• 瀏覽: 20,763
  • 回覆: 126
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:22 發表

改革開放同英國有咩關係?
咪就係對西方開放 接受西方 才做就了香港 當時好多人逃港避難

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:22 發表

唔知話你純情定點,有肥豬肉就食硬,就算英國唔食,其他國家一樣食
你思維即係話地下有疊銀紙,袋左去據為已有,是對的。因為我唔執都有人執。

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:40 發表

咪就係對西方開放 接受西方 才做就了香港 當時好多人逃港避難
係逃港避難早過改革開放播。

實際只是西方想賺中國人錢而已。

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:40 發表

9唔搭8。

中國改革開放係國家政策。英國有咩能力去影響?

英國同中國貿易又唔係大,反而而家英國依賴中國多啲。

唔好係度9up 啦,毫無常識。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 17:40 發表

你思維即係話地下有疊銀紙,袋左去據為已有,是對的。因為我唔執都有人執。
老老實實我唔反對你對與錯,但你用道德看世界 我認為係錯 

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:48 發表

老老實實我唔反對你對與錯,但你用道德看世界 我認為係錯 
世界【道德】呀,咁當然是真理在導彈射程範圍內啦!!!

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:36 發表

當時是確最強海軍
英國強盜國全球侵略,只有22個國家無被英國侵略過。

號稱日不落國。而家呢

國雖強,好戰必亡。

英國人係地球的害蟲。

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 17:11 發表

你錯了。
當年東印度公司解體
接手既四大洋行希慎,怡和,太古,加道理,沙宣家族總需要在中國大陸有落戶之地。

當時英屬既香港幾乎係唯一既選擇。
除非大陰蒂國放棄中國呢塊肥肉。
我錯在邊度啊?

英國選擇了香港,達到佢自身嘅目的,同時亦都令到香港從一個漁村發展成東方之珠。

這是不是香港的福份呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:27 發表

我錯在邊度啊?

英國選擇了香港,達到佢自身嘅目的,同時亦都令到香港從一個漁村發展成東方之珠。

這是不是香港的福份呢?
佢啲人同錢
唔擺香港可以擺係邊?
根本冇得佢揀
咁駛唔駛多謝埋佢迫大陸簽南京條約夾硬搶走香港呀

你咁講,同人地選左你老母嚟奸,奸完仲要問佢有冇高潮有什麼分別,係唔係咁都叫福份

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:12 發表

無英國點樣改革開放啊
咁點解英國個個殖民地都撈唔掂,係得香港搵到食?
咁英國都可以試下去其他地方改革開放

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:27 發表

我錯在邊度啊?

這是不是香港的福份呢?
1842年香港是漁村,到1960年,香港還是漁村。點解呢???

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 18:41 發表

佢啲人同錢
唔擺香港可以擺係邊?
根本冇得佢揀
咁駛唔駛多謝埋佢迫大陸簽南京條約夾硬搶走香港呀

你咁講,同人地選左你老母嚟奸,奸完仲要問佢有冇高潮有什麼分別,係唔係咁都叫福份
你唔夠人打冇辦法㗎喎!

如果你要計數嘅話,清朝都唔係漢人嚟㗎喎?咁你係咪,做清朝隻走狗覺得光榮吖?

我發覺你都幾自私喎,人哋喺香港梗係有着數,先至嚟㗎啦,咁人哋有冇嘢益你先。
好似有啲新移民咁,對香港毫無貢獻,一嚟就話要住公屋,幫佢養細路,睇醫生,唔使俾錢,如果出去打工,仲要人工高。

你唔好講咁多啦,係咪英國將香港從漁村發展成為,東方之珠?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-9-11 18:56 發表

1842年香港是漁村,到1960年,香港還是漁村。點解呢???
1960年仲係漁村,當時香港幾多漁民啊?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 18:59 發表

1960年仲係漁村,當時香港幾多漁民啊?
ok
咁一定未起飛,未成為東方之珠。

一個道德問題的思考!!

有錢佬強姦咗一個女人,然之後娶咗嗰個女人做老婆,有樓有車有工人,仲接埋佢老竇,老母,細佬,一齊住。

10 20年之後,嗰個女人,會點樣睇呢個有錢佬呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]