• 瀏覽: 38,136
  • 回覆: 152
+9
引用:
原帖由 lung_block 於 2022-8-31 12:06 發表

按部就班,根據計劃無延遲就好大機會快過漂亮國!
美國已宣佈發射日期延遲到9月2日,如今次任務順利,
美國有可能好快實現阿爾忒彌斯計畫三步走,我國長征9號等不及了。

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-31 20:04 發表

美國有可能好快實現阿爾忒彌斯計畫三步走,我國長征9號等不及了。
第一期delay 2年,第二,第三期如再delay…
何況第一期都未成功!

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-30 23:52 發表

60年代中國技術底子重差又射到衛星?

早期航天電腦自動化有限,大部分計算仍然靠人手同地面電腦分擔,事實上舊時計算員computer職位專責呢啲數學計算
乜發射低軌道小型衛星等同有人登陸月球再回地球?

有時間,拿著算盤慢慢計算都得。 月球回航時環境瞬息萬變,個窗口一瞬即逝,無時間慢慢計,更無法預先計。 地球發射可以取消再玩,有的是時間,月球回程無得延期無得等。 橙同蘋果混為一談,師兄近來何以變成這樣?

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-31 20:04 發表

現在的老美和差三有得比,假大空。 聽著先!

引用:

無咁快,SLS第三次先會載人飛行,而且Block1並非目標設計

長九性能對標SLS Block2,首飛時間都係2030年,美國重返月球只係早幾年咁多

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-31 19:52 發表

美國口講咩規則、權利、制裁呢個果個,實際係想咩都主導曬,行爲本質上同控制狂無異

即好似家暴犯打老婆,覺得其他人都要求佢、自己無可替代,合理化侵害權利行爲
最大問題係在國際上冇人批評佢,相反你少少野唔好就會比佢聯同一班道德搭利班批鬥,
中俄輿論戰上長期捱打,所以中國長期比人感覺搏手搏腳,做呢樣驚比人話,做果樣驚比人講,
為維持國際形象埋頭發展咩冤枉氣都要忍,呢種局面唔知仲要維持幾耐。

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-31 19:49 發表

但蘇聯本身係崎型發展,同運動員靠打針食藥,令身體機能短時間獲得爆發性增長一樣,
係不健康亦無法持久,蘇聯注定輸比美國。
你知唔知美國奧運團周身病,攞正牌食禁藥,你真係好意思用美國做例子

但最重要係呢度軍版,關運動咩事呢

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-8-30 22:41 發表

講緊送人上月球,再安全送返回地球,仲要帶數噸重嘅攝影器材+月球車,幾個太空人+維生設備,返航火箭,你計條數嚟,支火箭要幾大推力。
登月個陣計算過啦。數據有曬 100噸以上近地載荷。25噸左右月球載荷。
接近3000噸燃料。
今日SLS係4800噸燃料。 2030年試飛個中國長征9號係5800噸燃料。
載荷140噸。 如果出來就係世界第一啦。

引用:
原帖由 Visita 於 2022-8-31 20:16 發表

有時間,拿著算盤慢慢計算都得。 月球回航時環境瞬息萬變,個窗口一瞬即逝,無時間慢慢計,更無法預先計。 地球發射可以取消再玩,有的是時間,月球回程無得延期無得等。 橙同蘋果混為一談,師兄近來何以變成這樣?
人手慢叫一大班人計唔得嘅

三體運動可以分割時刻求得某個預估值,歐拉同拉格朗日早於18世紀提供簡化解答,先輸入幾日後地球m1月球m2運動坐標就求得返回艙m3當天估算軌跡

引用:
原帖由 Visita 於 2022-8-31 20:16 發表

你太睇少數學天才。穩下當年紀錄片睇睇。聽明人地英文好唔好?
佢地數據換算,計數全部都系即場手計同心算。
具體係太空人先觀察參數,手計幾個關鍵數。然後侯斯頓中心即刻回復成個軌道變化數據。
再手動輸入當時部錢柒電腦度

見到嘛?人人面前一大本驗算紙。每個人支筆唔離手。 分開唔同部門,唔同崗位去對應。
用數學家人海戰術 來對應今日電腦做個野。
當時幾百個精英就係坐係度。不斷計同standby。
遇到佢個組。即刻一齊計。馬上就要有回復。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-31 21:53 發表

登月個陣計算過啦。數據有曬 100噸以上近地載荷。25噸左右月球載荷。
接近3000噸燃料。
今日SLS係4800噸燃料。 2030年試飛個中國長征9號係5800噸燃料。
載荷140噸。 如果出來就係世界第一啦。
土星五同SLS全重近3000噸,長九運力更高兼考慮返回着陸4122噸

不過呢啲都係小兒科,美國諗過用一萬噸兩級有翼火箭,響同步軌道組裝太陽發電站

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-31 22:17 發表

土星五同SLS全重近3000噸,長九運力更高兼考慮返回着陸4122噸

不過呢啲都係小兒科,美國諗過用一萬噸兩級有翼火箭,響同步軌道組裝太陽發電站

今日公佈數據修正左。sls因為載荷大過土星五成30噸。起飛重量係4800噸。
長9因為要比sls再多10噸載荷 重量就去到5800噸。
根據數據。大陸自己都認。個推重比仲系輸美國。
多出10噸載荷 燃料足足多左1000噸。
引擎仲系唔夠美國大力。

美國當年班精英搞出來個底氣。的確有得追。
好在美國今日班後輩水平真差。前輩整落d零件系度啦。組裝起身唔知道掂唔掂。

'至於你個圖最後邊個馬斯克公司隻星艦。
算吧啦。 呢d水投資商賺股民錢個野。不在做野之人個討論範圍。
佢馬斯克個火箭技術原理係錯誤。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-31 22:26 發表

今日公佈數據修正左。sls因為載荷大過土星五成30噸。起飛重量係4800噸。
長9因為要比sls再多10噸載荷 重量就去到5800噸。
根據數據。大陸自己都認。個推重比仲系輸美國。
多出10噸載荷 燃料足足多左1000噸。
引擎仲系唔夠美國大力。

美國當年班精英搞出來個底氣。的確有得追。
好在美國今日班後輩水平真差。前輩整落d零件系度啦。組裝起身唔知道掂唔掂。

'至於你個圖最後邊個馬斯克公司 ...
呃...係咪同起飛推力撈亂左?

兩級返回火箭概念其實好古老,SpaceX技術都係站在巨人肩上

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-8-31 19:49 發表

但蘇聯本身係崎型發展,同運動員靠打針食藥,令身體機能短時間獲得爆發性增長一樣,
係不健康亦無法持久,蘇聯注定輸比美國。
美蘇沒分別,分別只因你生活在美國控制傳媒的地區

引用:

基本上在發射前已經盡可能先計算好所有可能性的數據,在發射後只能翻查預早計算好的備案,或者做有限度的應急計算

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]