• 瀏覽: 12,690
  • 回覆: 33
+2
所以是有軍用和民用的分別!

大疆有秘密軍用生產線都唔會話你知。又或者 spin off 一個團隊創建獨立公司。

民用 即係 gps, wifi/5G 通訊
打大仗係死硬
又飛唔得高/遠
反無人機 槍 海康威視 賣緊 幾千蚊一枝 

係呢啲咁「膠」級嘅 「戒鬥」先用得著

五大流氓中,好像只有美軍用大疆,中國自己都不用

引用:
原帖由 kingking99 於 2022-9-3 12:26 發表
美國民用無人機同光伏板一樣,高性能又點一禁運令公司破產,兩樣都俾中國食曬市場

無人機老解係強項,點解要用大疆呢?

無人機老解係強項,點解要用大疆呢?
有翼龍,彩虹,飛鴻無人機, 而且有高階隱身定翼無人機可帶彈出擊, 唔會用民間的大疆.

引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-2 20:47 發表
解放軍為什么不用大疆無人機

近日,有位軍事評論人員發表了雷人之語,他稱 ...
大疆民用市場賺大錢,如果直接為解放軍生産,很容易招致制裁。

技術如何秘密轉移是另一回事

引用:
原帖由 kingking99 於 2022-9-3 12:26 發表
美軍用大疆 係用泥訓練
貪佢機動性 好,又平,練好技術先用 黃蜂,唔係一炒就十幾廿萬美刀
而且都係反恐 低級別戰鬥用

中國未有呢個需求

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-9-3 14:03 發表

大疆民用市場賺大錢,如果直接為解放軍生産,很容易招致制裁。

技術如何秘密轉移是另一回事
同意,不排除大疆為軍方提供的專用無人機,會使用其他品牌名稱

引用:
原帖由 鬼屋中的好人 於 2022-9-2 11:12 PM 發表
所以是有軍用和民用的分別!
如果用嚟自殺式,密集式,襲擊就有用,因為平,但系如果要精準打擊始終民用冇咁強。

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-9-6 11:57 發表

如果用嚟自殺式,密集式,襲擊就有用,因為平,但系如果要精準打擊始終民用冇咁強。
FH-901可以用嚟做自殺式,密集式,襲擊用途, 輕易放士兵背包作短程偵察, 須要時飛下去用嚟做自殺式炸彈.

引用:
美國只用來當靶機
中國無人機科技太落後了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]