• 瀏覽: 9,661
  • 回覆: 53
  • 追帖: 1
英國10月起將上調國內能源價格上限80%,民眾面臨巨大生活成本壓力,財相查學禮(Nadhim Zahawi)8月27日指,即使是中等收入人士,亦可能需要政府協助應付今個冬季的能源帳單開支。

英國能源監管機構Ofgem在8月26日證實,10月起上調國內能源價格上限80%,意味英國每戶家庭年度能源帳單費或由1971英鎊(約1.8萬港元)增至3549英鎊(約3.3萬港元)。

查學禮接受《每日電訊報》訪問時指,即使每年收入45000英鎊的人士,亦可能要政府協助支付能源帳單,財政部正研究一切選項來協助有需要人士。他又稱,英國可能會持續18個月、甚或兩年處於國家經濟緊急狀態。

英國政府表示,國內所有家庭的能源帳單未來幾個月內會獲退還400英鎊,其中低收入及弱勢家庭則會再退還650英鎊。

查學禮說,「我擔心有些人未能領取到上述福利。如果你是一名高級護士或高級教師,年薪45,000英鎊,那麼你的能源帳單就會上漲 80%,而且在新的一年裏可能還會漲得更高——這真的很艱難。」

鑑於英國能源價格急升,英國天然氣公司(British Gas)母企Centrica行政總裁奧謝(Chris O'Shea)24日表示,會在今年秋天捐出天然氣公司的1,200萬英鎊利潤,協助低收入人士繳付帳單。在能源危機期間,公司未來每半年會再捐出10%利潤。

有民主邊度仲需要能源?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/808668?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

大英帝國已今非昔比了.

陰蟈bnoer自己攞嚟底暖死.我哋小粉紅開冷氣打邊爐,開氣食雪糕

加薪就得架啦,幾咁容易解決呢!
睇下班英國人,齊齊罷工爭取加人工,就知道 呢個民意聲音 幾咁大呢,民主大國政府一定要順應民意,尊重民主,為中產、為基層 盡力,協助英國人加薪以對抗通脹,這是民主政府應有的責任,至於後果如何,咪交比下一屆執政政府去承擔就得,反正都是交由人民去選擇的呢!  

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-8-28 09:28 發表
加薪就得架啦,幾咁容易解決呢!
睇下班英國人,齊齊罷工爭取加人工,就知道 呢個民意聲音 幾咁大呢,民主大國政府一定要順應民意,尊重民主,為中產、為基層 盡力,協助英國人加薪以對抗通脹,這是民主政府應有的責任,至於後果如何,咪交比下一屆執政政府去承擔就得,反正都是交由人民去選擇的呢!  
超勁通脹,英鎊貶值,唔加人工仲點生存?

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-8-28 09:30 發表

加咗人工,企業負擔唔起,一係倒閉,一係就相應加價,繼續推高通脹,到時邊個會死呢?
民主喎,只要有選舉,就可以解決問題了,把責任推比現屆政府,下屆又可以重來,國民若果還相信民主,就會繼續沉輪!

大陰蒂割, 除咗識做美國隻走狗, 便一無是處.

寧願移居英國比英國電費 👍👍

好過在香港比強檢令罰款,每次一萬元

對我地係英國手足來講完全無問題,全部幾百萬係手

政府話狗主落左柯打, 我地要掟晒D錢去比司機, 你地班賤民你死你事.

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-8-28 09:17 發表
英國10月起將上調國內能源價格上限80%,民眾面臨巨大生活成本壓力,財相查學禮(Nadhim Zahawi)8月27日指,即使是中等收入人士,亦可能需要政府協助應付今個冬季的能源帳單開支。

英國能源監管機構Ofgem在8月26日證實,10月起上調國內能源價格上限80%,意味英國每戶家庭年度能源帳單費或由1971英鎊(約1.8萬港元)增至3549英鎊(約3.3萬港元)。

查學禮接受《每日電訊報》 ...
BNOers 同我老友 Eddie 嘅福音啦
日日有民主電用
俾 HIHI 民主電費
手機充電都可以充到出水

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-8-28 09:30 發表

唔知會唔會穿一算???

到時英國真係要亡國啦

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-28 10:21 發表

唔知會唔會穿一算???

到時英國真係要亡國啦
都幾肯定唔會跌到落一算

引用:
原帖由 神秘夫人 於 2022-8-28 09:54 發表
寧願移居英國比英國電費 👍👍

好過在香港比強檢令罰款,每次一萬元
Yes, 學吓佢~