• 瀏覽: 5,894
  • 回覆: 26
秀茂坪今日(7日)發生嚴重工業意外,安達臣道地盤內一個操作中的天秤,懷疑底部未有妥善固定,「秤腳」突然從其中一邊的工字鐵...

個後生仔真係慘呀先得嗰22歲呀

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0907_00822_001.html

好多工程, 其實真係信唔過 .

RIP

責住成半日先被救出,乜蛇都死喇

冧還要加打中辦工室⋯機會率真是很🙈
演唱會的蝴蝶效應?
有妖氣

又話香港消防有幾勁
原來

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-7 18:30 發表
責住成半日先被救出,乜蛇都死喇
責個下應該己經死左。

豆腐渣

天意
坐貨櫃office都死

珍寶沉船
中電燒橋
冧吊船
冧電視
冧門匣
冧天秤

黃屍黑暴又累人
藍屍未沖入黎柒咩

引用:
原帖由 pnspns 於 2022-9-7 18:35 發表
又話香港消防有幾勁
原來
唔通旨意差佬救咩

引用:
原帖由 divtssds01 於 2022-9-7 19:47 發表

唔通旨意差佬救咩
紮鐵唔通搵電工做? 代表警察無用? 屌你啦戇鳩

電視所見,一定係人禍。比紅館事件嚴重一百倍。建設一把秤有好多人要負責。今次起碼有安秤公司,燒焊,驗焊,RE,大判PM+結構工程司。仲有地盆大偈,安全主任,科文,秤手也應該知道把秤操作上有問題。另外香港應急太差勁了。由其對於地盤應變能力及運用資源。浪費很多黃金救人時間。希望政府吸收每次救助事件,檢討排查事件上欠缺什麼?如果有什麼工具便可以解決救人的時間。也可能要加入如富經驗結構/工程司或工程工作人員提供意見或判斷更可行方案。令救人工作可以有效執行。及各什麼工程司學會/專業工會對自家會員不當行為會發出警告或者除牌等等等。香港嘅工會幹事?真不要見到佢哋,99%無好嘢!RIP

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-7 19:45 發表
珍寶沉船
中電燒橋
冧吊船
冧電視
冧門匣
冧天秤
有乜出奇!? 工業化年代意外都係 呢d為主。 無工業化就係打風 飢荒  旱災等 死仲多人。 不過現代都係 人為導致為主

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]