• 瀏覽: 7,965
  • 回覆: 23
引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-4 03:22 發表
越來越多的事實證明:
和新冠共存,不僅人命沒了,產業和經濟也同樣受到重創。
日本昨天新增死亡病例350人(中國人口規模為日本的12倍)。 ​​​

病毒壞腦,好影響呢啲精密嘅製造。
香港人從來唔明新冠壞腦係幾嚴重,因為大部分人嘅工作性質都係酒色財氣。

後遺症,
沒有太多數據,
但係,病毒感染,
毒即是毒,傷害了,係永遠唔會好,
如果唔係,又唔會叫病毒!
將來的醫療費用驚人,天文數字!

引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-4 04:23 發表

有全民醫保的國家
在這些大陸感染者老年了
估計醫保負擔會很大

不過美國不擔心
美國沒有全民醫保
死多少都無所謂
也不會給美國政府醫療支出造成負擔
而且還有源源不斷的耗材補充
所以,
我一定跟內地方法抗疫,
中國14億人,為何一定要清零,
寧可唔要經濟,封城封區,
佢一定知道咩事,
幾個大國都如是,照跟無事。

引用:
原帖由 希夷 於 2022-9-4 04:11 發表
後遺症,
沒有太多數據,
但係,病毒感染,
毒即是毒,傷害了,係永遠唔會好,
如果唔係,又唔會叫病毒!
將來的醫療費用驚人,天文數字!
所以中國才不開放,以中國的人口基數,這醫療負擔台可怕,足以毀了一個國家

引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-4 08:36 發表

不是不要經濟
是動態清零 與 經濟發展盡可能做到平衡

美歐日躺平了
可是經濟也不見好啊

而且還造成大量人員死亡與染疫,後遺症
美國還造成 400萬人染疫後喪失工作能力的長新冠患者
搵嚟講,動態清零?
掂解?
動作做咗,
清零?唔知?
美化說話不知所謂!
實際話,行動清零,來得有實力。

引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-4 15:52 發表

動態清零現在鬆緊適度
挺好
有效
病毒用鬆緊形容

@chiangmaiwolf 師兄出事了? 最近都唔見人….唔通個腦…….

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]