• 瀏覽: 3,728
  • 回覆: 14
新學年即將開學,教育局局長蔡若蓮說,需要平衡學生健康安全和學習需要,亦理解一時停課、一時復課的話,對學生、教師和學校都是很大挑戰。因此,開學前兩至三星期,局方已通知各間學校,新學年將以維持半日面授課堂為基礎,視乎疫情再決定全日面授和課外活動的安排。 蔡若蓮在一個電視節目說,根據上半年經驗,社區爆發疫情時,學生染疫個案亦會增多,會繼續實施師生每日快速檢測的要求,希望及早發現確診人士。 蔡若蓮說,新學年開始,局方每月都會向學校收集學生的接種數據,作為制訂政策的科學依據,但不會公開資料,以免令學校有壓力。 她表示,推出全港中小學及幼稚園的疫苗接種獎勵計劃,是希望以鼓勵形式推動接種。當局亦有安排兒科醫生舉行講座,如果家長有疑慮或不同意子女接種疫苗,政府也不會強迫。

蔡局長比前楊局長, 穩健得多 👍

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/蔡若蓮-新學年將以維持半日面授課堂為基礎-045650540.html

要唔要貼出各國學生現時的上課影片嘛 保證!好大分別

疫情愈來愈不妙,甚至完全取消面授課堂都有可能。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-28 16:47 發表
等班教畜又可以縮喺屋企開半日ZOOM播下片扮教學咁就每月吸啜納稅人六七萬

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-28 16:47 發表
今日已9708宗了

返全日學生要午膳,靠塊隔板真係可以隔離感染?我對子女都唔放心比佢返全日,打了針一樣會中,返半日一樣可以。好多人中就係在午膳時間除口罩而中。5仟宗 以上就要停全日,唔應該計每間學校打9成來計,咁無打9成學校返半日的學校唔公平,因成績會有影響,公平就一齊返半日,而唔係以每間計。

咪係囉,疫情搞咁耐,有無諗過整返啲網上教材呢?又要啲教師自己搞呀??Remind下焗腸,家超bb話要提速提效,咁有咩實質行動呀???Anyway,唔通唔講當無咗????莫名其妙

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-8-28 19:09 發表
咪係囉,疫情搞咁耐,有無諗過整返啲網上教材呢?又要啲教師自己搞呀??Remind下焗腸,家超bb話要提速提效,咁有咩實質行動呀???Anyway,唔通唔講當無咗????莫名其妙
教材一向係校本,教師自己搞架啦

真係想佢地縮喺屋企開半日ZOOM播下片扮教學就每月吸啜納稅人六七萬蚊啊?

根本就係要適時大解放令所有人都中招出抗體去捱過冬季大爆發,爆發已三年了還是死拖策略即是現在防疫手法唔work , 再係咁拖經濟發展學生學習市民健康必定出事,可以輸一代人。

學童染疫,後遺症會影響佢地將來一生

https://www.ama-assn.org › omicron...
Omicron and BA.5: Questions patients may have and how to answer
2022年8月16日 — BA.5 is one of the latest subvariants of the original Omicron lineage. There is a unique cluster of mutations on the spike protein, which has ...

根據日本和法國的研究確實是顯示,BA.4和BA.5的病毒複製率較原本流行的Omicron BA.2高出34倍,而且病毒也更易進到肺部,和BA.2多半停留在鼻咽不同,但是發燒和咳嗽還是常見症狀。

據法國法國公眾衛生局公布的BA.5症狀,最常見的症狀是「疲倦感」有75.7%,而「發燒」、「咳嗽」、「頭痛」、「流鼻水」等症狀的比例也超過50%,而據他們的統計顯示,BA.1的症狀大約持續4天,但BA.5出現症狀的時間長達7天

BA.4、BA.5呼吸困難加重3倍、噁心嘔吐增2.5倍

長庚醫院胸腔內科教授林孟志日前接受訪問時表示,BA.4及BA.5病毒株引起的症狀比BA.1和BA.2更嚴重,包括疲倦無力、咳嗽、發燒,呼吸困難發生率較BA.2增加3倍,噁心和嘔吐的發生率也增加2.5倍。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-28 16:51 發表

等班教畜又可以縮喺屋企開半日ZOOM播下片扮教學咁就每月吸啜納稅人六七萬
所以好多人根本唔想佢停,只係把口焗住嗌唔好

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2022-8-28 16:50 發表
再 玩 d 學 生 真 係 學 唔 到 野 , 虛 度 光 陰 。

影 畢 業 相 都 係 帶 口 罩 , 悲 L 到 。
真係好拿慘, 幼稚園相,班相,係自已個人相,痴埋做一張班相。

最重要係平時既相係帶口罩,都唔拿知邊個打邊個。。。。。。。認唔到

童年咁就破壞左。。。。。
仆街

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]