• 瀏覽: 2,994
  • 回覆: 20
香港第五波疫情反彈持續,衞生署及醫管局今日(3日)下午舉行疫情記者會。衞生署衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮公布,截至今日零時,本港新增10426宗確診個案,包括10222宗本地確診個案及204宗輸入個案。本地確診個案當中,3051宗為核酸檢測確診,7171宗為快測陽性且核酸覆核陽性個案。

真頭痕, 又過萬宗唔肯落, 學校一開學社會活動增加就上升, 唔通又要做野?😮💨
link有走勢圖睇

新聞來源連結:

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b033218a609ed1.html

7 名病人離世,年齡介乎 77 歲至 94 歲,其中 4人已完成接種三針疫苗

結果為導向,數字是硬指標。
明顯地,只靠打針防重症防死亡不可能達到預期效果。

政府做野啦😤

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-9-3 19:21 發表
香港第五波疫情反彈持續,衞生署及醫管局今日(3日)下午舉行疫情記者會。衞生署衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮公布,截至今日零時,本港新增10426宗確診個案,包括10222宗本地確診個案及204宗輸入個案。本地確診個案當中,3051宗為核酸檢測確診,7171宗為快測陽性且核酸覆核陽性個案。

今日仍企硬萬宗以上😥

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b033218a60c604.html

香港新增10683宗確診 連續兩日破萬宗
香港
香港

歐家榮公布,本港新增10683宗確診個案。(資料圖)
大公文匯全媒體報道:香港第五波疫情持續反彈,衞生署及醫管局今日(4日)下午舉行疫情記者會。衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮公布,截至今日零時,香港新增10683宗確診個案,包括10490宗本地確診個案及193宗輸入個案。本地確診個案當中,2937宗為核酸檢測確診,7553宗為快測陽性個案。

醫院管理局總行政經理(綜合臨床服務)李立業公布,本港過去一日再多8宗死亡個案,第五波疫情至今累計有9511宗死亡個案。新增離世病人涉及4男4女,年齡介乎59至102歲,有6人未打齊3針。

做到個數字緩慢上升
溫水煮港蛙

唉!沒完沒了

岩岩開學已經日日破萬宗

幾日後就中秋節 之後就國慶節

睇下香港班高官交咩功課比中央

樓主有些少經驗分享, 情況唔係想像咁凶險的:🤗👌

在下有個已打三針廿幾歲青年親人快速檢測陽性, 原來公司有人中招, 表示空氣可傳染Omicron, 就立刻上網通知防疫中心, 中心會問你家中有無人, 有就全部都要報, 家人要每日做自我檢測不可出街, 打咗三針做足六日陰性後就可出街, 否則捉到就罰款, 因家中有人住難以自我隔離, 中心幾小時內就安排專車接送這親人至隔離中心, 這次批咗竹篙灣, 哇!每座有兩層, 每層住兩人, 有床有被, 單人就可住雙人房, 冷氣電視浴室廁所齊備, 早午晚三餐, 但無wifi, 手機有付無限上網服務就ok, 親人即是間接渡假一樣, 只是不能外出, 打機看電視煲電話粥, 住了六日檢測兩畫開始轉淡, 九日檢測一畫陰性, 全程無需食藥自己好,又專車接送到地鐵站回家, 所以後生仔女中招隔離都唔駛咁緊張, 反而幾好玩, 但只是那些老弱傷殘無打針危險而已。

共存。

好心就禁夜晚堂食啦,真係仲癈過林鄭班底。

日日唔係斬人就係搶劫

引用:
原帖由 慾致號2 於 4-9-2022 19:14 發表
共存。
一定要決心「清零」,我地唔可以投降!!!

相信以下建議係有一定幫助,強烈建議採納:

首要建議應該要全日24小時禁晒堂食,只準外賣,
因為係餐廳咁多人情況下除口罩食野實在係好危險

建議長期關閉所有非必要場所:
例如K房,酒吧,戲院,健身室,髮型美容,海洋公園,迪士尼樂園,游泳池,體育館,機鋪
仲有一d非必要商店,例如精品店,玩具店等等

工作:
建議盡可能WFH,非必要都唔應該返公司

校園:
建議學校要考慮停止所有面授課,只用ZOOM,所有Playgroup公司應要停止營業

展覽及表演:
建議會展果d 乜乜展覽,工展會,演唱會,其他類表演都建議應該取消晒佢

旅遊:
建議禁晒所有旅遊活動,尤其要向外國(尤其西歐美國)百分百封關

大型體育活動:
建議立即腰斬香港超級聯賽,取消跑步比賽,渡海泳,來緊既國際7欖都應該要取消!

疫苗通行證強制使用應大幅度擴展:
建議應該要擴展到所有交通工具上,可以唔使掃QR Code,
但執法部門可以設交通路障 / 派人搭車抽樣,一抽到時show個藍碼俾檢查人員,
如果唔符合應該要罰起碼一萬
仲有,建議應該要大量增聘人手,除左政府及食環既街市外,都幫忙去私人商場,尤其房署旗下商場,係門口檢查好人有冇掃安心出行先好俾人入去

口罩規定方面:
建議:
(i) 取消戶外做運動可以免戴口罩既豁免安排
(ii) 不準於室外除口罩吸煙,否則罰起碼一萬

以上既建議真係要好好考慮,點都要堅持封到病毒係世上消失

而香港人一定要為左我地中國同胞健康著想,團結一致,好好配合國家防疫政策
唔好剩係講搵錢,健康先係最緊要

香港人人肯學我地中國同胞咁高質素,社會先有望復常

1萬又點? 怕嘅就唔好出街/出少D街.
大把人要搵食, 做基層搵時薪日薪, 大部分都中過又好返. 要封城、隔離、檢疫根本就好大影響, 反而病完好地地.
唔好成日用趟平呢個貶義詞搞到政府唔敢慢慢共存、正常化. 

這不是躺平是什麼

政府現行政策是「動態清零」, 的確係有盡力做, 但要平行社會需要不能封城, 已經有做封樓啦!誰說共存或躺平的?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]