• 瀏覽: 16,644
  • 回覆: 111
+10
引用:
原帖由 夜來人 於 2022-9-6 09:56 發表
香討小粉紅係咪精神病
加油價咪等於加物價,
燈油火蠟乜都加,而家通漲升左好多
仲係到笑
原來黃狗為咗自己私利,就唔支持民主國家烏克蘭被極權國家入侵,而家眾多民主國家一齊要制裁及對抗俄羅斯,為咗自由,民主,普世價值,物價貴咗,通漲升咗又如何?生於亂世,有種責任喎,對抗極權唔使付出?唔通黃狗反轉咗唔支持民主國家嘅行動?早前聽香港黃狗話有民主自由就乜都無問題啦,係民主國家自然會無問題啦

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-6 10:18 發表

中國簽關我地事咩? 我地得中電/港燈, 仲未計石油
天然氣是香港主要的發電燃料,於2020年按輸出量計算,約佔48%,其次是28%的核能和可再生能源,餘下24%是煤

天然氣由兩個位於大陸的氣源運送至龍鼓灘及青山發電廠供發電之用,一個來源是中國南中國海附近的氣田,通過一條780 公里長的海底管道輸入,另一個來源是西氣東輸二線,經由深圳大鏟島輸入兩個發電廠。
.............................
好多香港人, 真係身在福中不知福, 唔係背靠祖國, 咪同西人一樣電費都唔知加左幾多倍了

油組啋你老尾都傻

歐豬上錯賊船🤭

歐洲多國憂能源危機冬天難熬 奧國囤購柴木成風 德人狂買電暖爐

https://www.hk01.com/即時國際/806243/歐洲多國憂能源危機冬天難熬-奧國囤購柴木成風-德人狂買電暖爐

歐豬制裁俄羅斯,自己玩 L 死自己

歐洲英國狂印銀紙買石油,貨幣想升都難

Winter is coming! 

引用:
原帖由 伍皓昌 於 6-9-2022 11:10 發表

天然氣是香港主要的發電燃料,於2020年按輸出量計算,約佔48%,其次是28%的核能和可再生能源,餘下24%是煤

天然氣由兩個位於大陸的氣源運送至龍鼓灘及青山發電廠供發電之用,一個來源是中國南中國海附近的氣田,通過一條780 公里長的海底管道輸入,另一個來源是西氣東輸二線,經由深圳大鏟島輸入兩個發電廠。
.............................
好多香港人, 真係身 ...
就係咁, 唔關中俄合約事, 香港咁遠都用唔到俄氣

引用:
原帖由 夜來人 於 2022-9-6 09:56 發表
香討小粉紅係咪精神病
加油價咪等於加物價,
燈油火蠟乜都加,而家通漲升左好多
仲係到笑
香港cpi 唔夠2% 暫時全世界最底

引用:
原帖由 阿妮呢 於 6-9-2022 10:53 發表

中石油同中石化影響不大,你係要入鬼佬油就恭喜哂 。
都唔係我入油問題, 交通運輸各行各業都要用, 未計石油副產品

引用:
原帖由 6674 於 2022-9-6 09:17 發表
王儲當拜燈冇到過。
老尾係沙地競爭對手,點解要聽你話

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-6 09:14 發表
俄羅斯無限期關閉其通往歐洲的主要天然氣供應管道北溪一號後,引發歐洲天然氣短缺和實施配給制度的擔憂,歐洲天然氣價格周一曾飆35%,報每兆瓦時(MWh)290歐元,較一年前累計飆升4倍。歐盟斥俄羅斯打能源戰,俄羅斯則批評西方發動經濟戰在先,窒礙管道維修。

石油輸出國組統及盟友(OPEC+)表示同意10月每日減產10萬

之前牙擦擦要限人價!依家唔使諗,無得買!攞嚟賤

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-6 11:19 發表

都唔係我入油問題, 交通運輸各行各業都要用, 未計石油副產品
買家幫襯中資,咪唔洗捱貴價囉,英國而家捱貴10倍電費,香港有冇?

引用:
原帖由 6674 於 2022-9-6 09:24 發表
早星期馬屎濃去阿爾及利亞欲求天然氣和改善法阿關係,俾羣眾圍屌。
阿爾及利亞曾經係法國殖民地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]