• 瀏覽: 38,169
  • 回覆: 19
+9
引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-28 01:41 發表
SLS火箭係當年美國穿梭機用個助推火箭。仲有幾支庫存。
今次就係用當年個庫存貨發射。
之後會整返幾支新貨。希望做得好好睇睇

有人講:佢地連當年油漆都無重新油過……仲系兩邊白,中間橙個穿梭機顏色,只不過無左穿梭機……
兩支SRB同主燃料箱係拉長過嘅改進版,RS-25就真係穿梭機拆落離,不過由獵戶座計起搞廿年都未飛得...俾人譏諷係分豬肉嘅“國會火箭”

長九亦係研發周期好長,出現新舊版並行研發嘅狀況,今年再加第一級回收方案,不過中國只要鎖定設計通常都準時完工

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-28 21:36 發表

不過都要認,美國當年個底真系幾夠雷氣。咁多年,搞咁多計劃。最後都系靠之前三十年前個艙底貨頂得住。

要追佢,真系終須要多d時間
美國設計土星時已思考更巨型火箭,專家認為低軌500~千噸級運力係技術上可行,重預想80年代登錄火星添

不過一場越戰就索走曬預算,穿梭機低軌25噸運力大幅倒退,由於過分設計亦達唔到降低開支目標

SLS同星艦嘅研發終於令美國重獲超重型火箭發射能量

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2022-8-29 19:18 發表

SLS革本上沿用既有技術,節省唔少開發成'本
星座計劃估計廿年洗成2300億,SLS減到15年洗450億,釋放資金支持商業航天降低發射成本,作爲“就業計劃”SLS發揮左功用

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-29 22:12 發表

最新消息話三號引擎出事? 哎……真系江河日下啊……
#3引擎液氫起動旁路出問題,撻唔著

引用:
原帖由 bondinhk 於 2022-8-30 09:47 發表

其實為何仲要派3個假人去月球兜圈, 唔直接在月球起基地?
全世界只有美國有人類登月數據, 唔通50年前的人類體質和現代人完全不同, 不能作參考?
SLS雖然用舊部件仍係新造品,獵戶座飛船無登陸能力,均未進行過全面軌道測試

Block1 火箭只勉強夠將飛船送到月球軌道,貨運型Block1B、Block2仍未完成,何談將重裝備送到月面

阿爾忒彌斯任務內容唔同於阿波羅,除左飛船重有“門戶”月軌太空站、人類着陸系統HLS,門戶採用地月L1點HALO軌道維持24/7視綫通訊,人類着陸系統採用星艦衍生型,呢兩樣預計兩年後先部署到L1軌道

引用:
原帖由 棧道 於 2022-8-30 18:43 發表
蘇聯敗在自己,,,
蘇聯N1火箭爆左三次,荷包已經頂唔住取消埋...

峰迴路轉在於,當時下令銷毀嘅NK15引擎受到秘密封存,美俄重啓航天合作,美國不敢相信蘇聯攻剋到豐氧燃氣機高熱合金,決定買改進版NK33同衍生型RD-180裝上美國火箭

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-8-30 19:14 發表

我真係唔相信當年美國太空人可登月
火箭燃料公式同三體軌道力學,19世紀末已經確立數學理論,而二戰將航天工業水平推到新高度

錢學森拜師馮卡門(卡門綫嗰個),兩人均對航天發展做出貢獻

V-2之父馮布郎,30年代已經寫小説講登陸火星,經迴文針計劃加入NASA設計出土星火箭

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-30 18:47 發表

更大原因係中國堀起,美國不會接受月球被中國獨佔呢。
早排NASA一份報告話中國要攻占月球

主管Bill Nelson都傻傻地,一邊叫中國公開航天資訊,唔睇下國會沃夫法案禁止中美航天合作

引用:
原帖由 Visita 於 2022-8-30 23:14 發表

所以要利用地球太空站和月球太空站,以60年代的科技和電腦,渠老美是不可能任務。
60年代中國技術底子重差又射到衛星?

早期航天電腦自動化有限,大部分計算仍然靠人手同地面電腦分擔,事實上舊時計算員computer職位專責呢啲數學計算

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-8-30 22:41 發表

講緊送人上月球,再安全送返回地球,仲要帶數噸重嘅攝影器材+月球車,幾個太空人+維生設備,返航火箭,你計條數嚟,支火箭要幾大推力。
首先要知一樣野,化學火箭係非常低效率發射方式,所有航天器都面對”火箭公式暴政“

土星五2965噸起飛質量94%係燃料用離擺脫地球引力,只有1.5%進入月球軌道、0.5%到達月面,指揮艙質量只不過0.185%,成三千噸火箭只有極少質量返回地球

中國用CZ-3BE發射嫦娥4,降落質量1.4噸只運左0.3%

中國載人登月採用雙火箭發射,CZ-5DY負責22噸載人飛船部分,CZ-9運載50噸登月艇同補給物資,載荷比都一樣難睇

引用:
原帖由 棧道 於 2022-8-31 01:17 發表

蘇聯佬黑科技真係唔係講笑,粗獷又實用,,,慘在遇到當年的美國
比蘇聯發展多廿年,有科技有資源有糧食...世界歷史應該改寫
NK-15渦輪設計用到炮仗啓動,無法每次試車完拆開更換,每一次發射都係碰運氣...咁就爆左四支N1

然後總師科羅廖夫病逝,蘇聯領導人換屆就取消計劃,就算LK登月艇完成左都無火箭可用

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-31 19:40 發表

佢地話唔合作,但之前又想用中國空間站,仲要人地轉用英文就佢地,精神分裂得很......
美國口講咩規則、權利、制裁呢個果個,實際係想咩都主導曬,行爲本質上同控制狂無異

即好似家暴犯打老婆,覺得其他人都要求佢、自己無可替代,合理化侵害權利行爲

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-31 20:04 發表

美國已宣佈發射日期延遲到9月2日,如今次任務順利,
美國有可能好快實現阿爾忒彌斯計畫三步走,我國長征9號等不及了。
無咁快,SLS第三次先會載人飛行,而且Block1並非目標設計

長九性能對標SLS Block2,首飛時間都係2030年,美國重返月球只係早幾年咁多

引用:
原帖由 Visita 於 2022-8-31 20:16 發表

乜發射低軌道小型衛星等同有人登陸月球再回地球?

有時間,拿著算盤慢慢計算都得。 月球回航時環境瞬息萬變,個窗口一瞬即逝,無時間慢慢計,更無法預先計。 地球發射可以取消再玩,有的是時間,月球回程無得延期無得等。 橙同蘋果混為一談,師兄近來何以變成這樣?
人手慢叫一大班人計唔得嘅

三體運動可以分割時刻求得某個預估值,歐拉同拉格朗日早於18世紀提供簡化解答,先輸入幾日後地球m1月球m2運動坐標就求得返回艙m3當天估算軌跡

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-31 21:53 發表

登月個陣計算過啦。數據有曬 100噸以上近地載荷。25噸左右月球載荷。
接近3000噸燃料。
今日SLS係4800噸燃料。 2030年試飛個中國長征9號係5800噸燃料。
載荷140噸。 如果出來就係世界第一啦。
土星五同SLS全重近3000噸,長九運力更高兼考慮返回着陸4122噸

不過呢啲都係小兒科,美國諗過用一萬噸兩級有翼火箭,響同步軌道組裝太陽發電站

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]