咁嘅體制,中國歷史好少見,最接近嘅,應該係東晉時期,各家族,把持朝政。
好唔好,真係好難講,但係當時嘅東晉,相當繁榮,北府兵亦都相當好打。
相反,劉宋 軍事奪權之後,就開始走下波。

唐朝,最繁榮嘅時間,一樣都係貴族皇帝,貴族背景嘅大臣。

好多人有種錯覺,平民出身嘅皇帝,一定愛民如子,事實上不是,朱元璋,對佢啲人民唔係咁好。

毛 ...
毛澤東解放初期果幾十年,當然比國民黨時期好,我媽就是果時候的農民,最有發言權

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-11 19:57 發表

毛澤東解放初期果幾十年,當然比國民黨時期好,我媽就是果時候的農民,最有發言權
當時,不是他在搞經濟!佢見經濟搞得有板有眼,自己沖出嚟攞返經濟發展主導權,結果就⋯⋯

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 20:04 發表

當時,不是他在搞經濟!佢見經濟搞得有板有眼,自己沖出嚟攞返經濟發展主導權,結果就⋯⋯
毛澤東係戰略家,思想家
佢搞文革根本唔係為左搞經濟,而係為中共往後一百年打好基礎。
唔係佢,中國好可能已經步左蘇聯後塵!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]