• 瀏覽: 6,817
  • 回覆: 22
【小學概覽2022/ 小一派位 / 升小一】適齡學童減少,兼遇疫情及移民潮,小學縮班潮惡化。教育局最新一份《小學概覽》顯示,2022/23學年全港官津小

縮67班都好誇下

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/研數所/810628/縮班-新學年大減67班小一-屯門縮9班成重災區-37校僅開1班小一

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-9-6 10:26 發表
【小學概覽2022/ 小一派位 / 升小一】適齡學童減少,兼遇疫情及移民潮,小學縮班潮惡化。教育局最新一份《小學概覽》顯示,2022/23學年全港官津小

無左跨境呢兩年北區啲小學都縮兩三班小一

屯門多人移民?

屯門居民愛移民  

K型教育局為咗唔縮班
呢十幾年都搵大陸學童頂數
浪費香港納稅人金錢

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-9-6 10:28 發表

無左跨境呢兩年北區啲小學都縮兩三班小一
教育局回覆指,學生人口未來持續下降,並非暫時性的波動,而是結構性下跌,不能以暫時維持現狀作為過渡性措施,否則學界未來將會遭受「斷崖式」衝擊。

引用:
原帖由 st105 於 2022-9-6 10:29 發表
屯門多人移民?
一定係啦
學生少左
一定為移民

殺校,黃狗甴教畜炒魷魚

又可以殺校

黃師等食蕉

曱甴早前話學生多迫爆班房今天又話學生少唔理想

引用:
原帖由 mowind 於 2022-9-6 10:30 發表
K型教育局為咗唔縮班
呢十幾年都搵大陸學童頂數
浪費香港納稅人金錢
環境唔好自然出生率低 : 自己生存環境差更加唔想害下代...
生存環境OK既 : 都因為精力花工作上...無時間者唔想傳宗接代...
生存環境好既 : 你生得幾多個丫....
生存環境再好D既 : 外國讀順便拎埋外國國籍添啦....

黑教畜死期到

引用:
原帖由 lostboyz 於 2022-9-6 10:26 發表

我唔係好明, 當真係移民潮流失小學生, 但老師都話也大量移民
咁咪岩岩好, 有咩問題?

講真抗疫政策 ~ 搞到學童生活,  不知所謂~  

反學唔似反學~  

如小朋友細個 ,  小學以下,   有得揀, 直頭唔好反~ 自己教算~

反學好多限制, 又麻煩~  政策又成日改`

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]