• 瀏覽: 38,161
  • 回覆: 18
+9
本月29日,搭載獵戶座宇宙飛船的人類歷史上最強的運載火箭
“太空發射系統(Space Launch System:SLS)”將在美國發射升空。
這是自1972年的阿波羅計畫之後,將人類送上月球的阿爾忒彌斯計畫的第一步。
美國宇航局(NASA)的目標是,雖然這次不會載人前往月球,但截止2025年人類要再次登月。
NASA計畫揭曉太陽光無法照亮的月球南極的永久陰影區等月球的秘密。
為此,還在月球南極選定了13個着陸備選地。

據朝鮮日報署名柳志韓今天報道稱,耗資230億美元的人類歷史上最強大的火箭,29日將飛向月球。
該火箭預計將在執行42天的任務後再返回地球。
這次發射SLS是讓人類重返月球的美國阿爾忒彌斯計畫的一個組成部分。
計畫本月底發射的“阿爾忒彌斯1”不會載人升空,而是會停留在月球軌道上並返回。
之後的計畫是2024年載人宇宙飛船進入月球軌道(阿爾忒彌斯2),2025年人類親自登月(阿爾忒彌斯3)。
執行阿爾忒彌斯計畫的SLS,被評價為人類歷史上最強大的發射體。
發射體高度為98米,比自由女神像(93米)還高,重達2500噸。
推動火箭的力量——推力為400萬公斤,比阿波羅時代的土星5號火箭大15%。
NASA從2014年開始着手開發,為此投入了230億美元。
據該報道,科學界之所以特別關注SLS,是因為它是將人類送往深空宇宙(deep space)的運輸工具。
包括美國在內的宇航發達國家都在嘗試將人類送入月球之外的火星。
因此,火箭必須能夠運載很多貨物。NASA的構想是改進SLS的性能,將其送往火星。

一枚人類歷史上最強大的火箭29日將飛向月球 (rfi.fr)

為了不讓美國在超重型火箭領域一騎絕塵,看來我國要加快長征9號的進度了。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-28 21:36 發表

不過都要認,美國當年個底真系幾夠雷氣。咁多年,搞咁多計劃。最後都系靠之前三十年前個艙底貨頂得住。

要追佢,真系終須要多d時間
我國長征9號最快要2030年才有可能服役呢......

引用:
原帖由 天天遇婆仔 於 2022-8-29 14:37 發表
其實對人類整體生活質素有什麼影響?
因為深空探索係人類為擴張生存空間和人類未來存續所作努力,功在千秋,不論燒幾多錢都要做落去。

引用:
原帖由 沙漠清涼的弟弟 於 2022-8-29 16:04 發表

咁多年無去因為月球無咩經濟價值,依又肯去因為有政治價值
更大原因係中國堀起,美國不會接受月球被中國獨佔呢。

引用:
原帖由 6674 於 2022-8-30 08:43 發表

冇核溶合技術和資金,爭條撚咩。
講真,核融合差唔多搞左成個世紀,要得既早就得左,有D擔心最後藍柯一夢。

引用:
原帖由 6674 於 2022-8-30 09:27 發表

講來講去都係錢!以前哥倫布有西班牙國王贊助。
美國二丶三十年前,最出名是普林斯頓大學的 Princeton Plasma Physics Lab,我入過去架。依家你數俾我聽咯。
回到現實,規模最大、最多資金投放、屢創紀錄,是在合淝!
試想如果各國打少D仗,再攞國防開支一半投入深空探索,特別係美國,我地進度會快好多。

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-30 19:39 發表

早排NASA一份報告話中國要攻占月球

主管Bill Nelson都傻傻地,一邊叫中國公開航天資訊,唔睇下國會沃夫法案禁止中美航天合作
佢地話唔合作,但之前又想用中國空間站,仲要人地轉用英文就佢地,精神分裂得很......

引用:
原帖由 棧道 於 2022-8-31 01:17 發表

蘇聯佬黑科技真係唔係講笑,粗獷又實用,,,慘在遇到當年的美國
比蘇聯發展多廿年,有科技有資源有糧食...世界歷史應該改寫
但蘇聯本身係崎型發展,同運動員靠打針食藥,令身體機能短時間獲得爆發性增長一樣,
係不健康亦無法持久,蘇聯注定輸比美國。

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-8-31 12:06 發表

按部就班,根據計劃無延遲就好大機會快過漂亮國!
美國已宣佈發射日期延遲到9月2日,如今次任務順利,
美國有可能好快實現阿爾忒彌斯計畫三步走,我國長征9號等不及了。

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-31 19:52 發表

美國口講咩規則、權利、制裁呢個果個,實際係想咩都主導曬,行爲本質上同控制狂無異

即好似家暴犯打老婆,覺得其他人都要求佢、自己無可替代,合理化侵害權利行爲
最大問題係在國際上冇人批評佢,相反你少少野唔好就會比佢聯同一班道德搭利班批鬥,
中俄輿論戰上長期捱打,所以中國長期比人感覺搏手搏腳,做呢樣驚比人話,做果樣驚比人講,
為維持國際形象埋頭發展咩冤枉氣都要忍,呢種局面唔知仲要維持幾耐。

引用:
原帖由 棧道 於 2022-8-31 20:51 發表

你知唔知美國奧運團周身病,攞正牌食禁藥,你真係好意思用美國做例子

但最重要係呢度軍版,關運動咩事呢
我講運動員,但冇話係美國運動員。

蘇聯發展頭重腳輕,體量亦不及美國,注定持久不到。

引用:
原帖由 kingking99 於 2022-8-31 23:06 發表

美蘇沒分別,分別只因你生活在美國控制傳媒的地區
一個資本主義,一個共產主義,如何沒分別?

引用:
原帖由 kingking99 於 2022-8-31 23:45 發表

不要被所謂意識形態局限了你的思想,
當時兩國行的都是霸權主義,兩國都是以壓倒對方,稱霸全球為最重要的任務,只是手段略有不同而已
總之兩國發展模式不同,現實亦分出左勝負,蘇聯果套就係唔work,
中國亦沒有跟隨而是集兩家所長去蕪存菁,最後總結出現有發展模式

引用:
原帖由 棧道 於 2022-9-1 10:57 發表

你講蘇聯運動員就得,我講美國運動員唔得??
蘇聯敗在自己手,唔夠美國陰毒
哎哋.....原來你地以為我串蘇聯運動員在現實生活中打針食藥....唔係呀.......

我講運動員係比喻,將國與國競爭比作運動員競爭,呢度指既運動員可以係任何運動員,
咁當一個運動員能力發揮到盡都不足以勝過對手而佢又想嬴,好多時咪靠打針食藥囉,

去番國與國競爭一樣,蘇聯發展模式就等同打針食藥,令蘇聯短時間內變大隻佬,
但長期頭重腳輕國富民窮,非長久之計。

我係想用運動員依種情況形容蘇聯,咁唔等於我話現實生活中真係有蘇聯運動靠打針食藥。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-9-1 17:21 發表

事實上兩國人口都地環環境都唔同,美國好好多,加上第一,二次世界大戰都無在美國本地打
事實上睇返數據,當年美國都差D破產,只係俄羅斯無本錢等到美國解體而己
但我現在睇到美國果套唔work,如果美國當年無吸血俄羅斯,美國都一早玩完
根本兩套都唔work,但美國果套點唔work仍比蘇聯果套work,
所以中國並冇照搬蘇聯果套,亦都冇照搬美國果套。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]