• 瀏覽: 2,363
  • 回覆: 12
大公文匯全媒體報道:香港第五波疫情持續反彈,衞生署及醫管局今日(8日)下午舉行疫情記者會。衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮表示,截至今日零時,香港新增11091宗確診個案,包括10910宗本地確診個案及181宗輸入個案。本地確診個案當中,2825宗為核酸檢測確診個案,8085宗為快測陽性個案。

醫院管理局總行政經理李立業公布,香港過去一日再多12宗死亡個案,當中有1宗為法醫呈報。死亡個案中,8人未打齊三針。第五波疫情至今,香港累計9556人不治。

醫務衞生局副局長李夏茵在疫情記者會上公布,政府將「疫苗通行證」年齡下限由12歲降至5歲,將設兩個月過渡期。計劃分兩個階段,9月30日起,5至11歲的兒童須在3個月內已打一針;11月30日起,5至11歲的小朋友,須接種兩針疫苗。她呼籲家長留意,盡快安排小朋友打針。

好多長者原來未打針, 政府不如派錢谷針啦!🥺

新聞來源連結:

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b033218a61880d.html

派錢打針無用

派錢打針無用,越遲打針越想拿jetso

今次真係唔怕一萬

樓主有閱讀困難症?
未打齊三針,唔等如,未打針

引用:
原帖由 天真菲. 於 2022-9-8 21:31 發表
樓主有閱讀困難症?
未打齊三針,唔等如,未打針
好多長者連一針都無打架!三針條撚咩!政府仲唔派錢谷針, 是否想老野死快d

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-9-8 21:40 發表

好多長者連一針都無打架!三針條撚咩!政府仲唔派錢谷針, 是否想老野死快d
今日死十二個
八個未打齊三針,即四個打齊三針都死
其他可能打左一針或者二針

引用:
原帖由 天真菲. 於 2022-9-8 21:43 發表

今日死十二個
八個未打齊三針,即四個打齊三針都死
其他可能打左一針或者二針
咪係囉!三針中招都死, 0針直頭即死啦!
唔能夠話橫掂三針中招都死, d老野0針就罷撚就嘅!

政府都想呢班老弱人士早點去世

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-9-8 21:49 發表

咪係囉!三針中招都死, 0針直頭即死啦!
唔能夠話橫掂三針中招都死, d老野0針就罷撚就嘅!
咁你屋企四大長老係咪打哂四針呀?

仲未收緊?

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2022-9-9 10:18 發表

咁你屋企四大長老係咪打哂四針呀?
利申:我家中無老人家

死多幾個, 有新聞 , 再加苗 L 助攻 , 啲藍老就入坑打架啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]