• 瀏覽: 34,802
  • 回覆: 126
+3
引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 20:07 發表

毛澤東係戰略家,思想家
唔係佢,中國好可能已經步左蘇聯後塵!
唔係佢,中國早就一黨專政,親西方路線上,超英趕美。

蔣介石,就係堅持一黨專政,親西方路線!!

毛澤東利用,戰後經濟混亂,承認蘇聯為大哥,搞無產階級革命,雖然得到政權,但係發展就一塌糊塗!!

革命未成功之前,就同人講結束一黨專政,民主,革命成功之後,就叫人 欣賞 秦始皇。

改革開放之後,其實,走返蔣介石嗰條路,堅持黨的領導,全面向西方開放!只不過國民黨變咗共產黨姐。
有樣嘢非常奇怪,承繼左,國民黨特色,做主席,大部份做過黨校校長。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 20:14 發表

唔係佢,中國早就一黨專政,親西方路線上,超英趕美。

蔣介石,就係堅持一黨專政,親西方路線!!

毛澤東利用,戰後經濟混亂,承認蘇聯為大哥,搞無產階級革命,雖然得到政權,但係發展就一塌糊塗!!

革命未成功之前,就同人講結束一黨專政,民主,革命成功之後,就叫人 欣賞 秦始皇。

改革開放之後,其實,走返蔣介石嗰條路,堅持黨的領導,全面向西方開放!只不過國民黨變咗共產黨姐。
有樣嘢非常奇怪,承繼左 ...
你又錯了
全面親西方同滔光養晦式親西方本質上完全是兩回事

引用:
原帖由 上下同欲 於 2022-9-11 20:44 發表

你又錯了
全面親西方同滔光養晦式親西方本質上完全是兩回事
蔣介石唔全面,佢從來都冇承認美國總統係大佬,亦都從來冇將美國總統嘅相,掛在天安門城樓上,叫中國人民向佢叩頭!!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:50 發表

英國強盜國全球侵略,只有22個國家無被英國侵略過。

號稱日不落國。而家呢

國雖強,好戰必亡。

英國人係地球的害蟲。
講起害蟲 我諗起蝗蟲 數量驚人

誰為正邪定分界?
https://youtu.be/8x8z-0cutTM

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 22:58 發表

講起害蟲 我諗起蝗蟲 數量驚人
黃人去到英國食窮英國。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 15:06 發表
英國皇權名存實亡,倫敦,我記得,最大嘅地主,唔係英國皇室。

呢啲咁嘅體制,中國歷史好少見,最接近嘅,應該係東晉時期,各家族,把持朝政。
好唔好,真係好難講,但係當時嘅東晉,相當繁榮,北府兵亦都相當好打。
相反,劉宋 軍事奪權之後,就開始走下波。

唐朝,最繁榮嘅時間,一樣都係貴族皇帝,貴族背景嘅大臣。

好多人有種錯覺,平民出身嘅皇帝,一定愛民如子,事實上不是,朱元璋,對佢啲人民唔係咁好。

毛 ...
朱元璋貧民出身,所以愛民如子. 只是對土豪劣紳、貪官污吏極為嚴酷而已.
而毛澤東接手的,是一個經歷百多年腐敗的滿清和民國政權,內憂外患而人囗極多的爛攤子,如果拿來和當時的外國比,沒有多大意義亦不公平.,
沒有他的遠見,中國不可能有現在的成就,人民活得比世界上大部份國家的人好!

如果光緒帝既改革成功 話吾定中國發展可能更好!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-11 19:08 發表

60年代,如果你同亞洲其他地方比,香港一定係起飛的!!

你知唔知,當時祖國發生緊啲乜嘢?
日本唔好講,因為佢好早之前已經喺工業強國。

所謂嘅亞洲四小龍,可以同香港比?
而家,四小龍你估香港排第幾㗎喇!
香港只會越來越落後

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2022-9-12 14:41 發表

黃人去到英國食窮英國。
講起蝗蟲你知唔知點解

引用:
原帖由 lewark 於 2022-9-11 17:50 發表

英國強盜國全球侵略,只有22個國家無被英國侵略過。

號稱日不落國。而家呢

國雖強,好戰必亡。

英國人係地球的害蟲。
英國當時真係稱霸全球海洋

引用:
原帖由 Peterboy32 於 2022-9-11 01:23 發表
英女皇只是英國王室血統幾乎不參與政治,同而家日本皇室差唔多類似民族象徵,但政府最高負責人係英國首相,係由議院選出,而且英國首相是可以被罷免。相反在某個國家不能可能做到罷免,真係會俾人捉晒

時也命也如沒有英國,香港以前絕對冇可能成為國際都會,雖然是一個小香港,但英國規劃,用料質量都是上乘,各個部門醫療消防警察等等都是接受英式訓練,的確領先很多,享受過算係咁
天真得可以,香港以前是一個怎樣烏煙障氣地方,後來唔係因為香港是中國大門d鬼佬得鳩閒采你,等d儍西以為是英國恩賜

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]