• 瀏覽: 27,181
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-1 21:54 發表

Bnoer會係藍?
藍嘅走得快過黃。有萬幾人楂中國(非特區)護照。

引用:
原帖由 wzahovic 於 2022-9-2 09:21 發表

揸中國護照沒有特區護照但又有BNO?你係咪思覺失調。。如果淨係有中國護照,即係中國國民,去英國就係搞正常移民,唔係5+1啦,人地比開千幾萬,鍾意移去邊都得啦

好似啲BNOer仲未住滿六年,或準備申請時連自己係中國人,自己祖國係中國呢幾個字都唔敢講嘅,你話係黃定藍?😂
你嘅無知真係驚人,知唔知乜嘢叫做受養人 (dependent)?

成個家庭為單位申請,主申請人有BNO就得㗎喇,老婆仔女就算係大陸新移民都可以一齊去㗎。

乜BNO 係不正常移民?

你講投資移民?英國因國家安全考慮停咗成半年囉喎!

"26/08/2022 – 10:07香港移民潮持續,根據英國內政部最新公布,今年第二季有1.8萬名港人申請BNO(英國國民海外護照)簽證計畫赴英,較上季微跌7.2%;但同期共批准逾1.9萬份申請,較上季大增19%。這令計畫推出一年半以來,共有133207人獲批可以在英國居留五年後申請入籍,當中大部分是港人

計畫容許於1997年前獲英國發出BNO的港人申請進入英國,不再有工作和留英半年的限制,讓他們在當地居留五年後,申請永久居民身分。由本年10月開始,計畫將放寬,容許97年香港回歸後出生、因而沒有BNO身分的18歲或以上年輕人,在父母一方是BNO護照持有人的情況下,獨立申請BNO簽證。

英國BNO計畫今年首季較前大幅上升25%,第二季稍為回落,根據內政部在當地時間25日公布的最新數據,第二季收到18100份BNO申請,當中10600份由主申請人提出,其餘7500份屬受養人。同期,當局批出18587在英國境外地方提出的BNO簽證申請,在英國境內獲批的BNO簽證則有878人,合共19465人獲批。期內被拒的申請有96人,但當局未有透露拒簽原因。
根據官方數字統計,自2021年1月31日推出至今年6月,BNO簽證的申請總數為141500份,共批准133124份申請,批准率為94%

另據內政部公布,自BNO簽證計畫啟動以來,64%的獲批申請人是BNO和/或香港特區護照持有人,但七成七獲批受養人持有其他國家和/或香港以外國家護照,其中75%是中國護照持有人。

引用:
原帖由 wzahovic 於 2022-9-3 14:05 發表

嗰計畫搞咗年半先十幾萬人咋?唔好話200萬黃絲,連英國政府預計的50萬人數都相去甚遠,呢班人係5年後先可以符合申請入英,你確保到幾多人捱到嗰個時候?第六年都可以因為你資產問題,品格問題,語言唔合格唔批。。

呢啲咁嘅移民方案,啱曬班黃人垃圾去見識吓咩叫自取其辱,講咁多都係想講一句,千祈唔好返黎,因為香港呢個水深火熱地方,等我同一眾中國香港人去承受便可
你少替人擔心啦。

全世界透過5+1入籍英國嘅人都係要符合同樣資格,你以為5+1係BNO獨有?

你連楂中國護照都可以跟家人去英國都唔知,算把啦。大灣區啱你。

引用:
原帖由 wzahovic 於 2022-9-3 20:39 發表

大佬,點會唔知呀。。係你唔知道所有在香港所謂持中國護照的大陸新移民都一定是有香港特區護照,咁你咁強調非特區護照做咩呢?香港都屬於大灣區咁我返什麼大灣區?你連大灣區包括香港都唔知,你最好永遠遠離大灣區包括香港吧

再者我不是替他們擔心他們,客死異鄉跟我何干,最怕係佢最後返嚟跪低,同我一同分享這個沒有自由的「獨裁地獄」

總結:黃人千祈唔好返嚟
"係你唔知道所有在香港所謂持中國護照的大陸新移民都一定是有香港特區護照"

你真係無知到一個點!

唔識,出帖前都做吓功課吖! 新移民都係3粒星永久性居民?  我有個租客唔係囉!  不知幾恨一有3粒星就買樓!

特區護照申請資格任何人如符合以下條件,即有資格申請香港特別行政區護照:
  • 是中國公民;
  • 是香港特別行政區永久性居民;及
  • 持有有效的香港永久性居民身份證。

在遞交香港特別行政區護照申請前,有關人士必須細閱以下定義,以確定他/她是否中國公民,以及是否香港特別行政區永久性居民。
此外,如果有關人士是香港特別行政區永久性居民,但並未持有香港永久性居民身份證,他/她在申請香港特別行政區護照前,必須先申請香港永久性居民身份證。父/母或合法監護人在為十一歲以下兒童首次申請護照時,應同時遞交該兒童的香港永久性居民身份證的申請。

https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html
========================================================================

移民英國|受養人持中國護照申BNO簽證獲批?港人難哽倫敦樓價搬竇「低水」城市 樓市 美聯環球 Jan 10 2021

BNO移民潮仍是本港熱話,英國內政部日前公布最新第3季(即7月1日至9月30日)的各項移民數據。其中在BNO簽證方面,第3季共收到約2.4萬宗申請。在第3季申請中,有21,037宗為英國境外申請,2,900宗則於英國本地申請。另外,當中14,500人為主申請人,其餘9,500人為受養人。 廣告 撰文:美聯環球| 圖片:美聯環球、unsplash 英國接8.8萬宗BNO申請 由1月31日BNO移民計劃實施起至9月30日,英國國內外共收到約88,800宗BNO申請,當中有76,176宗獲批,佔整體約85%。 在獲批的簽證中,有63%為BNO護照或香港特區護照持有人。在獲批簽證的受養人中,有77%持有BNO護照或香港特區護照以外的護照,當中75%人士持有中國護照,反映移民趨勢仍上升

https://www.edigest.hk/樓市/移民英國-中國護照-bno-樓價-新興城市-330364/2/

引用:
原帖由 驅黃行動 於 2022-9-3 20:58 發表
班曱甴係英國撈唔掂,肯定厚住面皮死返香港!
皇帝都未急。

引用:
原帖由 wzahovic 於 2022-9-3 22:47 發表

你都引用咗啦,受養人啊即係港人子女囉(過大子女或內地配偶除外),來港已經申請拿永久居民身分證架啦,唔洗等七年。。你個租客係咪港人配偶啊?佢啲子女如果係細嘅(未成年)都可以申請拿永久身分證啦,咁咪夠曬資格申請囉

成個話題就係講緊用BNO移民一定係黃人黃思想黃毒上腦人較多,你就轉移視線話藍人多,大佬啊真係愛英國唔好同我講佢藍啦,就算點藍都係嗰句你記得唔好返嚟
你咁嘅水平,我只會回埋今次。

受養人係 dependent, 係依靠主申請人,可以係父母,外父外母,老婆仔女,甚至兄弟姊妹,未婚男女男友。只要能證明佢哋生活上係好依賴主(BNO)申請人,同佢嘅關係,提出理據證明。

首先就係你話所有新移民都有特區護照,移英嘅香港人冇可能係楂中國護照,難為你仲好意思糾纏不清。係咁先!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]