• 瀏覽: 15,052
  • 回覆: 82
+7
【Now新聞台】本港新冠病毒確診再破萬宗,政府專家顧問劉宇隆預計確診數字仍會上升,死亡個案年底會破萬。他又指,目前兒科病房接近飽和,但每日接種的幼童數字下跌,呼籲家長盡快帶子女打針,減輕病房壓力。

【Now新聞台】本港新冠病毒確診再破萬宗,政府專家顧問劉宇隆預計確診數字仍會上升,死亡個案年底會破萬。他又指,目前兒科病房接近飽和,但每日接種的幼童數字下跌,呼籲家長盡快帶子女打針,減輕病房壓力。

疫情升溫,染疫重症兒童隨之增加。
政府專家顧問劉宇隆指,最新確診危殆的15個月大女童,仍在聯合醫院深切治療部留醫,而6個月至3歲幼童接種率只有逾一成,每日打針幼童由最多近800人,跌至近日300至500人,是不理想,呼籲家長盡快帶幼童打針。

劉宇隆:「15個月大女嬰,她可能未有時間或機會打針,因她又有腸胃道徵狀,有發燒、屙嘔等,可能有脫水和休克,甚至影響凝血功能。不要再去等復必泰幼兒版或兒童版,對方不會賣給我們,因為講價可能是政府不能接受,所有都是商業行為,現在是和疫情賽跑,必須將接種率盡快推高。」

有兒科醫生亦表示,近日兒科病床飽和,需要向其他病房借床,是由於入院的幼童增加,亦有更多幼童染疫後出現嘶哮症、抽筋等,大部分未有足夠疫苗保護。

港大醫學院兒童及青少年科學系臨床副教授葉柏強:「今次新的變種病毒,特別是BA.5,是透過近距離高度傳播,甚至可透過空氣傳播,如果警覺性較低,帶身邊未打針的小朋友到處去,如到餐廳吃東西、脫去口罩一起玩,很多時透過感染的成人未有徵狀或輕微徵狀傳染他們。」

葉柏強和劉宇隆都支持疫苗通行證適用年齡下調至5歲,希望可以推高兒童接種率。

小朋友頂唔頂得順㗎?家長都係擔心呢啲姐

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=488848

為左番學唔想打都要打啦

小朋友(中招前):睇我幾叻叻,忍到痛,挨三針,啲病菌搞我唔到!
BA.5病毒:想創你個心,我一早已經升級換代,呢啲爛鬼疫苗差唔多冇曬抗體同埋B細胞免疫,我有足夠時間喺身體內大搞破壞,引起後遺症!
小朋友(中招後):我屌,打完針一樣病撚到九彩,仲有後遺症,而家我做功課又蠢又慢,下年可以去晨輝,一世玩完!

引用:
原帖由 老佛爺爺 於 2022-9-2 15:14 發表

【Now新聞台】本港新冠病毒確診 ...
打針應該安全過新冠病毒,自己諗下。

唔應該為打針而打針,而係要有效ge疫苗

又有新野玩

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-9-2 15:38 發表
唔應該為打針而打針,而係要有效ge疫苗
唔打拎bb去搏

唔好講遠,近近地就講星加坡,人地講明跟歐美躺平,都成年,而家點?有冇死人塌樓?

知唔知幼兒打針好難預約,好多私家診所都唔打幼兒。

你應該向全港市民派默沙東口服藥啦,中招就食黎醫  利申:仔女話唔會打,除非派iphone😽

劉生背後收了藥廠多少錢!?

攞住三把,甚至四把舊型號鎖嘅鎖匙,真係可以開到一把新型號嘅鎖?

引用:
原帖由 赤共 於 2022-9-2 16:31 發表
咁咪剩係得大陸野?
以為外國嘢好好咩 係得美國日本就唔洗咁多人中同死亡啦

引用:
原帖由 bigasss 於 2022-9-2 15:56 發表
唔好講遠,近近地就講星加坡,人地講明跟歐美躺平,都成年,而家點?有冇死人塌樓?
台灣如何?中招是數字吾系人命呵。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]