• 瀏覽: 38,134
  • 回覆: 152
+9
引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-30 00:32 發表

星座計劃估計廿年洗成2300億,SLS減到15年洗450億,釋放資金支持商業航天降低發射成本,作爲“就業計劃”SLS發揮左功用
美國走回頭路了
民營企業紛紛出國外,制做業工作流失。

政府帶頭擾亂歐洲盟友們  ,澳洲日本南韓和中國等關係。幫軍企創造市場機會。由於少有基建支撐勞動力市場,此類航太,軍工艦艇飛機能夠維持國內勞動力就業機會,所以美國已經步向由資本控制的國家資本形式主義,不同既係,美國唔係國企營造,是由政府得到國內或國際訂單後,再分包比指定的軍工科技制做企業。

好似08年中國三萬億放水大做基建救市,依家美國做緊類似既野,只係未見到改善交通基建,先去尋回昔日登月自信。 你話可以維持幾耐?

引用:
原帖由 6674 於 2022-8-30 08:43 發表

冇核溶合技術和資金,爭條撚咩。
一個大國生意。睇十年八年啊?睇一百年都叫目光短淺啊。
當年哥倫布去到美洲插旗,跟住後邊一堆船去。
按道理個陣科技又未發達到咁。派軍隊去殺印第安。長久戰鬥,勞民傷財。
美洲完全無工業化,要自己開荒。

咁當年都去?
因為你點知道二百年後科技進步到咁?
到時你就知道久唔久去一次,維護支旗係幾咁重要。

到你科技有個陣。人地成左氣候。搶唔一定搶得返咯。

美國無錢仲咁大洗,好快破產。

美國又一笑料

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-30 09:04 發表

一個大國生意。睇十年八年啊?睇一百年都叫目光短淺啊。
當年哥倫布去到美洲插旗,跟住後邊一堆船去。
按道理個陣科技又未發達到咁。派軍隊去殺印第安。長久戰鬥,勞民傷財。
美洲完全無工業化,要自己開荒。

咁當年都去?
因為你點知道二百年後科技進步到咁?
到時你就知道久唔久去一次,維護支旗係幾咁重要。

到你科技有個陣。人地成左氣候。搶唔一定搶得返咯。
講來講去都係錢!以前哥倫布有西班牙國王贊助。
美國二丶三十年前,最出名是普林斯頓大學的 Princeton Plasma Physics Lab,我入過去架。依家你數俾我聽咯。
回到現實,規模最大、最多資金投放、屢創紀錄,是在合淝!

引用:
原帖由 6674 於 2022-8-30 09:27 發表

講來講去都係錢!以前哥倫布有西班牙國王贊助。
美國二丶三十年前,最出名是普林斯頓大學的 Princeton Plasma Physics Lab,我入過去架。依家你數俾我聽咯。
回到現實,規模最大、最多資金投放、屢創紀錄,是在合淝!
合肥? 中科院係合肥個研究基地? 我18年去過。

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-28 00:32 發表
本月29日,搭載獵戶座宇宙飛船的人類歷史上最強的運載火箭
“太空發射系統(Space Launch System:SLS)”將在美國發射升空。
這是自1972年的阿波羅計畫之後,將人類送上月球的阿爾忒彌斯計畫的第一步。
美國宇航局(NASA)的目標是,雖然這次不會載人前往月球,但截止2025年人類要再次登月。
NASA計畫揭曉太陽光無法照亮的月球南極的永久陰影區等月球的秘密。
為此,還在 ...
其實為何仲要派3個假人去月球兜圈, 唔直接在月球起基地?
全世界只有美國有人類登月數據, 唔通50年前的人類體質和現代人完全不同, 不能作參考?

要壓制唔係難,斷供應增佢成本,加上通賬,唔拖慢唔得

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-8-30 12:14 發表

當年用鬥太空拖死蘇聯,依家鬥太空拖死自己😩
好好地一齊發展唔得,係要搞搞震

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-28 01:41 發表
SLS火箭係當年美國穿梭機用個助推火箭。仲有幾支庫存。
今次就係用當年個庫存貨發射。
之後會整返幾支新貨。希望做得好好睇睇

有人講:佢地連當年油漆都無重新油過……仲系兩邊白,中間橙個穿梭機顏色,只不過無左穿梭機……
舊瓶新酒

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-28 21:36 發表

不過都要認,美國當年個底真系幾夠雷氣。咁多年,搞咁多計劃。最後都系靠之前三十年前個艙底貨頂得住。

要追佢,真系終須要多d時間
我國長征9號最快要2030年才有可能服役呢......

蘇聯敗在自己,,,

引用:
原帖由 天天遇婆仔 於 2022-8-29 14:37 發表
其實對人類整體生活質素有什麼影響?
因為深空探索係人類為擴張生存空間和人類未來存續所作努力,功在千秋,不論燒幾多錢都要做落去。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]