• 瀏覽: 27,217
  • 回覆: 189
  • 追帖: 1
+8
近日英國通貨膨脹嚴重,甚至創40年高位。蘇格蘭愛丁堡的清潔工早前亦發起罷工行動,要求加薪抗通脹,令當地在半個月的時間內變成垃圾城。移英港人YouTuber「Coco哥」日前就上載影片分享通脹慘況,不但食糧加價,電費和煤氣費的加幅更是令人咋舌……

英國通脹率40年來首次升至雙位數,2022年7月的CPI按年已飆升10.1%。《華爾街日報》報導就指出有專家預料這不會是通脹率頂峰,當地10月調整能源價格上限時,相信家庭能源成本可能會急升,英倫銀行(The Bank of England)更推算到期時通脹率將升至13.3%。移英港人YouTuber「Coco哥」就上傳一條影片,對比現時及一年半前的物價,講到英國的電費、煤氣費和食費「加幅嚇死人」,當中煤氣費竟然加價90%?!

燒柴得唔得呀?用火水爐囉

原文網址: 英國通脹煤氣費暴升90% 移民港人對比2020物價呻窮 網民:嘥氣 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article ... utm_medium=referral

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/開罐/810275/英國通脹煤氣費暴升90-移民港人對比2020物價呻窮-網民-嘥氣

陳嘉欣very靚女
BNOER 個個都千萬纏腰,水電煤算什麼,散紙而已!
最重要牛油牛奶牛扒平到笑。

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-1 19:34 發表
近日英國通貨膨脹嚴重,甚至創40年高位。蘇格蘭愛丁堡的清潔工早前亦發起罷工行動,要求加薪抗通脹,令當地在半個月的時間內變成垃圾城。移英港人YouTuber「Coco哥」日前就上載影片分享通脹慘況,不但食糧加價,電費和煤氣費的加幅更是令人咋舌……

英國通脹率40年來首次升至雙位數,2022年7月的CPI按年已飆升10.1%。《華爾街日報》報導就指出有專家預料這不會是通脹率頂峰,當地10月調整能源 ...
無理由㗎喎
我老友 Eddie 好強調個個移英港人幾千萬 Cash 揸手、香港有幾層樓收租果隻。
就算媒氣費升 90000% 都無有怕

雖然我老友 Eddie 只係一個送餐佬
個仔只係一個倉務員
不過一定捱得過呢個冬天嘅

引用:
原帖由 bondinhk 於 2022-9-1 19:43 發表
咪係
仲有我老友 Eddie 話 5 鎊唔洗嘅 Fish & Chips
日日食都好有營養喎

引用:
原帖由 bondinhk 於 2022-9-1 19:43 發表
有手足話佢係英國,送下外賣,只係一日做5~6個鐘,都輕輕鬆鬆月入五千幾英磅

引用:
bnoer真係好大愛,仲幫手係街執垃圾

你地膽心嚟都多餘

BNO難民好快坐單程機票送去熱帶 非洲盧旺達

要乞食了

唱咗咁耐都仲未有人餓死嘅

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-1 19:49 發表

無理由㗎喎
我老友 Eddie 好強調個個移英港人幾千萬 Cash 揸手、香港有幾層樓收租果隻。
就算媒氣費升 90000% 都無有怕

雖然我老友 Eddie 只係一個送餐佬
個仔只係一個倉務員
不過一定捱得過呢個冬天嘅
你老友 Eddie 同個仔有金毛莊臣照住 無有怕..

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-9-1 21:42 發表
唱咗咁耐都仲未有人餓死嘅
點會餓死呀,Bnoer咁有錢

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-1 09:44 PM 發表

點會餓死呀,Bnoer咁有錢
BNOer 咁有錢仲唱人哋就快餓死做乜

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-9-1 21:46 發表

BNOer 咁有錢仲唱人哋就快餓死做乜
你冇睇內文?係Bnoer 自己係英國唱衰英國

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-1 09:49 PM 發表

你冇睇內文?係Bnoer 自己係英國唱衰英國
原來係藍絲BNOer唱衰英國,你懂的

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-9-1 21:51 發表

原來係藍絲BNOer唱衰英國,你懂的
Bnoer會係藍?

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]