• 瀏覽: 25,429
  • 回覆: 130
+5
內媒周三(7日)報道,湖南省益陽市一名大媽周二(6日)與巴士司機理論期間,其行李遭另一名男乘客拋出車外,最終更被踢出車外。當地交通運輸局辦公室翌日稱已了解此事,正調查事件。

大媽與巴士司機理論 遭乘客狠踢出車內媒周三(7日)報道,湖南省益陽市一名大媽周二(6日)與巴士司機理論期間,其行李遭另一名男乘客拋出車外,最終更被踢出車外。當地交通運輸局辦公室翌日稱已了解此事,正調查事件。
該名大媽周二帶住兩大袋行李上車,之後使用免費卡乘車,結果引起巴士司機不滿。正當司機停車與大媽理論期間,一名後座男乘客突然上前,除把行李拋出車外,更狠踢大媽出車。
益陽市交通運輸局辦公室人員強調,若巴士司機有任何過失或違反相關規則,一定會按規定處置。

大媽(紅圈示)帶兩大袋行李上車。

乘客(黃箭嘴示)出手推人。

乘客(黃箭嘴示)踢大媽落車。

踢人出車當然是不對。
但大家更應該反思,為什麼中國大陸經常都出現蠻不講理的大媽呢?
原因: 中國大陸那套"關愛婦女"文化一手造成。
解散全國婦聯啦!
取消婦女節啦!
人人平等,點解女人可以有特權?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/大媽與巴士司機理論-遭乘客狠踢出車-031401092.html

好多人冇帶上口罩 小喇叭📣專玩弄我哋

大陸關愛文化幾獨特喎

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-8 15:37 發表
內媒周三(7日)報道,湖南省益陽市一名大媽周二(6日)與巴士司機理論期間,其行李遭另一名男乘客拋出車外,最終更被踢出車外。當地交通運輸局辦公室翌日稱已了解此事,正調查事件。

...
你真係.... 68歲阿婆都唔放過.
咁香港係唔係要取消長者卡? 有無問過你老母?

踢人出車係錯的,有事應該報警求助。呢D事經常發生,不分國界,之前台灣,美國都有報導有人為小事喺巴士同火車打大交。

免費卡係咩意思?
為咩理論?唔可以帶太多行李上車?

至於樓主話中國女人有特權,唔覺囉
新聞中嘅女人連行李都被男人踼落車
無法無天到簡直恐怖
可以唔開車逼佢落車,叫警察請佢落車
但一腳踼落車
唔可能發生喺女權較高嘅地方
如果真係天龍人,你敢踼?

通常資源越豐富、越有錢嘅地方,兩性先越平等
因為打壓某一性別只為方便分配資源,唔洗下下重新打一次去爭
中國未富到咁嘅地步
反而依家全球經濟差,多咗窮人
佢地第一諗法係去掉假想敵,以爭取更多資源
例如失業率高,就會有聲音話女人要留家相夫教子,唔應該返工
所以目測樓主最近應該缺缺地錢

引用:
原帖由 XEO 於 2022-9-8 16:15 發表

你真係.... 68歲阿婆都唔放過.
咁香港係唔係要取消長者卡? 有無問過你老母?
我絕不會放過性別特權

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-8 17:34 發表
免費卡係咩意思?
為咩理論?唔可以帶太多行李上車?

至於樓主話中國女人有特權,唔覺囉
新聞中嘅女人連行李都被男人踼落車
無法無天到簡直恐怖
可以唔開車逼佢落車,叫警察請佢落車
但一腳踼落車
唔可能發生喺女權較高嘅地方
如果真係天龍人,你敢踼?

通常資源越豐富、越有錢嘅地方,兩性先越平等
因為打壓某一性別只為方便分配資源,唔洗下下重新 ...
"至於樓主話中國女人有特權,唔覺囉"
如果是男女平等,請:
1. 解散全國婦聯。
2. 取消婦女節。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-8 15:37 發表

...
一定係大陸大媽, 唔知是否被人踢出車外呢

香港早就應該跟隨
阻撚住哂開車

引用:
原帖由 chilawytk 於 2022-9-8 17:54 發表

"至於樓主話中國女人有特權,唔覺囉"
如果是男女平等,請:
1. 解散全國婦聯。
2. 取消婦女節。
就係唔平等
所以先要婦聯
婦女節我未聽過,亦唔知有乜so就唔評論啦

正常~
世界系弱肉強食~
邊個戰鬥力高, 就邊個話事~

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-8 17:56 發表

就係唔平等
所以先要婦聯
婦女節我未聽過,亦唔知有乜so就唔評論啦
這等於中國政府自己承認自己管治無能。
所以到了今天仍然有"不平等"存在?
連小孩子都不會上當啦!

踢得好 

引用:
原帖由 acacac 於 2022-9-8 17:56 發表
香港早就應該跟隨
阻撚住哂開車
唔應該跟隨
踼人落車喎
如果被踼嘅係你呢?
如果只係有人睇你唔順眼,或者你一啲唔自覺嘅行為冒犯到人
例如大隻,坐咗1.5個位
個背包逼到人
於是佢聯合親朋,又有親朋咁得閒陪佢癲,一齊玩你
撩到你嬲,做出一啲反應可以用嚟大造文章,再一腳伸你落車呢?
(曱甴小黃人對呢種鬣狗圍獵方式好熟,明明佢地搞事,惡人先告狀反殺你錯,反正佢地人多命賤,大把偽證人)

利申,我唔係幫新聞中嘅大媽
佢咁樣兩大袋行李,點都講唔過去

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]