• 瀏覽: 3,381
  • 回覆: 7
【本報訊】本港疫情嚴峻,病毒更蔓延至醫院,基督教聯合醫院一名急症室護士前日快測確診,院方追蹤調查後,發現該名護士曾出席同事婚宴,與她同枱的6名急症室護士亦被列為密切接觸者。醫院管理局表示,急症室服務暫未有影響,已通知同事勿參加多人及會除口罩的活動。

出席同事婚宴受到感染,與她同枱的6名急症室護士亦被列為密切接觸者。咁好明顯反影到, 堂食真係好有問題, 政府仲唔禁堂食, 仲等乜呀? 

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220904-0904_00176_024/出席同事婚宴--聯合醫院護士中招

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-9-4 06:06 發表
打晒3針先去到堂食,點解要禁堂食?
打針只係防死亡同防重症, 並唔係防感染, 果條肥媽打左四針, 一樣中, 而家呢個護士, 去飲宴出事, 同檯嘅, 好彩嘅道冇事, 一個唔好彩, 分分鐘中埋。堂食根本就最危險, 個個唔帶罩吹水, 即係對自己零保護, 邊個傳比邊個都唔知, 根本堂食就最易受到感染。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-9-4 09:12 發表

而家又要人打齊針才可以堂食,如果又要禁堂食,即證明打針是垃圾作業?

利申:本人已打齊 3 針近半年了。
我全家都打晒三針。打針只係防重症同死亡, 一樣會受到感染。而家公立醫院某的服務, 已經因為太多人感染需要入院而停止, 再咁落去, 醫療系統肯定頂唔順。好似呢單咁, 因為去飲宴, 一個中, 六個密切接觸, 果六個都唔知中唔中, 就呢個例子, 已經知到堂食有幾高風險。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-9-4 09:13 發表

不如從此執晒所有餐廳,重新發牌只可做外賣?
如果真係做到就好呀, 肯定可以減小好多確疹。

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-9-4 09:23 發表

全世界得番中國迫人戴口罩
用你既道理,外國既人應該死晒

為左一場預感冒玩足 3年
正on9
咁的鬼佬真係未死晒嘅, 不過美國呢個美麗風景線, 就死左成百萬人, 仲要挖萬人坑去葬人, 中國就起方倉醫院去救人, 邊個啱邊個錯, 優劣立見。

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-9-4 09:25 發表

香港大學年頭都講左,香港4百萬人中左招
即係個個人都係密切接觸者
全香港人人中,都只係時間問題
最大問題係, 呢隻病毒, 中完可以再中, 美國果個白痴總統同英國果條雞蟲皇子, 就係中完又中嘅好例子。

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-9-4 11:07 發表

政府統計,未有covid前,2018香港8千人死於肺炎,全年2萬幾人死亡,2021年全死3萬人死亡。係香港,covid殺既人,排除本身有長期病患既人,都唔知有冇十個人。 
但係感染嘅人就萬萬聲, 而且仲要隔離, 辛苦之餘, 仲失去自由, 政府又不知所謂, 都唔知佢想點, 共存就唔好成日搞的市民去強檢, 清零就唔該積極的去做, 病毒又唔生性, 政府又9撻胡塗, 辛苦嘅, 就係我地的小市民。

引用:
原帖由 top11 於 2022-9-4 11:59 發表

我以為全部要做咗快測先可以入場?
係喎, 比你講起, 又係喎, 入場前有冇人檢查有關快測?🤔🤔🤔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]