• 瀏覽: 20,761
  • 回覆: 126
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 33Chris 於 2022-9-11 14:55 發表

仲有越南難民第一收容港, 香港人聲都冇得聲
唔可以稱呼做難民,話你歧視
要叫船民

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-9-11 14:55 發表

仲有越南難民第一收容港, 香港人聲都冇得聲
香港人得益左啦,學識一段越南話還有多了好多罪案,又要感謝大陰國的關心

英國皇權名存實亡,倫敦,我記得,最大嘅地主,唔係英國皇室。

呢啲咁嘅體制,中國歷史好少見,最接近嘅,應該係東晉時期,各家族,把持朝政。
好唔好,真係好難講,但係當時嘅東晉,相當繁榮,北府兵亦都相當好打。
相反,劉宋 軍事奪權之後,就開始走下波。

唐朝,最繁榮嘅時間,一樣都係貴族皇帝,貴族背景嘅大臣。

好多人有種錯覺,平民出身嘅皇帝,一定愛民如子,事實上不是,朱元璋,對佢啲人民唔係咁好。

毛澤東嗰幾十年,相比世界,人民係咪好日子,真係大家評價啦。

英國人將香港,從魚村變成一個,資產階級,中產階級為核心的社會。

九七年之後,香港回歸大政府思維,資本喺香港影響力越嚟越細。
隨着越來越多基層群眾湧入香港,香港民意越嚟越偏向更多福利,更高嘅人工。但係又冇辦法發揮出應有的生產力。
福利開支,高人工,變成無效投資,蝕本生意。

隨着資產階級變成邪惡的一方,香港金融中心,從趨勢嚟睇,唔做得好耐。

//————————————
金融中心做唔做,其實都冇咩所謂,問題係,香港政府,有冇能力,將而家住緊公屋嗰班基層群眾,發揮出勞動力。

將基層群眾,勞動力發揮到極致,可以學習秦朝,或者,蘇聯史太林。

香港而家好多人話秦朝好,史太林偉大,當佢哋真真正正變成勞動單元嘅時候,佢哋仲會唔會咁諗呢?

定係學習,學以前啲人咁樣,偷渡去資本主義社會?

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-11 10:51 發表

鹹水樓,石棉公屋,最好的材料比晒香港,真係要感激流涕
如果你要數罪行依d… 我怕數唔完,我指英國姐

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 16:56 發表

如果你要數罪行依d…
如你所願咁係英國最多偷工減料最多 好多假野 世界聞名 醫療落後 根本冇人想來睇醫生
仲有賊仔國,搶完偷完人地野放去大陰博物館當自己,真係世界好國家哦

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:52 發表
英國人將香港,從魚村變成一個,資產階級,中產階級為核心的社會。

九七年之後,香港回歸大政府思維,資本喺香港影響力越嚟越細。
隨着越來越多基層群眾湧入香港,香港民意越嚟越偏向更多福利,更高嘅人工。但係又冇辦法發揮出應有的生產力。
福利開支,高人工,變成無效投資,蝕本生意。

隨着資產階級變成邪惡的一方,香港金融中心,從趨勢嚟睇,唔做得好耐。

//————————————
金融中心做唔做,其實都 ...
你錯了。
當年東印度公司解體
接手既四大洋行希慎,怡和,太古,加道理,沙宣家族總需要在中國大陸有落戶之地。

當時英屬既香港幾乎係唯一既選擇。
除非大陰蒂國放棄中國呢塊肥肉。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-11 10:14 發表

真係唔參與政治?咁點解首相要女王任命

有任命權即是女王係整個政治體制一部分

香港只係食到改革開放條水,成為中外門戶先撈得起,並非英國人功勞。英國人咁叻,點解其他屬地冇個好似香港咁撈得起

警察訓練領先,肯定你未試過俾皇家警察响街查身份證。質料上乘虧你都講得出,肯定你無聽過鹹水樓問題公屋,係回歸後先拆得七七八八。好肯定你97年都未出世
無英國點樣改革開放啊

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-11 17:04 發表

仲有賊仔國,搶完偷完人地野放去大陰博物館當自己,真係世界好國家哦
唔知話你純情定點,有肥豬肉就食硬,就算英國唔食,其他國家一樣食

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:12 發表

無英國點樣改革開放啊
改革開放同英國有咩關係?

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:22 發表

唔知話你純情定點,有肥豬肉就食硬,就算英國唔食,其他國家一樣食
英國係海盜本性,無人能及。

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:12 發表

無英國點樣改革開放啊
又錯
改革開放係78由鄧小平提出既
關陰國閪事

引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:24 發表

英國係海盜本性,無人能及。
當時是確最強海軍

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-11 10:51 發表

鹹水樓,石棉公屋,最好的材料比晒香港,真係要感激流涕
仲有次貨輕鐵。

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 17:22 發表

誰大誰正確,黃畜口中說出來正常,以後有咩事唔好哭啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]