• 瀏覽: 40,545
  • 回覆: 149
+5
新學年明日(9月1日)開學,教育局昨(30日)發出最新指引,有意全日面授的中學需於11月起達九成第三針疫苗接種率,當局並推出獎勵計劃谷針。

新學年明日(9月1日)開學,教育局昨(30日)發出最新指引,有意全日面授的中學需於11月起達九成第三針疫苗接種率,當局並推出獎勵計劃谷針。有中學校長今日(31日)形容兩個月內谷三針「有啲難,好倉卒」,又指打針是基於健康及社會責任,與獎勵無關,擔心會為學界帶來壓力,變相施壓「谷針」。

創知中學校長黃晶榕在港台《千禧年代》表示,學界普遍支持接種疫苗計劃,但認為學校在11月時,要達到九成學生三針挑戰很大,「有啲困難,好倉卒」。他指其學校已有98.4%學生打二針,七成已打三針,在接着兩個月內谷到九成還有一段距離。

黃晶榕認指出,校方已推動上午實體課下午網課,及濃縮每堂時間,但學生食午飯仍存在問題,因半日課等同趕學生出街食飯,他認為可以安排校內午膳,可減低學生感染機會。

第3針真係有小小倉卒

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/中小學校園/809715/開學-中學11月起三針率9成始准全日課-校長憂時間急添家長壓力

打左2針後中過
就唔洗打第3針

和大傳媒隻字不提
好多人都唔知

唔打針被強迫輟學,全球獨有做法

大把時間,而家至話急

引用:
原帖由 mikkiiop 於 31-8-2022 09:19 發表
打左2針後中過
就唔洗打第3針
和大傳媒隻字不提
好多人都唔知
奶1次=1針有講,不過D人唔明

引用:
原帖由 walkera2006 於 31-8-2022 09:21 發表
唔打針被強迫輟學,全球獨有做法
唔打都有半日學返

學童打三針有獎勵活動!
成人打針也應該有獎勵活動,每打一針應有一萬!若已打三針,應攞三萬!

好簡單,打足針返學上堂.唔打針只可以上網課,考試要返學校考.

老人家打足針才可入住老人院,唔打針,回家由孝子賢孫照顧.

如此類推喇!

冇決心/冇手段/冇能力,等耶穌打救吧!

搞X咗幾年,一事無成!

🥱

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-8-31 09:32 發表

奶1次=1針有講,不過D人唔明
絕大部份人唔知,
好多老師都唔知
我個仔打左 2 針後中左
個班主任未開學,就打電話叫我同個仔打第3 針
解釋極都唔聽,死都叫我個仔打第 3 針

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-8-31 09:57 發表
好簡單,打足針返學上堂.唔打針只可以上網課,考試要返學校考.

如此類推喇!

搞X咗幾年,一事無成!

🥱
最on9 既地方
美國轉左打新版本既針
防到 BA.2 Omicron

香港總打緊原始版,

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-8-31 09:57 發表

如此類推喇!

搞X咗幾年,一事無成!

🥱
其實一早應該要咁做, 可惜政府有決心

引用:
原帖由 mikkiiop 於 31-8-2022 10:10 發表

最on9 既地方
美國轉左打新版本既針
防到 BA.2 Omicron

香港總打緊原始版,
未打針奶左原始款易死好多

打左原始款針奶BA冇乜料到<=我試過, 3日就冇感覺

打左BA針奶原始款唔知會點

引用:
原帖由 惡魔9394 於 2022-8-31 10:11 發表

其實一早應該要咁做, 可惜政府有決心
冇非常手段,對付不了班刁民,瓦解不了D利益集團.不要對人說咁多任特首冇一個曉得玩吓手段?!

做/扮好人,自費吧!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]