• 瀏覽: 27,283
  • 回覆: 189
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-1 19:34 發表
近日英國通貨膨脹嚴重,甚至創40年高位。蘇格蘭愛丁堡的清潔工早前亦發起罷工行動,要求加薪抗通脹,令當地在半個月的時間內變成垃圾城。移英港人YouTuber「Coco哥」日前就上載影片分享通脹慘況,不但食糧加價,電費和煤氣費的加幅更是令人咋舌……

英國通脹率40年來首次升至雙位數,2022年7月的CPI按年已飆升10.1%。《華爾街日報》報導就指出有專家預料這不會是通脹率頂峰,當地10月調整能源 ...
火水爐好慢熱,火力又唔均混
我細個咪用火水爐
阿媽煮一餐飯簡單幾味餸都成粒鐘,唔計預備時間喎

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2022-9-1 09:54 PM 發表

Bnoer會係藍?

聲大大,見識少

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-9-1 19:52 發表

有手足話佢係英國,送下外賣,只係一日做5~6個鐘,都輕輕鬆鬆月入五千幾英磅

要求政府補貼囉,唔係咁都唔識係嘛,乜嘢5大訴求,缺一不可,係英國改一改啲內容,得咗

大把錢怕什麼。

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-9-1 22:10 發表

聲大大,見識少
一個咁多呀?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-9-1 19:49 發表

無理由㗎喎
我老友 Eddie 好強調個個移英港人幾千萬 Cash 揸手、香港有幾層樓收租果隻。
就算媒氣費升 90000% 都無有怕

雖然我老友 Eddie 只係一個送餐佬
個仔只係一個倉務員
不過一定捱得過呢個冬天嘅
都算係正當職業。

現在有D小城市的英國人,
已經採取煮大鍋飯的方式,
幾家人夾埋,
每人一個星期煮一餐,
大家齊齊分享,
以減低使用煤氣。

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-9-1 22:23 發表
現在有D小城市的英國人,
已經採取煮大鍋飯的方式,
幾家人夾埋,
每人一個星期煮一餐,
大家齊齊分享,
以減低使用煤氣。
食沙律三文治咪不用火耗囉,再窮D咪食草啦一樣不用火耗。

高尚住宅區啲嘢貴啲好正常,你有冇見過住山頂啲人話山頂啲嘢貴?

日日食牛油,夏天不穿衣,冬天燒柴,應該都ok

有民主自由, 冇問題ga

我淨係知道呢,金毛獅王約翰遜話呢,英國人民仲要涯多幾個月囉!
幾個月之後會點?咪輪到個新首相重覆講話要繼續涯多幾個月囉!

引用:
原帖由 bondinhk 於 2022-9-1 19:43 發表
BNOER 個個都千萬纏腰,水電煤算什麼,散紙而已!
最重要牛油牛奶牛扒平到笑。
做乞兒都富貴過人千祈咪返香港避難同拎福利就得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]