• 瀏覽: 38,164
  • 回覆: 152
+9
引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-29 19:04 發表

美國設計土星時已思考更巨型火箭,專家認為低軌500~千噸級運力係技術上可行,重預想80年代登錄火星添

不過一場越戰就索走曬預算,穿梭機低軌25噸運力大幅倒退,由於過分設計亦達唔到降低開支目標

SLS同星艦嘅研發終於令美國重獲超重型火箭發射能量
SLS革本上沿用既有技術,節省唔少開發成'本

啦莎到時記得分亨數據喎

噢.... 燃料外泄...要延遲哪

雖然科學進步是好事,但對米國而言,我還是想看煙花🌸

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-29 20:59 發表
噢.... 燃料外泄...要延遲哪
最新消息話三號引擎出事? 哎……真系江河日下啊……

只係想知會唔會負責任的掉回地球及向全世界預告軌跡。

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2022-8-29 19:18 發表

SLS革本上沿用既有技術,節省唔少開發成'本
星座計劃估計廿年洗成2300億,SLS減到15年洗450億,釋放資金支持商業航天降低發射成本,作爲“就業計劃”SLS發揮左功用

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-8-29 21:31 發表

咁又攪😩不過好似飛唔起😁
所以唯有講唔想再登

比咁多錢登陸月球,即係曲線話比世人知之前登月係真做假啦!

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-28 01:41 發表
SLS火箭係當年美國穿梭機用個助推火箭。仲有幾支庫存。
今次就係用當年個庫存貨發射。
之後會整返幾支新貨。希望做得好好睇睇

有人講:佢地連當年油漆都無重新油過……仲系兩邊白,中間橙個穿梭機顏色,只不過無左穿梭機……
又話月球無好野,點解一定要吹上去呢????

引用:
原帖由 雨點子 於 2022-8-30 06:43 發表

又話月球無好野,點解一定要吹上去呢????
我無講過月球無好野喔。大把好野。
就He3就夠曬理由去搶。 大型有地面個真空微重環境 可以直接整露天精密無塵工廠。平過地球多多聲。

好處多啦。 無人爭個陣,咪留待以後慢慢開發咯。有人爭,佢地咪返去霸住先咯。

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-8-30 01:24 發表
比咁多錢登陸月球,即係曲線話比世人知之前登月係真做假啦!
當年真系上過去。科學d。
而今日先開始準備再去。
正正就係你講個咁多錢。
不過,係得咁多錢咋?
當年登月,費用係按美國gdp0.7到2% 每年經費。即系佢地個陣撥款多過美軍全軍費。

今日得斗零咁多。 慢慢準備啦。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-29 22:12 發表

最新消息話三號引擎出事? 哎……真系江河日下啊……
#3引擎液氫起動旁路出問題,撻唔著

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-30 08:06 發表

我無講過月球無好野喔。大把好野。
就He3就夠曬理由去搶。 大型有地面個真空微重環境 可以直接整露天精密無塵工廠。平過地球多多聲。

好處多啦。 無人爭個陣,咪留待以後慢慢開發咯。有人爭,佢地咪返去霸住先咯。
冇核溶合技術和資金,爭條撚咩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]