• 瀏覽: 23,151
  • 回覆: 55
引用:
原帖由 morgan 於 2022-9-1 11:51 發表

沒有買港樓或是巳有幾層?
自住樓一早供完

引用:
原帖由 CK.STEVEN 於 2022-9-1 07:32 發表
不過人仔定價係由官方定的,睇住供求才殺邊面。
呢的系短炒,獲短利。中國更需要長遠利益。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-8-31 15:18 發表

"人民幣貶值怵目驚心"?

港幣對人仔,兩年前才試過9.1~9.2....之後上返去8.3, 而家 8.7~8.8
9算都未到, 有幾怵目驚心?
到9算, 再買, 驚都未驚過...而家超過一半身家都是人仔
真的不算 穩定⋯ 當然 中美競爭 劇烈也沒辦法⋯可能最終會冷戰。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-9-2 20:29 發表

呢的系短炒,獲短利。中國更需要長遠利益。
積少成多

短期目標不影響長期目標

大趨勢中,也有小波段

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-3 02:01 發表

積少成多

短期目標不影響長期目標

大趨勢中,也有小波段
也有道理。尤其是有人攻擊,借勢收割可贏些幫補。

人仔唔需要貶值,人仔實際沒有貶值,只是相對於美元貶值,相對其他貨幣升值。

人仔貨幣穩定,先能夠吸到海外資金投資,等資金唔能夠回流老美充血。

引用:
原帖由 太大星 於 2022-9-5 21:38 發表
人仔唔需要貶值,人仔實際沒有貶值,只是相對於美元貶值,相對其他貨幣升值。

人仔貨幣穩定,先能夠吸到海外資金投資,等資金唔能夠回流老美充血。
擔心嘅系有人走資去美國。

美元升值使美國制造業更加空心化,也使美國制造業回流成了癡心妄想。

當年日元大幅升值,就使日本經濟進入了衰退,今日美國經濟必然進入衰退,哈哈!

人民幣貶值是對美國經濟落阱下石,如果你懂經濟就會明白。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-9-6 15:24 發表
人民幣貶值是對美國經濟落阱下石,如果你懂經濟就會明白。
我就是不懂, 請說明
中國對美國是出口順差, 人仔越高, 老美買入成本便越高, 越推這通脹, 老美通脹越高就越大鑊,
點解會是反其道而行?

就等於你開餐廳, 你減價賣飯盒畀個窮西, 即是落井下石? 咩道理?

人民幣好難取替美金地位的。政策風險太大,國際形勢風險太大。

人民幣真係要威脅到美金,中國必然要喺美洲有自己嘅軍事基地,問題係做唔做得到?
做唔到,美國依然係世界上最安全嘅國家,佢嘅貨幣必然係最安全。

冇強大軍事實力,你點樣同人講道理呢?你點樣逼人哋收嘅人民幣。

生產力其實係可以轉移,部份已經轉移去越南,東莞越來越多廠荒廢。正如曾經日本人講,中國係冇辦法超越日本的,今日,日本人仲敢唔敢咁講?

世界有啲嘢係會變,有啲嘢暫時不會變,投資最難嘅地方,就係分析,什麼會變,什麼暫時不會變。

阿里巴巴,問題上,就睇得出,畢菲特係股神,芒格不是。中國不是美國,不是金主社會,政策風險,政治風險絕對係投資需要考慮的。

//———————-
科幻一啲講!

黃金沒有價值的!!

呢個世界上,最安全是美金,因為美國軍事實力最強,又係資本主義,某個程度佢一定會保護資產階級的。
唔會好似有啲地方,成日諗住破壞資產階級的生活,為自己起公屋。

如果美金,失去安全性,最值得投資嘅就係武器,同埋軍事知識,組織軍隊。
夠人打嘅,就自己做軍閥,唔夠人打嘅就投靠一個軍閥。

能夠打敗美國,令到美國害怕,主要是核子戰爭,但係如果真係打完核子戰爭,世界就進入末世,黃金有屁用咩!!

軍事實力,決定,獲得包括食物在內的資源!軍事知識必然係最重要的!!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-9-6 16:33 發表

我就是不懂, 請說明
中國對美國是出口順差, 人仔越高, 老美買入成本便越高, 越推這通脹, 老美通脹越高就越大鑊,
點解會是反其道而行?

就等於你開餐廳, 你減價賣飯盒畀個窮西, 即是落井下石? 咩道理?
人仔貶值增強了競爭力,美國貨出口就削弱了競爭力,美元是濫印的,美元崩盤還需要時間。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-9-6 16:38 發表
人民幣好難取替美金地位的。政策風險太大,國際形勢風險太大。

人民幣真係要威脅到美金,中國必然要喺美洲有自己嘅軍事基地,問題係做唔做得到?
做唔到,美國依然係世界上最安全嘅國家,佢嘅貨幣必然係最安全。

冇強大軍事實力,你點樣同人講道理呢?你點樣逼人哋收嘅人民幣。

生產力其實係可以轉移,部份已經轉移去越南,東莞越來越多廠荒廢。正如曾經日本人講,中國係冇辦法超越日本的,今日,日本人仲敢唔敢咁講?
...
支持幣值第一重要系購買力;支持購買力第一重要系產能。
美元有人信系因為美國產能第一,不過依家揸住美元向美國買貨系大縮水。
揸住人民幣向中國購買貨,購買力冇乜影響。
所以人民幣兌美元不應該貶值。
可以想象的理由似乎系「有人走資」。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]