• 瀏覽: 11,974
  • 回覆: 21
係美方小丑竄訪台灣事件中國已經無必要心急收復台灣,單係常態化軍演已令台灣頭痛不已。

如果用話美國雲就唔可以收復台灣嗰啲人未免太天真。
最近睇到一則消息話美國有意在和中國關係惡化情況下關閉互聯網絡。
其實中方已經預計會有這天到嚟。亦有相對應付方法。唔識嘅可以上網搜一下。

再者話有權貴入籍外國有啲乜嘢問題?好似胡總、司馬南、谷愛玲咁、係國外宣傳中國有咩唔好?
重點係合法丫嘛。有問題美國佬都唔會批啦。
講嗰啲人係唔係腦入水?

反而成日話人係小粉紅嘅忽然愛國?
關心幾時收復台灣。
我嘅睇法係借題發揮啫!
其實呢啲人都幾可悲、求其上網抄下雲係美國嘅之後噏一輪廢話。

作為資深小粉紅嘅我就一啲都唔關心幾時收復。台灣係中國其中一個省全世界嘅共識、收番只不過係走下形式,有必要心急咩。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-28 17:14 發表
係美方小丑竄訪台灣事件中國已經無必要心急收復台灣,單係常態化軍演已令台灣頭痛不已。

如果用話美國雲就唔可以收復台灣嗰啲人未免太天真。
最近睇到一則消息話美國有意在和中國關係惡化情況下關閉互聯網絡。
其實中方已經預計會有這天到嚟。亦有相對應付方法。唔識嘅可以上網搜一下。

再者話有權貴入籍外國有啲乜嘢問題?好似胡總、司馬南、谷愛玲咁、係國外宣傳中國有咩唔好?
重點係合法丫嘛。有問題美國佬都唔會批啦 ...
那位忽然愛國網民是玩二分法罷了,即是把中國人應對局勢變化的多種輕重不同的選項硬拗成只有兩個:
1 愛國,所以要極端強硬
2 不愛國,所以跪低

因為中國人不能不愛國,所以不能選2,只能選1,即是只能極端強硬,包括馬上跟老美開火、清算一切在對外說好中國故事但持外國護照人士等。

所以若跟著他的思路轉,你選1實際上有損中國利益,你選2便譏笑你懦弱假愛國,於是他便可躲在他的二分法世界裡自hi到爆了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-8-29 10:50 發表

那位忽然愛國網民是玩二分法罷了,即是把中國人應對局勢變化的多種輕重不同的選項硬拗成只有兩個:
1 愛國,所以要極端強硬
2 不愛國,所以跪低

因為中國人不能不愛國,所以不能選2,只能選1,即是只能極端強硬,包括馬上跟老美開火、清算一切在對外說好中國故事但持外國護照人士等。

所以若跟著他的思路轉,你選1實際上有損中國利益,你選2便譏笑你懦弱假愛國,於是他便可躲在他的二分法世界裡自hi到爆了。
我覺得呢啲人唔知扮知、人講佢又講。
都幾可悲,你叫佢講乜嘢話題都會識、口沒遮攔。
你話佢真係識咁多?我又真係唔覺喎!

開帖只不過係個人發洩?唔會同你討論。
最多話題係權貴係外國。
去咗外國仲係權貴?呢個係智商問題。
叫人點同佢溝通?

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-29 10:59 發表

我覺得呢啲人唔知扮知、人講佢又講。
都幾可悲,你叫佢講乜嘢話題都會識、口沒遮攔。
你話佢真係識咁多?我又真係唔覺喎!

開帖只不過係個人發洩?唔會同你討論。
最多話題係權貴係外國。
去咗外國仲係權貴?呢個係智商問題。
叫人點同佢溝通?
我覺得是挑撥,巴不得大家比拼誰比較紅政治癒走愈極端,社會便毀了。黑暴來明的毀不了香港,便換個方法來陰的。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-8-29 11:13 發表

我覺得是挑撥,巴不得大家比拼誰比較紅政治癒走愈極端,社會便毀了。黑暴來明的毀不了香港,便換個方法來陰的。
可幸香港人大部份都係清醒嘅。
如果香港落真係呢啲人手上香港死梗。
換嚟嘅仲衰過共產黨,成班喪屍咁打唔同政見嘅人。
呢啲民主要唔要都罷。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-29 11:18 發表

可幸香港人大部份都係清醒嘅。
如果香港落真係呢啲人手上香港死梗。
換嚟嘅仲衰過共產黨,成班喪屍咁打唔同政見嘅人。
呢啲民主要唔要都罷。
你可注意到持劍衛道消失許久就是怕了;還不心死的便換個方法繼續耍猴戲唄!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-8-29 11:22 發表

你可注意到持劍衛道消失許久就是怕了;還不心死的便換個方法繼續耍猴戲唄!
有可能

引用:
原帖由 caorenjie 於 2022-8-29 07:03 發表

台灣經濟已經徹底完蛋了
只要基礎保持台海緊張局勢
就沒有資本想在台灣
台積電一到兩年內必將被美國拿走
台積電美國拿不走的,最多只可以搬去東南亞其他國家。

主要問題是美國人工太貴/工業青黃不接。
1.成本限制了競爭了,賣不出去。
2.根本沒有足夠工人,怎樣拿走呢?

如果一開始高階芯片全都就在美國本土研發還好,畢竟壟斷的話,價格美國說了算,就像CPU一樣。
現在的情況是早就有了平價貨,價格回不去了,芯片工業也不可能回流美國了。

我反而認為唔係急唔急的問題
從來武統算係下下策,唔到最後關頭唔輕易用到
版上有啲人,似乎係黎倒亂
假扮站在中國一方,卻動不動冷嘲熱諷
中國唔強硬就話中國跪底
唔主動打美國,又話中國怕左....
共產黨並非一個有勇無謀的政權
連北韓金仔都識什麼時候硬,什麼時候放軟
國際政治如果有咁簡單就好
美國就唔會係阿富汗撤軍
美國為何不召集北約幫烏克蘭打退俄羅斯?
唔通美國都要跪俄羅斯?
其實有俄烏戰爭的教訓,中國更加要謀定而後動
武統並唔係打唔打得贏,或者美國會唔會幫拖
而係評估,美國百分之百會聯合歐盟制裁俄羅斯一樣制裁中國
所以中國要做好最好準備,以及做最壞的打算
唔好唔記得,中國手上仲有近一兆美債
美國就係等機會,有籍口凍結唔還債

俄烏戰爭、普遍西方孤立俄羅斯。
但係理在俄方。
俄羅斯有嘅係歐洲要嘅能源,美國能奈得了北極熊何?
美國指手劃腳嘅日子已成過去。
隨著冬季將到、歐洲將面對天然氣危機、美國佬會點出手去解決?
我嘅答案係美國落井下石從歐洲再刮一筆。

至於網友話國債方面你認為美國能還咩?
就算佢還俾你都係印鈔公司加班印俾你,分分鐘到你手油墨都未乾形同廢紙。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-8-29 15:57 發表
俄烏戰爭、普遍西方孤立俄羅斯。
但係理在俄方。
俄羅斯有嘅係歐洲要嘅能源,美國能奈得了北極熊何?
美國指手劃腳嘅日子已成過去。
隨著冬季將到、歐洲將面對天然氣危機、美國佬會點出手去解決?
我嘅答案係美國落井下石從歐洲再刮一筆。

至於網友話國債方面你認為美國能還咩?
就算佢還俾你都係印鈔公司加班印俾你,分分鐘到你手油墨都未乾形同廢紙。
美國國債唔係能不能還的問題
而係一定要還,呢個涉及國家信用危機
侵侵時代就想辦法耍無賴話唔還美債
當時美國財政部長同聯準會主席都警告,萬萬不能
國家信用唔可以當成政治操作用手段
但係打仗就可以大條道理用制裁方式凍結中國的美債
冇話唔還,不過暫時凍結,凍到幾時....唔知,咪係等同沒收
如果冇特別理由,一次賴帳唔還,以後唔駛旨意有其他國家敢買美債
而且國家債券係國際市場可以自由買賣
俄羅斯係2019年就開始大賣美債
據報導俄佬手上有近一千億美債,幾年黎賣左超過八成
然後再用黎買黃金做成儲備
中國賣美債已經賣左好耐,無奈咁多年未同美國交惡前買入太多
而家要賣都賣唔切
所以要爭取時間,賣得幾多得幾多

收台事小,如何打破西方幾佰年來的霸權,還世界一個真正的公平,平等,共發展的環境事大,現階段的台灣最適合用來圍點打援,等待俄羅斯解決鳥克蘭后進軍中東和敘利亞,土耳其一齊打恐!

引用:
原帖由 wantfunming 於 2022-8-29 20:07 發表
收台事小,如何打破西方幾佰年來的霸權,還世界一個真正的公平,平等,共發展的環境事大,現階段的台灣最適合用來圍點打援,等待俄羅斯解決鳥克蘭后進軍中東和敘利亞,土耳其一齊打恐!
現在不是重新洗牌嗎?
隨著美國那張醜惡面具慢慢地被揭開,美國霸主將會地位不保。
美國就係怕呢日嘅來臨。現在只能靠搞亂世界以保自己地位。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]