• 瀏覽: 14,581
  • 回覆: 110
+2
引用:
原帖由 江湖難吃的富豪 於 2022-9-6 08:36 發表
響元朗新街親耳聽到,有個食環細細聲同小販講,
聽日10點大蛇黎巡!

可能係大蛇叫條靚同佢哋單聲,明天要做場大龍鳳交差!

上任條黃屍老蝦餅會唔知嗎?
正苦大袋會唔知嗎?
大家心照!
唔怪之得每次回覆都係嗰句,經巡視後無發現,可能背後有利益輸送,如下次再有機會偷拍低情況,再send畀東方報料或廉署,將部門害群之馬剷除。

這是常識吧!

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-9-6 08:39 發表

城管 , 有執法 , 拘捕 , 拘留既權力 , 香港跟本冇可能去學 ...
ICAC成立前的警隊就係一個例子,全方位功能,乜野都係警察做晒

真係要有效率就需要將數個不同功能部門合而為一

例如公安廳=警察+消防+入境+懲教+運輸署+海事處

城管=食環+康文+地政+民政+路政

引用:
原帖由 MoonRackers 於 2022-9-6 08:42 發表

「講蠅正苦」當年「得正」,曾經聽過坊間有人話,話返工返九點,簽到,要做到九點半先至可以放工,幾辛苦呀?

佢無講放工時間喺咪上午定下午呢?不過,放咗工佢會揸的士喎;如果唔爆鑊,話啲頭頭就唔多會 check 呢?幾勤力呢?
蛇與不蛇,與自己手上有多少權力並無關係

就係因為有公職人員行為失當罪,所以每個部門職責分得非常清楚仔細,事關做出超越自己權限行為,隨時監都有得坐

食環署最仆街,斯善怕惡

正路,食環面對市民成日罰錢,1定黑人憎

香港有唔少問題源於有法不勤執,甚至有法不執,皆因有個仁慈嘅政府😄

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-9-6 09:18 發表

ICAC成立前的警隊就係一個例子,全方位功能,乜野都係警察做晒

真係要有效率就需要將數個不同功能部門合而為一

例如公安廳=警察+消防+入境+懲教+運輸署+海事處

城管=食環+康文+地政+民政+路政
沒有執法權力的城管 . 跟本無用 ..

香港 , 如果食環可以跟差佬合體 , 已經好使好用 ..

無辦法,因為個個公務員,要炒人要一兩年,唔係個個上司都願意

大家心裏有數!

解散食環
將資源重歸警隊做

引用:
原帖由 揚州 於 2022-9-5 18:22 發表
香討食環9公墓員簡直係代表人物
李偉係咪畀你馮呀?

通街違泊 通街亂過馬路又唔見罰
最廢政府部門一定係香港警務處

引用:
原帖由 12345678 於 2022-9-5 19:18 發表
見親呢班食塵躝坦都十幾廿人圍埋一堆,傾下計,遊下游下,認真好做,又睇下西九龍中心對面,日日都一班人打地鋪搞到成條路都行唔到,逼到啲行人要行出馬路,佢哋又睇唔到。😵😵
你試下在食環面前亂扔煙頭
又試下在警察面前亂過馬路
你睇下警察定食環會罰

食環署養鼠為患

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]