• 瀏覽: 23,179
  • 回覆: 55
引用:
原帖由 真面目 於 2022-9-6 17:47 發表

人仔貶值增強了競爭力,美國貨出口就削弱了競爭力,美元是濫印的,美元崩盤還需要時間。
中國競爭力完全沒有問題,仲有中國早已「騰籠換鳥」,改變貿易策略,唔想同人鬥廉價賤賣。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-6 16:53 發表
//———————-
科幻一啲講!

黃金沒有價值的!!

呢個世界上,最安全是美金,因為美國軍事實力最強,又係資本主義,某個程度佢一定會保護資產階級的。
唔會好似有啲地方,成日諗住破壞資產階級的生活,為自己起公屋。

如果美金,失去安全性,最值得投資嘅就係武器,同埋軍事知識,組織軍隊。
夠人打嘅,就自己做軍閥,唔夠人打嘅就投靠一個軍閥。

能夠打敗美國,令到美國害怕,主要是核子戰爭,但係如果真 ...
黃金沒有價值?拿着美元向美國以「美國訂價購買黃金」運出美國是不合美國法律的。別說買不到;德國存放在美國金庫的黃金,德國要求運返德國都不允許。

講軍事力量?中美近代打過兩次半仗,韓戰越戰各一次,中印算系半次啦。

中國不會攻打美國,因為冇此必要。中美若在南中國海開戰,中國贏面高得多。因為中國導彈供應的後續力遠遠大于美國的補給能力。

打仗系打國力。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-9-6 22:40 發表

支持幣值第一重要系購買力;支持購買力第一重要系產能。
美元有人信系因為美國產能第一,不過依家揸住美元向美國買貨系大縮水。
揸住人民幣向中國購買貨,購買力冇乜影響。
所以人民幣兌美元不應該貶值。
可以想象的理由似乎系「有人走資」。
唔一定係咁,中東石油不是美國生產的,佢敢唔敢唔收美金?

如果你想貨幣自住,美國可以打,一定打,不可以打的,就將生產力遷移其他地方。

同埋一個非常現實的問題,資本是追求增值,回報,安全的,所以資本最終都係會以美國,一個軍事強大的資本主義國家為終點。

美國又有豐富的資源,人才。加上資本的投入,美國有足夠創造財富的能力,創造財富,就可以有更多嘅錢,支撐軍工發展。

所以從我嘅知識水平,美國係一百年內,好難衰落。
至於美國嗰啲窮鬼,美國最多都係放棄民主,走向帝國。已武裝力量,壓迫窮人。

從歷史角度嚟睇,民主是必然走向帝國的,因為民主最主要產生係因為交通不方便,中央集權政府,冇辦法管理一啲比較遠嘅地方,先至俾你,民主姐!!

當國家發展到一定嘅規模,中央有乜理由俾你咁自由吖!!

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-9-6 22:56 發表

黃金沒有價值?拿着美元向美國以「美國訂價購買黃金」運出美國是不合美國法律的。別說買不到;德國存放在美國金庫的黃金,德國要求運返德國都不允許。
咁我好似講錯咗!
應該咁講,黃金冇投資嘅價值!!

當然,係我個人見解啫,因為美金嘅價值,最主要,就係可以兌換美金。同比特幣差唔多啫。

黃金嘅價值,咪又係一班美國資本,用美金喺度炒作!

其實,全世界國家都想去美元化,問題係做唔做得到啫。

睇吓歐盟區,美國佬有心,搵個烏克蘭就搞到你雞毛鴨血。

覺得中東佬,敢唔敢唔收美金?

大家又估吓,美國真心想搞嘢,又睇吓亞洲有冇和平日子!!
用台灣撥火,打起上嚟,你咪睇吓亞洲經濟強國,企喺邊 邊囉,日本唔使估啦,其他國家呢,大家又點估?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-7 13:04 發表
其實,全世界國家都想去美元化,問題係做唔做得到啫。

睇吓歐盟區,美國佬有心,搵個烏克蘭就搞到你雞毛鴨血。

覺得中東佬,敢唔敢唔收美金?

大家又估吓,美國真心想搞嘢,又睇吓亞洲有冇和平日子!!
用台灣撥火,打起上嚟,你咪睇吓亞洲經濟強國,企喺邊 邊囉,日本唔使估啦,其他國家呢,大家又點估?
美國最慘離亞州太遠,幾個亞州據點不堪一擊,一但戰爭中國會將美國亞州據點全部摧毀。

美國還不敢炸中國沿海,不然中國會炸美國西岸,美國西岸是科技中心,炸爛了美國科技就玩完。

中國絕不止350枚核彈,最少也有一千多枚核彈(只是收藏的很秘密),美國在亞州的軍事優勢早已消失,日本也很清醒不會當美國的炮灰,亞州其它國更不是企響美國一邊,反而俄國會插手亞州企在中國一邊,俄國的核潛艇是世界最強的。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 真面目 於 2022-9-7 13:50 發表

美國最慘離亞州太遠,幾個亞州據點不堪一擊,一但戰爭中國會將美國亞州據點全部摧毀。

美國還不敢炸中國沿海,不然中國會炸美國西岸,美國西岸是科技中心,炸爛了美國科技就玩完。

中國絕不止350枚核彈,最少也有一千多枚核彈(只是收藏的很秘密),美國在亞州的軍事優勢早已消失,日本也很清醒不會當美國的炮灰,亞州其它國更不是企響美國一邊,反而俄國會插手亞州企在中國一邊,俄國的核潛艇是世界最強的。
係咪不堪一擊,我真係唔知點同你講,正如我都估唔到,烏克蘭,俄羅斯會打得咁難睇。

亞洲不穩定因素一定係台灣,因為而家越南越嚟越搵錢,新加坡越嚟越搵錢,個個都希望太平!!

事實上,美國正在,利用台灣,變成一個軍事堡壘!!
當然,這只是我的個人觀察,美國會慢慢將台灣的核心產業移開,移去後方,例如晶片,就鼓勵去墨西哥。

同時,美國親自訓練台灣軍人,輸入咁多嘅精準打擊武器。我唔知道美國點樣安排,不過,你當美國冇料到豆腐,我就冇嘢講。

台灣會將所有經濟困難嘅原因,推比祖國,以台獨團結民心,強化武裝實力,為戰爭做好準備!!

呢樣嘢你睇烏克蘭咪知囉,
所有嘢都好似一盤棋,一步一步行,
先用內部矛盾趕走親俄羅斯的總統,
因為,同俄羅斯作對,俄羅斯開始制裁烏克蘭,導致經濟困難,
再用加入歐盟嘅誘惑,令到烏克蘭人民更加反俄羅斯。

台灣嘅道理一樣啫,趕絕親祖國的國民黨議員,
祖國開始經濟制裁台灣,台灣經濟受到壓力,
將問題推比祖國,制裁,搞到台灣人民生活艱難,
利用可以更加得到美國照顧為引誘,強化反祖國之心,強化台獨!!

咁!幾時應該戰呢?或者係,下一次嘅,美國經濟危機囉!!
美國佬周圍搞事,基本上對侵略土地是沒有興趣的,佢純粹係為咗自己利益,犧牲你嘅利益!!
俗稱 損人利己,損人不利己嘅嘢,美國佬唔會做㗎!!

其實,我對台灣都有啲想法㗎,但係有啲嘢只可以做,不能講!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-7 14:34 發表

係咪不堪一擊,我真係唔知點同你講,正如我都估唔到,烏克蘭,俄羅斯會打得咁難睇。

亞洲不穩定因素一定係台灣,因為而家越南越嚟越搵錢,新加坡越嚟越搵錢,個個都希望太平!!

事實上,美國正在,利用台灣,變成一個軍事堡壘!!
當然,這只是我的個人觀察,美國會慢慢將台灣的核心產業移開,移去後方,例如晶片,就鼓勵去墨西哥。

同時,美國親自訓練台灣軍人,輸入咁多嘅精準打擊武器。我唔知道美國點樣安排,不過 ...
美國在亞州打仗沒有贏過,韓戰越戰都一敗塗地,很奇怪吧。

而中東人更不會打仗,美國在中東才贏了。

大陸打台灣最多48小時結束戰鬥,全島佔領。

美國海軍與空軍已經不如大陸了,美軍會被打得極慘敗。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-9-7 14:46 發表

美國在亞州打仗沒有贏過,韓戰越戰都一敗塗地,很奇怪吧。

而中東人更不會打仗,美國在中東才贏了。

大陸打台灣最多48小時結束戰鬥,全島佔領。

美國海軍與空軍已經不如大陸了,美軍會被打得極慘敗。
日本是誰打敗的?

韓戰基本上係打和,事實上,當時係蘇聯領導的!當時毛澤東,仲做緊史太林的小弟,蘇聯最後解體了。

越南,搞到最後,而家,咪又係要跟喺美國屎忽後邊搵錢。

烏克蘭,初時好多人話,最多打一個星期,而家呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-7 14:53 發表

日本是誰打敗的?

韓戰基本上係打和,事實上,當時係蘇聯領導的!當時毛澤東,仲做緊史太林的小弟,蘇聯最後解體了。

你不太懂軍事,美國只打敗了日本海軍、空軍,蘇聯紅軍打敗了日本陸軍,日本陸軍不行了才投降的。

韓戰老共陸軍很強,美軍完全不是對手,才簽停戰協議的。

大陸解放初期幾乎沒有海軍和空軍,美軍也不敢入侵大陸,因為美國陸軍很垃圾。

打伊拉克主要靠導彈轟炸,伊陸軍是自己解散的,幾乎沒有什麼陸戰。

現在大陸的火箭軍遠超美軍的實力,美軍完全是弱勢,怎麼打仗呢?

美軍知道自己幾斤幾啢,不敢與大陸開戰,武統台灣也不敢出手的。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-7 14:53 發表

日本是誰打敗的?

中國搵的美元遠遠多過越南,難道中國也是美國的小弟?

蘇聯工業比中國強很多,當年依靠蘇聯沒有錯呀。

蘇聯解體是自殺,愚蠢的自殺誰也幫不了他。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-7 12:10 發表

唔一定係咁,中東石油不是美國生產的,佢敢唔敢唔收美金?

如果你想貨幣自住,美國可以打,一定打,不可以打的,就將生產力遷移其他地方。

同埋一個非常現實的問題,資本是追求增值,回報,安全的,所以資本最終都係會以美國,一個軍事強大的資本主義國家為終點。

美國又有豐富的資源,人才。加上資本的投入,美國有足夠創造財富的能力,創造財富,就可以有更多嘅錢,支撐軍工發展。

所以從我嘅知識水平,美國係一百 ...
收錢唔系敢唔敢,而系信唔信。信美元唔系因為佢打得,而系美元有冇購買力。
有軍力可以欺凌,但系美國因何從來打唔贏中國?即系輸贏要睇下點打同响邊度打。
美國多人,可惜兩黨爭持不下。依家唔少美國人相信美國要內戰。
中國人唔單只打得,而且造得,不但造得到,而且造得全面。世界上最唔怕制裁就系中國。
美國似是有號召力,但系各馬仔各懷鬼胎,尤其是歐洲與美國貌合神離。俄烏之戰,歐洲人受盡通脹與難民之苦,佢地心中點惗?
國際上的財富未必盡信美國,因為美國自身難保。
依家最有前程同活力會傾向金磚之國。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-7 12:42 發表

咁我好似講錯咗!
應該咁講,黃金冇投資嘅價值!!

當然,係我個人見解啫,因為美金嘅價值,最主要,就係可以兌換美金。同比特幣差唔多啫。

黃金嘅價值,咪又係一班美國資本,用美金喺度炒作!
咁點解美國唔會容許大量屬于他人的黃金離開美國?但系美元就冇問題。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]