• 瀏覽: 3,382
  • 回覆: 31
【本報訊】本港疫情嚴峻,病毒更蔓延至醫院,基督教聯合醫院一名急症室護士前日快測確診,院方追蹤調查後,發現該名護士曾出席同事婚宴,與她同枱的6名急症室護士亦被列為密切接觸者。醫院管理局表示,急症室服務暫未有影響,已通知同事勿參加多人及會除口罩的活動。

出席同事婚宴受到感染,與她同枱的6名急症室護士亦被列為密切接觸者。咁好明顯反影到, 堂食真係好有問題, 政府仲唔禁堂食, 仲等乜呀? 

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220904-0904_00176_024/出席同事婚宴--聯合醫院護士中招

出席又點 會失業咩?! 定刑事罪行?!

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-9-4 06:06 發表
打晒3針先去到堂食,點解要禁堂食?
打針只係防死亡同防重症, 並唔係防感染, 果條肥媽打左四針, 一樣中, 而家呢個護士, 去飲宴出事, 同檯嘅, 好彩嘅道冇事, 一個唔好彩, 分分鐘中埋。堂食根本就最危險, 個個唔帶罩吹水, 即係對自己零保護, 邊個傳比邊個都唔知, 根本堂食就最易受到感染。

參加婚宴上菜進食時先除口罩, 食完即時應戴上口罩, 再等下一個菜... 

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-9-4 06:40 發表

防咩重症,有乜證明?
讀多D書先,唔好順口開河喇
https://m.yicai.com/news/101357416.html

防不勝防.

自從疫情 我已經缺席好多群體活動

情與義,值千金!
抵中招的!
👍

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-4 06:00 發表
【本報訊】本港疫情嚴峻,病毒更蔓延至醫院,基督教聯合醫院一名急症室護士前日快測確診,院方追蹤調查後,發現該名護士曾出席同事婚宴,與她同枱的6名急症室護士亦被列為密切接觸者。醫院管理局表示,急症室服務暫未有影響,已通知同事勿參加多人及會除口罩的活動。

出席同事婚宴受到感染,與她同枱的6名急症室護士亦被列為密切接觸者。咁好明顯反影到, 堂食真係好有問題, 政府仲唔禁堂食, 仲等乜呀? 

新聞來源連 ...
而家又要人打齊針才可以堂食,如果又要禁堂食,即證明打針是垃圾作業?

利申:本人已打齊 3 針近半年了。

宴後齊煲煙,快活過神仙

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-4 06:29 發表

打針只係防死亡同防重症, 並唔係防感染, 果條肥媽打左四針, 一樣中, 而家呢個護士, 去飲宴出事, 同檯嘅, 好彩嘅道冇事, 一個唔好彩, 分分鐘中埋。堂食根本就最危險, 個個唔帶罩吹水, 即係對自己零保護, 邊個傳比邊個都唔知, 根本堂食就最易受到感染。
不如從此執晒所有餐廳,重新發牌只可做外賣?

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-4 09:13 發表
宴後齊煲煙,快活過神仙
飲宴室內地方一定是禁煙區。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]