• 瀏覽: 21,031
  • 回覆: 169
  • 追帖: 1
+5
政府專家顧問、港大微生物學系講座教授袁國勇確診新冠病毒!袁國勇今日(8日)回覆傳媒查詢時表示無出現症狀,正按政府防疫指引在家隔離,感謝大家

政府專家顧問、港大微生物學系講座教授袁國勇確診新冠病毒!袁國勇今日(8日)回覆傳媒查詢時表示無出現症狀,正按政府防疫指引在家隔離,感謝大家關心,又表示三年來可以放假也是好的。據今早曾電話聯絡袁國勇人士稱,袁聲線生猛,期待數日內重回工作崗位。

昨晚(7日)有消息指袁國勇確診新冠病毒,他今早回覆詢查詢時稱,自己無出現症狀,已按政府防疫指引在家隔離,並指難得可以在三年以來休息數天,感謝大家關心。

袁國勇上次出席公開活動是上月31日物業管理的活動,分享他自禽流感、沙士到新冠疫情的抗疫經驗。當時衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮也染疫,袁國勇在論壇上,展示與歐家榮在考察時的照片,特別說了「祝佢早日康復」。

的確呢幾年疫症,佢都周圍走黎走去.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/812603/袁國勇確診-在家隔離沒症狀-感謝關心-3年來可以放假也是好的

敎授中左就知世界咩發生咩事,好過紙上談兵

條友打足 3 針
日日戴 2 個口罩都中
即係隻野根本防不勝防

不如政府定個deadline,
過左後就全面後防,解除口罩令
死都唔打針既人,後果自負

證明加多幾針係無功效
何必擾民浪費

似乎打三針真係冇乜重症,好多都係唔知中咗

原來中咗都只係當放下假,咁封關封城嚟做乜Q?

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-9-8 09:36 發表
條友打足 3 針
日日戴 2 個口罩都中
即係隻野根本防不勝防

不如政府定個deadline,
過左後就全面後防,解除口罩令
死都唔打針既人,後果自負
打咗第四針未?

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-9-8 09:42 發表

打咗第四針未?
佢講過要人打第 5 針
但就唔覺有新聞提到條友打左第 4針

打哂針 又戴兩個口罩都中

頭先撘地鐵聼到只黃曱甴話,袁醫生都確診,中左都冇事,即証明只菌冇事啦,重封乜鬼關,防乜鬼疫,0+7都吾洗,日日做埋咁多野都吾知做乜,要即刻開關…… 曱甴思維真係不知所謂!

引用:
原帖由 沽沽有禮 於 2022-9-8 09:49 發表
打哂針 又戴兩個口罩都中
證明隻野根本無得防
總講清零既人都係傻

根本防不勝防,快啲開關比人去日本旅行啦

可能即刻食咗特效藥唔出聲啫

引用:
原帖由 貴姓黃生 於 2022-9-8 09:59 發表
根本防不勝防,快啲開關比人去日本旅行啦
最緊要盡快宣佈 0+7
airline 最少要 3 個月安排
10月前宣佈,
聖誕節前後香港機場先會逐步正常
再拖就要等到農曆新年前後

連教授都中招,證明防不勝防,只有增強自身抵抗力先係出路,封閉政策已經無意義

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]