• 瀏覽: 1,108
  • 回覆: 13
日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)的月球登陸器OMOTENASHI近日將升空,因為是全球最小機體無法“軟着陸”,評論解釋說使用減速到一定程度衝撞月球表面着陸的方式成最大難關。

日本仔連日本仔都未送過入太空,就想送日本仔上月球,日本仔真係仔仔心態,唔怪得叫日本仔

新聞來源連結:
https://www.rfi.fr/tw/亞洲/20220828-日本突發登月熱潮-將發射多個月球探測器

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-8-29 14:39 發表
日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)的月球登陸器OMOTENASHI近日將升空,因為是全球最小機體無法“軟着陸”,評論解釋說使用減速到一定程度衝撞月球表面着陸的方式成最大難關。

日本仔連日 ...
我唔知日本仔未上過太空,嗰邊唔講得咁多喺呢度講兩句,知道佢係來自國內。

引用:
原帖由 happyok 於 2022-9-5 10:42 發表

我唔知日本仔未上過太空,嗰邊唔講得咁多喺呢度講兩句,知道佢係來自國內。
日本仔之前係坐美國太空船上太空

日本重用緊池碟+fax wor........

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-9-5 11:06 發表

日本仔之前係坐美國太空船上太空
以為佢啲嘢好科技好先進添

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-8-29 14:39 發表

日本仔連日 ...
因為是全球最小機體無法“軟着陸”,評論解釋說使用減速到一定程度衝撞月球表面着陸的方式成最大難關。

🤔即係日本發射導彈射月球?

發射枝野來撞擊月球….

下年地球人冇中秋節嚐月了😂

我登唔到月就炸9左佢…一拍兩散…😂

係佢契哥試射火箭出意外之後講,係咪想落佢契哥面呀?

引用:
原帖由 happyok 於 2022-9-5 18:44 發表

以為佢啲嘢好科技好先進添
日本科技先進要睇邊一方面。係電子同汽車領域係先進,但航空和航天方面嘅科技只係一般,唔係全部領域都先進

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-9-5 19:25 發表

因為是全球最小機體無法“軟着陸”,評論解釋說使用減速到一定程度衝撞月球表面着陸的方式成最大難關。

🤔即係日本發射導彈射月球?

發射枝野來撞擊月球….

下年地球人冇中秋節嚐月了😂

我登唔到月就炸9左佢…一拍兩散…😂
之前印度阿三已經試過用衞星硬着陸撞落月球😅 日本仔都係跟印度佬

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-9-5 19:31 發表
係佢契哥試射火箭出意外之後講,係咪想落佢契哥面呀?
日本仔想告之全世界,佢契哥做唔到嘅嘢就由佢呢個契弟去完成🤭🤭

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-9-5 11:07 發表
日本重用緊池碟+fax wor........
日本仔最弊嘅一點係守舊,不思改進。
睇日本汽車業而家死抱住汽油車產業唔肯發展電動車就知,講得好聽要保住汽油車產業工人就業

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-9-6 09:14 發表

日本科技先進要睇邊一方面。係電子同汽車領域係先進,但航空和航天方面嘅科技只係一般,唔係全部領域都先進
原來係咁

引用:

日本仔連日 ...
送上月球,返唔到地球

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-6 11:59 發表

送上月球,返唔到地球
貫徹二次大戰神風特攻隊咁硬撞落去嘅精神🤣🤣🤣 月球神風特攻隊😏🤭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]