• 瀏覽: 5,115
  • 回覆: 16
+2
俄羅斯入侵烏克蘭的背景之一,是北約東擴。總統普京(Vladimir Putin)批評西方不守諾言,而這個諾言,可以追溯到當年的戈爾巴喬夫(Mikhail Gorba

一代亡國之人,終於完成了他的人生,說實話,今天出現俄烏戰爭,也與他當年導致前蘇聯解體有關,不過人已死了,再論他的功過也沒意義。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/809805/戈爾巴喬夫逝世-美國打破承諾-當年表明北約不會-東擴一英寸

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-8-31 13:11 發表
俄羅斯入侵烏克蘭的背景之一,是北約東擴。總統普京(Vladimir Putin)批評西方不守諾言,而這個諾言,可以追溯到當年的戈爾巴喬夫(Mikhail Gorba

...
趙博有詳細解釋:👌
https://youtu.be/YSVke_4iQk8

美國佬絕對信唔過,背後班猶太軍工、金融寡頭有幾陰濕得幾陰濕,為求利益,陰險毒辣,不惜挑起戰爭,台海危機一樣,挑撥離間,等人地自相殘殺,基因使然!

北約當年不會東擴的承諾根本係假話, 其實一直想消滅俄羅斯 

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2022-8-31 17:10 發表
美國佬絕對信唔過,背後班猶太軍工、金融寡頭有幾陰濕得幾陰濕,為求利益,陰險毒辣,不惜挑起戰爭,台海危機一樣,挑撥離間,等人地自相殘殺,基因使然!
所以金仔打死都唔信北韓放棄核武, 美國會幫佢發展經濟

信老美講野,天真過天真嬌

引用:
原帖由 charlir2005 於 2022-8-31 17:22 發表

所以金仔打死都唔信北韓放棄核武, 美國會幫佢發展經濟
卡扎菲等事例有眼睇,金仔明智選擇。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-8-31 13:11 發表

...
今日俄烏戰爭唔關戈爾巴喬夫事, 其真係葉利欽條反骨仔唔輔助戈施政一展抱負不特已, 反而趁蘇共作反一事落井下石推戈下台奪權, 奪權後葉又唔L識野搞到一鑊粥, 後來揾普京來為他執毛尾。

我好有信心, 以戈熱愛和平反對戰爭的性格, 若戈掌權, 北約東擴和俄烏戰爭一定可以避免, 比打仔性格的普京搞當然卜街。

尾國乜都可以反口係常識

唔受威脅,唔受侵略又點會加入,要申請架,俄都申請過咁易咩

呢個咪就係推翻蘇聯嘅黑手囉!

信錯人

引用:
原帖由 慕應雄z 於 2022-10-3 01:38 發表
尾國乜都可以反口係常識
歷史文件

不會擴1吋,擴1米就解決

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]