• 瀏覽: 2,515
  • 回覆: 18
+2
一個唔鍾意年輕人嘅城市,拉嘅拉走嘅走,得返班老嘢,留咁多學校冇用,改做老人院啦!

。。。。。。。

【有線新聞】教育局公布最新《小學概覽》,新學年全港官津小學小一班數比去年淨縮減近50班。小一適齡學童持續下跌,2022/23學年全港官立及津貼小學開辦的小一班數,比去年淨減近50班,約60間學校要減班。比較18區情況,港島東是「重災區」共減8班,其次是屯門區須減7班,學界估計教育局「點人頭」後縮班情況更嚴重。

新聞來源連結:

https://www.i-cable.com/post/552 ... ?utm_campaign=share

引用:
原帖由 allen89 於 2022-9-2 13:43 發表
一個唔鍾意年輕人嘅城市,拉嘅拉走嘅走,得返班老嘢,留咁多學校冇用,改做老人院啦!

。。。。。。。

【有線新聞】教育局公布最新《小學概覽》,新學年全港官津小學小一班數比去年淨縮減近50班。小一適齡學童持續下跌,2022/23學年全港官立及津貼小學開辦的小一班數,比去年淨減近50班,約60間學校要減班。比較18區情況,港島東是「重災區」共減8班,其次是屯門區須減7班,學界估計教育局「點人頭」後縮班 ...
十幾年前已經要殺校,只係突然多咗幾十萬雙非兒童令入學人數大增。現在只是回復正常,自然要再減班殺校。

一班想趕走為社會建樹老嘢嘅年輕人,只叫口號要操控自己未來,其實想搶上一二代建立嘅成果。但班老嘢仲身體力壯,自已同屋企人嘅未來又唔使自已維護?

曱甴本性就只我中心同世界欠咗佢,要享受唔使付出,仲要馬上就到。

50班約1500人,好少

走佬著草嘅攬炒黃師工都冇埋

引用:
原帖由 allen89 於 2022-9-2 13:43 發表

。。。。。。。

【有線新聞】教育局公布最新《小學概覽》,新學年全港官津小學小一班數比去年淨縮減近50班。小一適齡學童持續下跌,2022/23學年全港官立及津貼小學開辦的小一班數,比去年淨減近50班,約60間學校要減班。比較18區情況,港島東是「重災區」共減8班,其次是屯門區須減7班,學界估計教育局「點人頭」後縮班 ...
年青人自己唔爭氣啫

引用:
原帖由 apmichael 於 2022-9-2 16:39 發表

十幾年前已經要殺校,只係突然多咗幾十萬雙非兒童令入學人數大增。現在只是回復正常,自然要再減班殺校。
真係好多校長老師靠國內同胞先有飯開

即係港島東 最多年青200萬+1

引用:

。。。。。。。

班曱甴周圍燒堵打砸無差別屠殺香港市民,又係令人生厭既

官校唔洗怕,唔會殺校

200幻曱甴之中應有至少有幾十幻曱甴仔

太古城一帶的中產家庭, 無鞋挽屣走~

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-9-2 19:48 發表
  即係港島東 最多年青200萬+1
港島東是中產區, 你懂嗎??

殺左D曱甴學校

黃學童走晒,黃師仲賴死唔走。為左錢,留喺度serve雙非都no problem

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]