• 瀏覽: 5,692
  • 回覆: 13
好多人政府野我都計算到,但我不會為自己搵利益

恭喜發財

引用:
原帖由 分享者 於 2022-9-10 10:07 發表

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-10 13:49 發表

我知今日我唔露兩手好難走

我以香港醫療為例,因為其他提目有太多人講,佢有佢地論點會變左我同佢地罵戰

正式開始,點解香港醫管局對啲前線咁差,其實好簡單

情況係老闆開餐廳自己唔識做飯,請啲廚師好易比佢地一獲Q起

即係咁,醫管局長就算本身係醫生,都無可能咁多領域都識晒

即係怕你背後唔知做麥,為左阻止外行管內既尷尬情況,所以唯有下下咬住你地

我咬你,好過你咬我

你班醫生都太聰明

引用:
原帖由 分享者 於 2022-9-10 16:55 發表

我知今日我唔露兩手好難走

我以香港醫療為例,因為其他提目有太多人講,佢有佢地論點會變左我同佢地罵戰

正式開始,點解香港醫管局對啲前線咁差,其實好簡單

情況係老闆開餐廳自己唔識做飯,請啲廚師好易比佢地一獲Q起

即係咁,醫管局長就算本身係醫生,都無可能咁多領域都識晒

即係怕你背後唔知做麥,為左阻止外行管內既尷尬情況,所以唯有下下咬住你地

我咬你,好過你咬我

你班醫生都太聰明
言之成理,醫管局管理都係由醫生上位,但就係唔識管理,醫生唔係乜都識

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-12 08:43 發表

你想表達啲乜嘢?
當政府全權掌控醫管你又點睇?
咪又俾人插囉。
所以我咪話99% 人唔識囉!
爛攤子好難解決。
係想話某範疇專業人士,不一定會管理,醫護界如是,其他界別也一樣

有中介人,有籌款專員,眾籌專家出面,高手在背後唔使人識又可搵錢,有咩事都唔使上身。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-9-12 08:16 發表
我敢講99% 人不懂政治. 但99% 人喜歡講政治。
唔講利益亦唔係政治。
既無利益可需要政治。
社會亂就因為政治,而亂就可以得到利益,就係因為利益制做就咗一班口中講為人嘅政棍。真正為群眾嘅有幾多?
係政治中沒有對錯只有立場。就係要你思想歸邊,你唔同意就係異類。
水清則無魚。

引用:
原帖由 分享者 於 2022-9-10 10:07 發表
矛盾?會政治=政治家就是騙子,唔識揾利益,就系唔懂政治。明白末?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]