• 瀏覽: 78,136
  • 回覆: 676
  • 追帖: 2
+16
美媒8月31日引述美國半導體企業英偉達(Nvidia,又譯輝達)稱,美國官員限制這間公司向中國和俄羅斯出口兩種用於人工智能工作系統的最高級運算晶片

美國這樣做,只會迫使中國更快自主研發,更快自力更生,也迫使中國在晶片領域上,更快成為美國主要的競爭對手,對美國自身來說,未必是件好事。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/810346 ... 中國銷售兩款晶片-北京-違國際經貿規則

自己發明??

提示: 違規內容已被屏蔽
美狗真低能, 中國要攞到, 自然有辦法.

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-9-1 18:36 發表
美媒8月31日引述美國半導體企業英偉達(Nvidia,又譯輝達)稱,美國官員限制這間公司向中國和俄羅斯出口兩種用於人工智能工作系統的最高級運算晶片

政治和貿易掛鈎,只有美國自己做,其他國家不能做,和搶劫無分別。

講真,你玩野在先
中國亦唔洗理你專利
以為真係copy唔到?

有利大6化, 港澳同受惠, 臺灣無份.

再次完美展顯現了雙重標準

引用:
原帖由 ooqq88 於 2022-9-1 18:59 發表
講真,你玩野在先
中國亦唔洗理你專利
以為真係copy唔到?
強項要你教?

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-9-1 18:45 發表
Nvidia AMD , Intel , 台 積 電 , Samsung 

夾 埋 , 連 L 爆 大 陸 春 袋 。
真係,西方國家要玩賤中國好能易
咩電腦系統windows, macos 全部美國佬發明

引用:
原帖由 ooqq88 於 2022-9-1 18:59 發表
講真,你玩野在先
中國亦唔洗理你專利
以為真係copy唔到?
咁國際法呢?例如不容許存有不合理地危害市民健康的科研成果?

引用:
原帖由 kormer 於 2022-9-1 19:12 發表

咁國際法呢?例如不容許存有不合理地危害市民健康的科研成果?
即係例如機器狗隻?

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]