• 瀏覽: 15,854
  • 回覆: 94
+3
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-9 16:40 發表

#44答緊你中國要唔晒俄羅斯咁大量氣

你話轉賣比歐豬

我話液化左佢先運到

你就講左美國
我點樣講左尾國?你cap黎睇下。

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2022-9-9 14:56 發表

美國為了對付俄羅斯,一方面逼令歐洲諸國減少對俄羅斯天然氣的進口,
另一方面要求歐洲要用較以前高10倍的價格幫美國買天然氣。<<<

美國佬做咩, 都係自己計過有著數, 你唔一齊針對俄國, 我地玩死你
但你一齊針對俄國咩, 我又可以當你水魚咁禁
根本係制度廢.......又唔見默大媽咁多野
從來選都係運氣+文宣+之前多唔多衰野

引用:
原帖由 阿妮呢 於 9-9-2022 17:06 發表

我點樣講左尾國?你cap黎睇下。
#62你話由頭到尾講液化, 美國果D先係液化運輸, 俄國係氣管

附件

321312.jpg(28.13 KB)

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-9-9 10:04 發表

阿三都執唔少
三哥呢舖醒,悶聲發大財

引用:
原帖由 haroldleung61 於 2022-9-8 22:09 發表
我地又又又又又贏

師兄,不如關心下我地D黃撚樣衰手足先啦

美國肯定會用千方百計搵藉口制裁中國 跟住天然氣唔可以又用咁嘅價錢買畀中國

引用:
原帖由 leehoq 於 2022-9-9 11:47 發表
可能歐日現時先發現自己做了傻仔.
俾三個大莊玩晒.
開頭以為佢哋梗係有後著有揸拿至夠膽制裁人,豈料是真弱智!高估咗歐盟……

引用:
原帖由 density 於 2022-9-9 09:40 發表
迫中國含淚賺錢真係冇陰功,歐豬就含住撚捱凍
美國盟友嘅共同命運 :
美國面前,人人含撚!

國家有天然氣出口去歐洲,有良心只賺少少差價

引用:
原帖由 fun_db 於 2022-9-9 11:28 發表

2021年11月,美國的能源供應商與中國美國簽訂了總量為8000萬噸的長期天然氣銷售合同,期限為20年,據說當時雙方商定的價格為每噸天然氣235美元。

20年買8000萬噸
8000萬噸除以20年
每年400萬噸
每個月就30幾萬噸
每首運氣船大概6萬噸
條數好正路
疫情前中國每月入口美國天然氣通常只有十二三萬噸
簽訂了總量為8000萬噸的長期天然氣銷售合同,期限為20年,據說當時雙方商定的價格為每噸天然氣235美元...

佢老美西經常/慣性反口覆舌,最驚佢老美西話.....(因乜因乜)所致,
無法履行...而合約有天使細節對佢有利不用賠償...

含淚!

勾萌一日唔解體,帝國唔會收手

美國怕將來天然氣降價,中國會撕毀合同,所以設置了巨額的違約金,規定中國未來要履約,以每噸235美元的價錢購買天然氣,這是在美國頁岩氣開採成本價格線之上。

假如美國違約,
唔肯以$235賣俾中國呢?

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2022-9-8 22:02 發表
俄烏開戰,世界大變,很多發展事前始料不及。

俄烏開戰,世界大變,很多發展事前始料不及。

中國和俄羅斯正減少使用美元交易,更多使用本國貨幣交易。俄羅斯天然氣工業股份公司表示,該公司將對中國的天然氣出口付款方式從歐元和美元,改為盧布和人民幣。

外媒援引消息人士透露,新的付款方式將立即生效,用於俄氣與中石油的合同,付款額將在盧布和人民幣之間平均分配。

美國對俄羅斯實施金融制裁, ...
235美元佢邊度聽返來? 我就見唔到有報過
除非一次過俾晒錢,長約唔會有人用固定價咁傻,一係有保護條款,
能源價格升跌常事,第一日做生意咩

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-9 17:31 發表

#62你話由頭到尾講液化, 美國果D先係液化運輸, 俄國係氣管
究竟邊隻字提過美國?cap出黎啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]