• 瀏覽: 9,314
  • 回覆: 34
國家航天局、國家原子能機構今日(9日)聯合在北京發布嫦娥五號最新科學成果,
中國科學家首次在月球上發現新礦物,並命名為「嫦娥石」。
該礦物是人類在月球上發現的第六種新礦物。
中國成為繼美國、前蘇聯後,世界上第三個在月球發現新礦物的國家。
據介紹,「嫦娥石」是一種磷酸鹽礦物,呈柱狀晶體,存在於月球玄武岩顆粒中。
獲得國際礦物學會(IMA)新礦物粉類及命名委員會(CNMNC)投票通過,
確證為一種新礦物。
嫦娥石目前在岩漿分異、太空風化、氦-3氣體,以及生物能轉化等方面取得最新成果,
對認識月球起源與演化,探尋月球資源的有效利用,
和實現「零能耗」的地外環境和生命支持系統具有重要啟示意義。

中國|中國首次發現月球新礦物 命名為「嫦娥石」 (yahoo.com)

全面開發月球要加快腳步了。

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-9-9 21:46 發表
國家航天局、國家原子能機構今日(9日)聯合在北京發布嫦娥五號最新科學成果,
中國科學家首次在月球上發現新礦物,並命名為「嫦娥石」。
該礦物是人類在月球上發現的第六種新礦物。
中國成為繼美國、前蘇聯後,世界上第三個在月球發現新礦物的國家。
據介紹,「嫦娥石」是一種磷酸鹽礦物,呈柱狀晶體,存在於月球玄武岩顆粒中。
獲得國際礦物學會(IMA)新礦物粉類及命名委員會(CNMNC)投票通過,
確 ...
其實開採月球礦物有無影響地球嘅隱患?比喻影響潮汐同磁場之類?

如果科技有再進一步突破,係外太空以捕捉殞石之類嘅物體作為採礦手段會唔會更加好?

黃人人大陸偷美國自由神石

100年後可以跟旅行團去月球了

引用:
原帖由 wavemk5 於 2022-9-10 06:49 發表

其實開採月球礦物有無影響地球嘅隱患?比喻影響潮汐同磁場之類?

如果科技有再進一步突破,係外太空以捕捉殞石之類嘅物體作為採礦手段會唔會更加好?
照你所說,外來殞石都會不斷撞擊月球背面,填補或影響地月之間引力,所以精準適量開發,反而有利地球日後發展!

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-9-10 14:42 發表

照你所說,外來殞石都會不斷撞擊月球背面,填補或影響地月之間引力,所以精準適量開發,反而有利地球日後發展!
呢個提議值得探討。
如果做到平衡當然最好。

不過如果開始咗商業化開採,而各大國其實又係競爭狀況,相信只會鬥快將月球挖光挖淨。因為西方海盜基因跟本從來未變。

引用:
原帖由 wavemk5 於 2022-9-10 16:15 發表

呢個提議值得探討。
如果做到平衡當然最好。

不過如果開始咗商業化開採,而各大國其實又係競爭狀況,相信只會鬥快將月球挖光挖淨。因為西方海盜基因跟本從來未變。
所以資本主義注定要滅亡,人類先可以同自然共存就係咁解啦!19疫症已經提醒左世人!

引用:
原帖由 wavemk5 於 2022-9-10 06:49 發表

引力唔係關個core事咩?關地表咩事?

引用:
原帖由 sakito520 於 2022-9-11 07:57 發表

引力唔係關個core事咩?關地表咩事?
牛頓萬有引力定律。

要帶回幾多%/質量的月球土壤才會改變引力?
一百年後,採礦公司往月球,其實係想捕捉異形,電影有預言的。

引用:

不可能吧,地球每日都開採緊礦物,難道地球又變輕左?

引用:

殞石同月球應該各有唔同類型礦物,兩者都應該開採呢。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-9-10 12:17 發表
100年後可以跟旅行團去月球了
第三次世界大戰可能係太空發生

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-9-11 16:59 發表

不可能吧,地球每日都開採緊礦物,難道地球又變輕左?
只要質量留返喺地月軌道整體引力唔會點變

月球總質量達73*10^22Kg有排都挖唔完

引用:

你是否高估了人類從月球轉移礦物到地球的能力?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]